Védett övezetté vált Verespatak

Bűnvádi feljelentést tettek az épített örökség megcsonkítása miatt.

2016. 01. 20. 10:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fellélegezhetnek az Erdély – egyúttal pedig Magyarország – élővizeiért, valamint épített örökségéért aggódók, Romániában ugyanis jó időre lekerült a napirendről a sokat vitatott verespataki színesfémbánya megnyitásának ügye. Vlad Alexandrescu román művelődésügyi miniszter a napokban közösségi oldalán jelentette be, rendelete nyomán az Erdélyi-érchegységben fekvő település felkerült az A kategóriás műemlékvédelmi listára. A kulturális minisztérium illetékesei szerint a műemlékké nyilvánítás egyúttal megnyithatja az utat Verespataknak az UNESCO világörökségi listájára való, régóta szorgalmazott felkerülése előtt is.

A szaktárca lépése annak nyomán történt, hogy Ioan Piso történész, kolozsvári egyetemi tanár – Verespatak természeti kincseinek és épített örökségének nagy pártfogója – nemrég újfent szorgalmazta a település műemlékké nyilvánítását. Az erről szóló miniszteri rendelet kiadásával egy időben Klaus Johannis román államfő magas állami kitüntetésben részesítette a bányaprojektet mindig is hevesen ellenző kincses városi szakembert. Ami arra utal, hogy a jelenlegi bukaresti politikai vezetés az örökségvédelmet és nem a gazdasági érdekeket tartja szem előtt Verespatak esetében.

Ez nem mindig volt így. A román állam a dévai Minvest bányatársaság révén a mai napig tisztázatlan körülmények között társult a kilencvenes évek közepén a kanadai Gabriel Resources céggel a Fehér megyei település alatt nyugvó altalajkincsek kiaknázására. A Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) kanadai–román vegyesvállalat (amelyben a Gabriel birtokolja a részvények 80 százalékát) 1999-ben a hatályos bányászati törvény áthágásával, versenytárgyalás nélkül kapott kutatási és kitermelési engedélyt a román Altalajkincsek Országos Ügynökségétől, majd kormányhatározattal titkosították a jóváhagyás rendelkezéseit. A verespataki lelőhely koncesszióba vétele nyomán a kanadaiak azt tervezték, hogy ciántechnológiás módszerrel, Európa legnagyobb külszíni színesfémbányájának létrehozásával termelik ki az itt rejlő 330 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt.

A gigantikus bányaprojekt alapján a Fehér megyei települést körülvevő négy hegyet robbantásokkal és külszíni fejtéssel teljesen eltüntetnék, helyükön 200 hektár felületű kráterek maradnának. Kiirtanának több mint kétszáz hektár erdőt is, a tizenöt évesre tervezett üzemeltetés során pedig 215 millió tonna ércet dolgoznának fel mintegy 200 ezer tonna nátrium-cianid felhasználásával. A technológiai folyamat során hátramaradt, nehézfémekkel és ciánkomponensekkel terhelt hulladékot egy 180 méter magas kőgáttal elzárt völgyben helyeznék el, s ezért az itt fekvő Szarvaspatak falut kilakoltatnák.

A kitermelés elpusztítaná az ősi bányásztelepülés több ezer éves történelmi, kulturális és építészeti örökségét is. Az ókorban Alburnus Maiornak nevezett Verespatakon már csaknem kétezer éve is aranyat és ezüstöt bányásztak. A rómaiak labirintusszerű, 150 kilométernyi bányafolyosó-rendszere egyedülálló Európában, és a mai napig látogatható. Itt található továbbá több római települési egység és temetkezési hely, közel félszáz műemlék épület, köztük az unitárius, katolikus és református templom, amelyet a kanadai társaság számos ingatlannal együtt meg akart vásárolni. A mindenkori román kormányok kitermeléspárti politikáját kihasználva azonban több tucat lakóházat így is sikerült megszereznie az RMGC-nek, számos családot pedig Gyulafehérvárra költöztettek.

Mindig is komoly akadályt jelentett viszont a tervezett beruházás számára a romániai civil szféra, az ortodox egyház, a román tudományos akadémia és nemzetközi környezetvédő szervezetek ellenállása. Három évvel ezelőtt országos tiltakozó akciók indultak, s ennek hatására a bukaresti parlament 2014 júniusában elutasította a bányanyitást célzó törvénytervezetet. Hallani fogunk azonban még Verespatakról annak apropóján, hogy a román kulturális minisztérium a település védetté nyilvánításával párhuzamosan bűnvádi feljelentést tett a korrupcióellenes ügyészségen a település épített örökségének megcsonkítása miatt. A tárca szerint az elmúlt tizenöt év során a hatóságok – a bányatársaság nyomására – folyamatosan kevesebb műemléket és régészeti lelőhelyet vettek lajstromba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.