Varga Mihály: Kínos magyarázkodásba kezdett Karácsony Gergely

A szolidaritási elvet egyedül Budapest törte meg azzal, hogy kevésbé kívánja támogatni a szegényebb településeket.

Magyar Nemzet
2020. 10. 29. 10:45
null
A pénzügyi tárca vezetője szerint minden forrás biztosítva van a jövő évi kihívásokhoz Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Kínos magyarázkodást lehet olvasni a főpolgármester közösségi oldalán. Lényege: a csúnya, gonosz kormány elveszi a főváros pénzét, tönkreteszi a Fővárosi Önkormányzatot” – írta Varga Mihály pénzügyminiszter a legújabb Facebook-bejegyzésében. „Akkor lássunk néhány tényt:

2010 óta a kormány 375 milliárd Ft adósságot vállalt át Budapesttől. Közben az iparűzési adó bevételei 85 milliárdról 164 milliárdra emelkedtek. A Fővárosi Önkormányzatnak 2020 második negyedévének végén 27,9 milliárd Ft állt rendelkezésre, állampapírban 135 milliárdja volt.

A szolidaritási elvet – ahol a gazdagabb önkormányzatok szolidaritási hozzájárulással támogatják a szegényebbeket – korábban csak egy önkormányzat törte meg, és fizetett kevesebbet: Budapest” – emlékeztetett Varga Mihály. „Ezt a kivételezettséget szünteti meg fokozatosan a kormány: a főváros idén a normál képlet szerinti összeg 85 százalékát fizeti be, csak jövőre szűnik meg a kivételezett helyzet. Ez a folyamat egyébként már Tarlós István idejében elkezdődött.

Karácsony Gergely magyarázkodik, félrevezet, közben a – kormánnyal szemben kritikus – Moody's hitelminősítő stabilról pozitívra javította a főváros pénzügyi helyzetének a megítélését” – írta a pénzügyminiszter.

„Döntsék el kinek higgyünk: Karácsonynak vagy a Moody's-nak?” – tette fel végül a kérdést.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.