Újabb megoldással akadályoznák meg az adósok kisemmizését

Az adós minden értéke elkelt a végrehajtásban, de a tartozásából még mindig maradt valamekkora összeg — az ilyen helyzetek számát csökkentené a végrehajtói köztestület új elképzelése. Eszerint a jövőben minden lefoglalt vagyontárgyat meghirdetnének a különféle ingatlanos, autós és használt cikkeket kínáló internetes árverési oldalon is; a potenciális vevők száma ezzel néhány tízezerről több százezerre, akár egy-két milliósra nőne. Emiatt több licit érkezhet, s a beérkező összeg is nagyobb lehet. Az új értékesítési módszer pluszköltséggel járhat, ezt azonban nem az adósoknak kellene viselniük.

Jakubász Tamás
2019. 10. 18. 5:45
null
A jövőben a lefoglalt autókra is többen licitálhatnának (képünk illusztráció) Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lehetőleg el kell kerülni, hogy az adós vagyontárgyai áron alul keljenek el a bírósági végrehajtói árveréseken – ezzel indokolta lapunknak a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke, hogy a köztestület sajátos újítást tervez a licitálások szisztémájában.

A részletekről szólva Schadl György felidézte, hogy a végrehajtásokban az adósok értékeit már évek óta elektronikus úton értékesíti a kar. A végrehajtók külön erre a célra létrehozott internetes árverési rendszerében bárki kötöttségek nélkül megnézheti, milyen tárgyakat és mennyiért hirdettek meg. Aki – anonim módon – licitálni is akar, annak regisztrálnia kell, ennek egyszeri költsége hatezer forint.

A jövőben a lefoglalt autókra is többen licitálhatnának (képünk illusztráció)
Fotó: Kurucz Árpád

– Eddig hetvenezer magánszemély és tízezer cég regisztrált – mondta az elnök, a kar ugyanakkor szélesítené a lehetséges vevők körét. – Manapság is van mód arra – kezdte Schadl György –, hogy a különféle ingatlanos és használt cikkeket kínáló oldalakra is felkerüljenek a végrehajtásban lefoglalt értékek. Ez azonban csak akkor történhet meg, ha a hitelező kifejezetten kéri.

A tervbe vett újítás tulajdonképpen az, hogy az adósok ingatlanai, járművei, ékszerei, elektronikai cikkei és más tárgyai automatikusan felkerülnének a legnépszerűbb internetes árverezési oldalakra, így több százezresre, akár egy-két milliósra is nőhetne a potenciális vevők száma. – Ehhez meg kell állapodnunk az érintett ingatlanos, használt autós és más licitálós oldalak üzemeltetőivel – mondta az elnök, majd hozzátette: a köztestület úgy alakítaná ki az új megoldást, hogy a felmerülő költségeket a kar fedezze, azok ne az adóst terheljék.

A tervezett módosítás Schadl György szerint meglehetősen nagy jelentőségű, s valójában minden szereplőnek érdeke fűződik hozzá. Általános esetben az adósnak és a hitelezőnek is az a legjobb, ha a vagyontárgyak a lehető legmagasabb összegért kelnek el. A hitelező szeretne maradéktalanul hozzájutni a követeléséhez, az adósnak pedig az a legfontosabb, hogy ne áron alul keljenek el azok az értékek, amelyekért dolgozott. Hozzá kell tenni, hogy az ár a végrehajtónak sem mindegy, a hatósági ember ugyanis jutalékot kap az értékesítés után.

– Az ingatlanok iránt óriási kereslet van, a végrehajtás alatt álló telkek, lakások, házak száma jelenleg megközelíti a háromezret – mondta a végrehajtók első embere, majd kitért rá, hogy nemcsak a fővárosban és a nyugati megyékben kapkodnak a vevők a végrehajtás alá vont ingatlanok után, hanem már a keleti részeken is.

Az adósmentő intézkedések nyomán immár – fő szabály szerint – az érték száz százaléka alatt nem kelhet el az adósok ingatlana. – Korábban nemegyszer előfordult, hogy a végrehajtásban vevőre talált az adós lakása, de a tartozásából, amelynek fedezete az ingatlan volt, még mindig jókora összeg maradt. Ez sokszor nehezen érthető helyzetekhez vezetett – mondta az elnök, aki szerint az értékesítési lehetőségek bővítése a legtöbb esetben, az ingóságoknál és ingatlanoknál is az ár érzékelhető emelkedését hozza majd magával. S ez adott esetben számottevően javíthat az adósok helyzetén.

Kétezer-hatszáz kilakoltatás

Január eleje és szeptember vége között majdnem 2600 ingatlan kiürítéséről intézkedtek a végrehajtók. A kar az év elején arra számított, hogy idén kevesebb kilakoltatás lesz, mint tavaly, amikor 3200 esetet jegyeztek fel. – A kilakoltatási moratórium idén is november 15-én veszi kezdetét – jegyezte meg kérdésünkre a kar elnöke. Schadl György hozzátette: a múlt évben nagyjából tíz százalékkal csökkent a kilakoltatások száma, szerinte ez idén is így lehet.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.