Befolyással üzérkedő diplomaták

Hollandia bukaresti nagykövete egy adócsaló cég érdekében próbálta meg bevetni diplomáciai kapcsolatait.

2016. 04. 02. 20:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Külföldi diplomaták nyomásgyakorlására panaszkodnak román politikusok, akik szerint nyugat-európai országok képviselői gyakran kérik a hatályos jogszabályok áthágását hazájuk kereskedelmi társaságainak érdekében. Gelu Diaconu, a román adóhatóság volt elnöke Facebook-oldalán tárta fel, hogy mandátuma idején személyesen kereste fel hivatalában egy nyugat-európai állam bukaresti nagykövete ugyanannak az országnak az egyik nagyvállalkozójával.

– Arról akartak meggyőzni, hogy hagyjam jóvá az általunk notórius adócsalóként nyilvántartott üzletember mintegy húszmillió eurós áfa-visszaigénylési kérelmét. Amint elhagyták az irodámat, tájékoztattam a történtekről az illetékes hatóságokat – írta Diaconu, akit idén februárban menesztett tisztségéből Dacian Ciolos román miniszterelnök, miután a korrupcióellenes ügyészség egy másik ügyben bűnpártolás gyanújával bűnvádi eljárást indított ellene.

Bár az adóhatóság volt vezetője nem nevezte meg a befolyással üzérkedő diplomatát, megtette ezt Victor Ponta volt kormányfő. A miniszterelnöki posztról tavaly novemberben lemondott szociáldemokrata politikus szintén a közösségi oldalon hozta nyilvánosságra tegnap, hogy Hollandia jelenlegi bukaresti nagykövete rendszeresen megpróbált közbenjárni a kormánynál és az adóhatóságnál a nyugat-európai ország „kevésbé tisztességes” cégei érdekében. Bejegyzését követően számos román politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy Matthijs van Bonzel holland nagykövet az elmúlt években folyamatosan ellenezte Románia schengeni csatlakozását. Traian Basescu volt államfő teljes mértékben hitelt adott a nyomásgyakorlásról szóló kijelentéseknek, leszögezve: mandátuma idején hozzá is eljutottak olyan információk, miszerint külföldi diplomaták bukaresti minisztériumoknál „kilincselnek” hazájuk vállalatai érdekében.

– Bevett gyakorlat, hogy a nagykövetek üzletemberekkel kéz a kézben járják az állami intézményeket, azt firtatva, miért nem egy adott cég nyert a közbeszerzésen. Olyan országok képviselőiről van szó, amelyek folyamatosan leckéztetik Romániát, megakadályozva például a schengeni csatlakozásunkat – nyilatkozta a jobbközép politikus a B1 hírtelevíziónak, elismerve: másfél évtizeddel ezelőtt, akkori szállítási miniszterként hozzá is fordultak hasonló kérésekkel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.