Turisták tízezrei a fővárosi Szigeten

Szerdán kezdődött az idén 27. alkalommal meghirdetett Sziget Fesztivál a budapesti Hajógyári-szigeten, amely nyaranta az egyik legjelentősebb nemzetközi hírveréssel járó, több tízezer külföldi turistát vonzó zenei rendezvényünk. Az augusztus 13-ig tartó fesztiválon több mint ezer programot kínálnak, a túlnyomórészt Európából érkezett közönség szórakoztatására 62 országból hívtak fellépőket. Az évről évre erősödő fesztiválturizmus a nemzetgazdaságot is támogatja, amely évente százmil­liárdos nagyságrendű bevételt hoz a külföldi vendégek által.

2019. 08. 09. 9:38
null
Előfordul, hogy a nagy embertömegtől pánikhangulat alakul ki, ez történt szerdán is Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rögtön telt házas koncerttel indított szerdán az idei Sziget Fesztivál, ahol a hírek szerint az esti sztárfellépő előadására akkora tömeg gyűlt össze, hogy néhányan pánikhangulatba kerültek és menekülni próbáltak. Személyi sérülés, váratlan esemény ugyanakkor nem történt, közölték a szervezők, akik a helyzet kezelésében magabiztosan jártak el. A Sziget Fesztivál Kft. tegnapi közleményében azt írta, hogy előző este a mintegy 95 ezer fesztiválozó kiléptetése a hatóságokkal szorosan együttműködve, irányított módon zajlott a biztonsági szolgálat és a rendőrség folyamatos kontrollja mellett. Szemtanúk viszont arról számoltak be, hogy a hídra vezető úton és a hídon is pánik­hangulat uralkodott.

Az első nap tapasztalatai jól mutatják, hogy ahogy már évek óta, idén is nagyon forgalmasnak ígérkezik a világsztárokat felvonultató hagyományos óbudai helyszín és környéke, ahol 1993-ban rendezték meg az első Sziget Fesztivált. A zenei körökben is rangosnak számító idei eseményt megelőző nagy várakozást az is mutatja, hogy már a szerdai nyitónap előtti napon mintegy tízezer turista vert sátrat a rendezvény kempingjében, de már azt is tudni lehet, hogy a jövő keddi zárónapon is tele lesznek a színpadok előtti nézőterek.

Európai a legtöbb koncertező

Kádár Tamás, a Sziget Fesztivál fő szervezője a távirati irodának kifejtette: külföldről, főleg Nagy-Britanniából érkezik a legtöbb látogató, az értékesített jegyek alapján mintegy 18 ezren vesznek részt a rendezvényen. Hollandiából 14-15 ezren érkeznek, de a leglelkesebb szigetlátogatók rangsorában a ­franciák, a németek és az olaszok is elöl járnak, országonként több ezer vendéggel.

A Sziget a kétezres évektől a legtöbb külföldi turistát vonzó nyári könnyűzenei esemény Budapesten, amely már többször elnyerte az Európai Fesztiválok Díját. A tavaly tízmilliárd forintot meghaladó költségvetéssel megrendezett hétnapos eseményen látogatócsúcs született: több mint félmillióan szórakoztak a hajógyári helyszínen. Kádár Tamás szerint azonban idén valószínűleg nem lesz újabb rekord. – Az angolok most elsősorban a három- és ötnapos bérleteket vették, a hétnapos bérletek eladásában idén tapasztalható némi visszaesés, napijegyekből viszont több fogyott, mint tavaly – foglalta össze a friss tendenciákat.

– Tavasztól őszig évről évre egyre több fesztivál gazdagítja a hazai kínálatot országszerte. Mind közül a legismertebb a közel harmincéves Sziget Fesztivál, amely Európa-szerte is az egyik legismertebb és legkedveltebb zenei nagyrendezvény – közölte a Magyar Nemzettel a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ), amely megerősítette: a Sziget egyre több külföldi vendéget vonz a világ különböző, távolabbi tájairól is. Azonban, mint megtudtuk, a sajtóban keringő városi legendákkal ellentétben – miszerint a magas árak miatt a magyarok egyre inkább kiszorulnak az inkább külföldieknek szóló rendezvényről – a Sziget Fesztivál látogatóinak a fele még mindig belföldi, többségében 18–25 év közötti vendég, akik a jövő utazói is egyben.

– A nagyszabású rendezvényeknek, mint amilyen a Sziget Fesztivál is, jelentős szerepük van a gazdaság élénkítésében és a turisztikai forgalom növelésében mind az adott desztinációra, mind az országra vonatkozóan – folytatta az állami irányító szervezet, hozzátéve: az ilyen rendezvények hozzájárulnak hazánk népszerűsítéséhez, de az is fontos, hogy a magyar kultúra hagyományos, illetve kortárs jellegét is elérhetővé teszik a látogatók számára.

– A legnagyobb fesztiválok számos esetben önálló vonzerővel bírnak, katalizátorként is működhetnek a jövőbeni látogatásokban: a fesztiválnak otthont adó várost, térséget a tapasztalatok szerint később is felkeresik az esemény látogatói, jellemzően akkor már turisztikai céllal – állapították meg.

Ezt igazolja az MTÜ saját tavalyi kutatása, amely szerint a megkérdezett Sziget-látogatók fele a fesztivál ideje alatt ellátogatott a fővárosba is kulturális programok, fürdőzés, kikapcsolódás, vásárlás céljából. A külföldi fesztiválozók több mint fele tartózkodott 2018-ban a Sziget Fesztivál idején túl is az országban néhány napra, ami turisztikai szempontból további lehetőséget jelenthet a piacnak, ha a maradó turisták megfelelő, testre szabott csomagajánlatot találnak itteni élményeik gazdagítására.

Előfordul, hogy a nagy embertömegtől pánikhangulat alakul ki, ez történt szerdán is
Fotó: Éberling András

Tömve vannak a szálláshelyek

Az esemény turisztikai hatása vitathatatlan: a notórius fesztivállátogatók a nemzetközi fesztiválnaptárban előkelő helyen szereplő Szigetre évről évre tudatosan készülnek, rengeteg törzsvendéget jegyez a rendezvény külföldről, akik jellemzően már jó előre lefoglalják a szállásokat a fővárosban és környékén.

Ahogy azt Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke korábban jelezte a Magyar Nemzetnek, az augusztusi csúcsszezonban egyébként is telített fővárosban a Forma–1 után tartott nemzetközi zenei eseményre is jelentős számban érkeznek a külföldiek, akik valamennyi szálláshelyet megtöltik Budapesten.

A „szigetelők” kevésbé a luxusszállodákat, inkább a 3-4 csillagos szállásokat, hosteleket, apartmanokat keresik, illetve az olcsóbb, magánkézben lévő szállások forgalma is megugrik ebben az időszakban. Ezeket jellemzően már hónapokkal ezelőtt lefoglalták a turisták, akik a koncertélmények mellett a magyar főváros nyújtotta élményeket is megtapasztalják – többen vannak, akiket a színvonalas zenei programok mellett a budapesti nyaralás lehetősége is vonz. A Szigetre érkező külföldiek, de a belföldi vendégek is rengeteg pozitív üzenetű, képes élménybeszámolót osztanak meg ismerőseikkel a közösségi oldalakon, ami hozzájárul hazánk turisztikai ismertségének növeléséhez.

A fesztiválturizmus egyébként is feltörekvő területe az iparágnak, ami a magyar gazdaságot is pörgeti. Tavalyelőtt például az országba látogató turisták 10-12 százaléka fesztivállátogatás céljából érkezett, 2017-ben a turisták összes költései révén mintegy 100 milliárd forintnyi bevételhez jutott a gazdaság.

Kulcsfontosságú a biztonság

A magyarországi turizmus egyik fő vonzerejét jelentő biztonság tekintetében óriási készültség előzte meg az idei fesztiválkezdést, és tekintettel a várható tömegre, különleges intézkedésekkel készültek fel a rend megóvására már a beléptetéstől. A biztonságot 1200 őr és további száz rendvédelmi személy védi, hatszáz fős egészségügyi bázis épült, de háromszáz tűzoltó és egy 24 órában működő húszfős vezetési törzs (meteorológussal, a fegyveres erők képviselőivel, operátorokkal) ugyancsak felügyeli a rendet.

A rendezvény gigantikus méreteit jól szemlélteti, hogy a fesztivál hetében a Hajógyári-szigeten megforduló vendégeket mintegy húszezer ember szolgálja ki a vendéglátástól az egészségügyi szolgáltatásokon keresztül a technikusi feladatkörig. A monstre program látványvilágát több mint száz különböző művészeti alkotás, egyedi szobor és funkcionális térinstalláció, látványos világítás is díszíti. Ezekről Benis Dániel, a Sziget műszaki igazgatója beszélt előzetesen, aki elmondta: a helyszín három héten keresztül épült, a lebontása pedig 13-a után egy hétig tart majd. A szabadtéri rendezvényeken gyakran felmerülő prózai kérdés az illemhelyiségek hiánya vagy állapota, ez ügyben is felkészültek a tömeges jelenlétre. Közölték: a területen ezerkétszáz mobil és hatszáz angolvécét helyeztek üzembe, s több mint ötszáz zuhanyozó áll a szigetelők rendelkezésére.

A Szigeten a hivatalok is képviseltetik magukat. Mobil kormányablakkal, turisztikai tájékoztatással, álláskeresési tanácsokkal, városnéző túrákkal segíti például a látogatókat a Budapestinfo Pont házban a Fővárosi Kormányhivatal, valamint a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ. A kormányablakbuszon a látogatók e-személyi igazolványt, útlevelet és vezetői engedélyt igényelhetnek, ügyfélkapu-hozzáférést regisztrálhatnak, pótolhatják elveszett okmányai­kat, továbbá eredeti vagy ideig­lenes személyi igazolványt is csináltathatnak.

Idén a hivatal munkatársai az egészségmegőrzésre helyezik a hangsúlyt, így a többi között a kézhigiénével, a megfelelő folyadékfogyasztással és az egészséges táplálkozással kapcsolatos bemutatókat is tartanak. Az állami fogyasztóvédelem, a munkaügy és munkavédelem, a népegészségügy, a közlekedési hatóság képviselői a fesztivál ideje alatt folyamatos ellenőrzésekkel járulnak hozzá ahhoz, hogy a látogatók biztonságosan vehessék igénybe a különböző szolgáltatásokat.

Buliban a gyerekek

Gyerekprogramokat is kínál a 27. Sziget – hívták fel a szervezők a figyelmet. A Vándor Vurstli elnevezésű játszótéren célba dobás, zsonglőrök, artisták, bábszínház, bűvészmutatvány és jövendőmondás várja a legfiatalabb érdeklődőket, de Németország legkisebb óriáskerekéről is szemügyre vehető a környék. Hangszereket is kipróbálhatnak a gyerekek a HangolÓra helyszínen, a Magyar Zene Házában pedig a klasszikus, opera- és dzsessz-színpadon szimfonikus zenekart is vezényelhetnek. A Hungarikum faluban megismerhetik a magyar hagyományokat, a kézművesmesterségeket, továbbá kipróbálhatják a szentendrei skanzen népi játékait és megtanulhatják a néptánc lépéseit. A fesztiválhangulatot fokozzák a szigeten itt-ott felbukkanó bohókás figurák, a különféle kreatív alkotások, a kicsik-nagyok szórakozását szolgáló óriási társasjátékok vagy éppen a szelfizésre alkalmas egyedi helyszínek.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.