Újabb mélypontra süllyedt a Waberer’s

Fellegi Tamás Péter
2020. 03. 20. 17:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utóbbi évek legnagyobb tőzsdei kudarca volt már eddig is a Waberer’s kibocsátása: az ötezer forint fölött jegyezhető fuvarozási vállalat még a „boldog békeidőkben” került bajba, a részvény árfolyama zuhanni kezdett, értékének nyolcvan százalékát elveszítve. Utána felcsillant a reménysugár: új vezető került a társaság élére, aki azt ígérte, átszervezi a céget úgy, hogy az alkalmazkodik a változó piaci feltételekhez és ismét nyereséges lesz.

A piac bizonyos mértékig meg is előlegezte a sikert: komoly felpattanás volt az árban 1500 forintig, igaz, hogy ez is csekély vigaszt jelentett azoknak, akik jegyeztek a részvényből, de a veszteségnek nem szabtak határt. Most pedig jött a koronavírus, a termelési láncok akadoznak, a szállítmányozás mértéke jelentősen csökken, a papírok 620 forint körül vannak. Úgy tűnik, ezt a csapást nem bírta el a cég: a társaság azt tette közzé a tőzsde honlapján, hogy elhalasztja a tavalyi éves jelentésének március 23-ra időzített közzétételét.

Parkolópályára került a közúti fuvarozás egy része
Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Ez igen szokatlan, példa nélküli egy tőzsdei cégnél, ráadásul a múlt évet még nem is érinthette a válság, hiszen az idén februárban kezdődött. Indoklásként az írják, hogy a koronavírus kitöréséhez kapcsolódó korlátozások befolyásolták a cégcsoportban folyamatban lévő pénzügyi beszámoló jóváhagyását, és hozzáteszik, hogy „a Waberer’s végső körös tárgyalásokat folytat annak érdekében, hogy biztosítsa a jelenlegi hitelezői és többségi részvényese által nyújtott finanszírozást”.

Mindez nem hangzik túl bizta­tóan, persze a jelenlegi súlyos helyzetben rengeteg céget visel meg a rendkívüli helyzet. A Waberer’s esetében annyi az eltérés, hogy eddig sem remekelt, ezért nincsenek tartalékai egy ilyen csapás átvészelésére, ehhez segítségre van szüksége akár a tulajdonosok, akár a hitelezők részéről.

A tanulság mindenesetre az a befektetők részére, hogy ha egy újonnan tőzsdére bocsátott cég részvénye lefelé indul, szigorúan határt kell szabni a veszteségnek, máskülönben a teljes befektetés elveszhet. Arra sem árt figyelni, hogy a fő tulajdonos velünk maradjon: együtt sírjon, együtt nevessen a részvényesekkel, márpedig Wáberer György még a tőzsdére vezetés előtt kiszállt a cégből.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.