Hangosan mondják, hogy Brüsszel is megértse, sérülnek a magyarok jogai

Két hónapja nem kézbesítette a bíróság az indoklással ellátott ítéletet a magyar nyelvű felvételi elutasításáról.

Majláth Ronald
2017. 06. 27. 13:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Értetlenül állok a tény előtt, hogy a bíróság két hónap után sem kézbesítette az indoklással ellátott ítéletet a Vamadisznak, így akadályozva a jogorvoslati mechanizmus beindítását – írta pénteken a Deli Andor vajdasági származású fideszes EP-képviselő a legnagyobb közösségi oldalon, miután Brüsszelben találkozott a Vamadisz, a Vajdasági Ifjúsági Fórum és a magyarországi HÖOK (Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája) képviselőivel.

Az Újvidéki Felsőbíróság április 13-án elutasította a felperes Vamadisz kérelmét, hogy az Újvidéki Egyetem a hatályos jogszabályoknak megfelelően tegye lehetővé a magyar nyelvű felvételizést a magyar diákoknak. Az ítélet már csak azért is megütközést keltett a magyarság körében, mert Vajdaságban a szerb mellett a magyar nyelv is hivatalos, az ügyintézés során azt is lehet használni. Emellett egy tartományi szintű rendelet is van arról, hogy Vajdaság területén minden egyetemi kar köteles megszervezni a felvételi vizsgát a nemzeti kisebbségek nyelvén, köztük magyarul is. Az újvidéki jogtudományi kar azonban csak 2012-ig engedélyezte a többnyelvű felvételi vizsgázást, akkor változtatott a gyakorlaton, és már csak szerbül felvételizteti a diákokat, a hatályban lévő törvényt megszegve. Ezért a Vamadisz – amely a magyarországi hallgatói önkormányzatoknak felel meg – 2015 decemberében pert indított az újvidéki bíróságon a jogi kar ellen. Habár időközben a székvárosi felsőbíróság egy ideiglenes intézkedéssel arra kötelezte a kart, hogy tegye lehetővé a magyar nyelvű felvételizést, később ezt hatályon kívül helyezte, és visszautalta az ügyet az elsőfokú bírósághoz. A bírót pedig minden indoklás nélkül lecserélték. Miután megszületett az áprilisi elsőfokú ítélet, lapunk megtudta: az Újvidéki Egyetem dékáni értekezletén tapsviharral nyugtázták a döntést.

Lapunk megkeresésére Sóti Attila, a diákszövetség elnöke elmondta: múlt év novemberében a Vamadisz már az ENSZ Emberjogi Tanácsának fóruma elé vitte a nyelvhasználat ügyét. Itt felvázolták, milyen diszkrimináció éri a vajdasági magyarokat a jogtudományi karon, de jelezték azt is, hogy a szerb állami vezetés részéről sincs meg a kellő akarat, hogy megoldják ezt a problémát, pedig ehhez egy tollvonás is elég lenne az oktatási minisztérium részéről. Akkor felmerült az is, hogy amennyiben az utolsó szerbiai jogorvoslati lehetőséget is kimerítenék, a strasbourg-i Emberi Jogok Európai Bírósághoz fordulnak.

Erre azonban nem kerülhetett sor, mert az indoklással ellátott ítélet híján a Vamadisz továbbra sem tudta megindítani a jogorvoslati eljárást. Ezért a diákszervezet most tovább lépne: ugyan az Európai Bizottság Szerbia integrációjával foglalkozó csoportja legutóbb nem írta bele az országjelentésbe a vajdasági magyarok nyelvhasználati jogának sérelmét, a diákok az elkövetkező napokban közölni fogják az uniós illetékesekkel az aggályaikat. Továbbá egyeztettek arról is, hogy az Európai Parlament kulturális és oktatási, valamint az alapjogi bizottságához is eljuttatják a panaszaikat.

Figyelembe véve azt, hogy nagyon nehéz az illetékes európai parlamenti bizottságoknál elérni, hogy magyarokat érintő ügyekkel foglalkozzanak, a Vamadisz felkeresné az Európai Hallgatói Önkormányzatok Szövetségét (ESU) is, amelyet arra kérne, hogy foglaljanak állást az ügyben és ítéljék el a szerb hatóságok magatartását. Mindezzel a Vamadisz most azt szeretné elérni, hogy a következő, Szerbiáról szóló uniós országjelentésben már a vajdasági magyarok nyelvhasználati joga is szerepeljen, ezáltal jóval nagyobb nyomás nehezedne a szerb hatóságokra, hogy megoldják ezt a hosszú évek óta fennálló problémát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.