Felemás magyar részvétel a romániai választáson

Az erdélyi magyarok szavazókedve egyelőre elmarad az országos részvételtől.

2016. 12. 11. 13:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Központi Választási Iroda (BEC) adatai szerint „félidőben”, vagyis 14 óráig 3,66 millió választópolgár járult az urnák elé, ami a szavazásra jogosultak 20,23 százalékát jelenti. A négy évvel ezelőtti parlamenti választáson 14 órakor 20,56 százalékos országos részvételt mértek. Kiugró a szavazókedv a Kárpátokon túli megyékben: Teleormanban a szavazók 24,70, Olt megyében 24,57, míg Botosaniban 22,59 százaléka volt szavazni a voksolás első hét órájában. A magyarlakta megyék közül a székelyföldi Hargitában 22,08, Kovásznában 18,23, a magyar–román határ mentén fekvő Biharban 20,35, Marosban 18,58, Kolozsban 18,85, Szilágyban 19,98, Szatmáron 16,65 százalékos volt a részvétel 14 órakor.

Az eddigi adatok szakértők szerint arra engednek következtetni, hogy a részvétel mégsem lesz annyira alacsony, amennyire azt a megméretés előtt becsülték. (Az elmúlt napokban többen 40 és 45 százalék közötti részvételt jósoltak, miközben a 2012-es törvényhozási választáson a romániai szavazópolgárok 41 százaléka járult urnák elé.) Barna Gergő kolozsvári szociológus vasárnap közölte, úgy tűnik, a mostani választási részvétel magasabb lesz, mint a 2008-as, illetve 2012-es, viszont egyelőre az látszik, hogy alatta van az idei önkormányzati választásoknak. A szakértő értékelése szerint regionálisan nagyon eltérő a részvétel: akárcsak eddig, Románia déli megyéiben „vezetnek a mobilizációs csatornák, itt a legnagyobb a részvétel, Erdély pedig elmarad. „Az erdélyi magyarok szavazókedve egyelőre elmarad az országos részvételtől. Itt sem zárható ki az az elméleti esély, hogy a nap végére akár utoléri vagy meg is haladja az országos részvételt. Az is elmondható, és ez örvendetes, hogy a székelyföldi megyék nem fehér foltok a mobilizációs térképen, Hargita és Kovászna megye is jól szerepel a korábbi választásokhoz képest” – tette hozzá Barna Gergő.

Egyébként a választás nagyjából incidensek nélkül zajlik, a bukaresti belügyminisztérium tájékoztatása szerint délig tizennyolc olyan panaszt jegyeztek, amelyek a választási folyamattal kapcsolatos esetleges kihágásokra vagy bűncselekményekre vonatkoznak. Közben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) országos eredményváró központjához beérkezett információk szerint több megyében nacionalista hangvételű SMS-eket küldözgetnek a választópolgároknak. A politikai alakulat hírlevele szerint a telefonos üzenetek arra buzdítják a román szavazókat, hogy járuljanak minél nagyobb számban az urnákhoz, hogy kiszorítsák a magyarokat a bukaresti parlamentből. Az RMDSZ ezért feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.