Vasárnap este szükség lehet a hólapátra

Jó napja lesz annak, aki a napsütést, a felhős időt, a szelet, az esőt és a havazást is szereti.

Magyar Nemzet
2021. 01. 23. 22:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érdekes időnk lesz a hét utolsó napján. Vasárnap kezdetben általában vékonyabb, szakadozott lesz a felhőzet, helyenként hosszabb-rövidebb napos időszakok is lehetnek – áll az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében. Majd délutántól délnyugat felől egyre többfelé megvastagszik a felhőzet, beborul az ég. Napközben átmenetileg csökken a csapadék esélye, ám

a délutáni, esti óráktól dél felől egyre többfelé ered el az eső, melyet nyugat felől mind nagyobb területen havas eső, havazás vált fel. Az ország északnyugati harmadán kisebb a csapadék esélye.

Vasárnap a délnyugati, majd az északi, északnyugati szelet sok helyütt erős lökések kísérik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 4 és 11 fok között valószínű.

Ha havazik, gyorsan előkerül a hólapát – Fotó: MTI/Vajda János

A meteorológiai szolgálat közlése szerint – melyet a távirati iroda ismertetett – a folyamatokat a Skandinávia felett örvénylő ciklon szabja meg, amelynek hosszan elnyúló frontrendszere a Balti térségen és az Alpok gerincein át Afrikáig hullámzik. Ennek mentén sokfelé erősen felhős vagy borult az ég, és több helyen fordul elő csapadék. Eközben meleg levegő érkezik Közép-Európába és a Kelet-európai-síkságra, ám a meleg légtömeg csak azokon a helyeken tud érvényesülni a felszínen is, ahol erős szél fúj.

A Kárpát-medence tágabb környezetében sokfelé mérnek jócskán 10 fok feletti maximális értékeket, a Kárpátokon túl azonban már ez alatt marad a hőmérséklet, sőt Moszkvától északkeletre, keletre –10 fok van még napközben is.

A frontrendszer nyugati oldalán már elkezdődött a hideg légtömeg beáramlása, de arrafelé is többnyire 5 és 10 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Vasárnap estig a Kárpát-medencébe is megérkezik a front, eleinte esőt, később már havazást is hoz magával.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.