Nacionalista ámokfutás Bukarestben

Rég nem gyalázták meg úgy magyarokat, mint a Realitatea televízió hétfő esti adásában

Lukács Csaba
2017. 06. 21. 9:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfő délután egyik pillanatról a másikra megbolondult fél Románia. Sokféle idegengyűlöletet, aljas manipulációt láttam már szerte a világban, de az a műsor, amelyet hétfő este és kedden előadott a román politikai és médiaelit, csak a szerbek által a kilencvenes évek idején előadott nacionalista uszításához mérhető. (És ne feledjük, akkor egy pszichiáter végzettségű politikus vezette a boszniai szerbeket.)

Hétfő este olyan program került adásba a Realitatea TV-n (az adó neve magyarul valóságot jelent), hogy nem hittem a szememnek. Egy népszerű kolozsvári újságíró – majd kilencvenezer követője van Facebookon – állandó műsoráról, a Jocuri de puteréről (hatalmi játszmák) van szó. Rares Bogdan két és fél órán keresztül úgy beszélt a magyarokról és egyes politikusokról, válogatott hazugságokat és csúsztatásokat terjesztve róluk, hogy egy normális országban bilincsbe verve vitték volna el a stúdióból. Liviu Dragnea, a nagyobbik kormánypárt elnöke eladta Erdélyt; a Szociáldemokrata Párt lángba borítja az országot; etnikai autonómiát ígértek a szavazatokért cserébe, speciális státusú területek az ország szívében; március 15.: a magyar nyelv napja, megígérte a PSD; 1990. március 15.: Mihaila Cofariut megkínozták Marosvásárhelyen! – ezek a feliratot futottak végig a képernyő alján, miközben nacionalista dalokat sugároztak a szép, „ősi román” Erdélyről, majd – többek között – megszólaltattak két ortodox metropolitát és a román titkosszolgálat két volt vezetőjét.

Néhány mondat erejéig foglalkozzunk az előzményekkel. Tavaly év végén történelmi mértékű győzelmet aratott a román baloldal a parlamenti választáson, és ennek következtében kényelmes többségű kabinet alakult a Szociáldemokrata Párt és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (Alde) koalíciójában. A kormányfőválasztás már nem ment könnyen: a nagyobbik alakulat elnökét, Liviu Dragneát megvétózta Klaus Iohannis államfő, mert korrupció gyanújával eljárás folyik ellene, így a politikus bármennyire is szeretett volna miniszterelnök lenni, mást kellett keressen maga helyett. Sorin Grindeanu vállalta a bábszerepet, és megalakult a kormány.

Időközben kiderült, hogy a bábu miniszterelnök önállósodik, és elkezd felelős politikusként viselkedni. Ez nem tetszett Dragneának, kitette őt a pártból, és le akarta váltani a kormányfői székből. Nem ment, így a PSD néhány napja lemondatta az összes miniszterét, és bizalmi szavazást kezdeményezett a kormány ellen. A szavazásra ma kerül sor a bukaresti parlamentben, de egyáltalán nem biztos, hogy a koalíció két pártjának összes tagja megszavazza, ezért szövetségeseket kezdtek keresni a bizalmatlansági indítvány támogatására. A harminc szavazattal rendelkező RMDSZ-szel is kezdtek tárgyalni, és a magyarok előhúzták a fiókból néhány régi követelésüket. A belpolitikai válságot egyébként megsínylette a román nemzeti valuta is: a lej legutóbb öt éve volt olyan alacsony árfolyamon, mint a napokban.

A kolozsvári televíziós forradalmárt játszott hétfő este. Első mondatában feltette a költői kérdést, hogyan nézne ki Románia a neki is munkát adó nacionalista tévétársaság nélkül, majd arról beszélt, vannak pillanatok, amikor az újságírás több a valakivel való egyezségnél. Ilyenkor az a fontos, hogy szolgáld a nemzeted – mondta, és Teleorman megye Pablo Escobarjának nevezte Liviu Dragneát, aki harminc ezüstpénzért, vagyis harminc szavazatért szíven szúrta az erdélyi románokat. „Két barom, aki a román hazát vezeti” – így nevezte a koalíció két pártelnökét, felemlegetve, hogy a magyarok 1848. március 15-én Erdély egyesülését kérték Magyarországgal, és március 15-e a magyar nyelv hivatalos napja lesz Romániában a háttéralku szerint.

„Dragnea, verjen meg téged az Isten, te nemzet- és hazaáruló!” – fejezte be a monológot, majd újra bejátszották a Szép Erdély című nacionalista nótát. A műsor meghívottjai rátromfoltak a nem gyenge felvezetésre: Ludovic Orban liberális elnök szerint a PSD alkut kötne az ördöggel is a hatalma fenntartására, és arról beszélt, hogy amit Iohannis államfő felépít nemzetközi szinten a Trump- és Merkel-találkozón, azt tönkreteszi itthon a kormánypárt.

Nem ez volt az egyetlen televízió, ahol vállalhatatlan dolgok történtek a hét elején, emellett intézmények vezetői is megbolondultak, mint a Román Akadémia, melynek elnöki testülete kedden közleményt adott ki a két párt közötti tárgyalások miatt.

Szó szerinti fordítás: „1848. március 15-én a Petőfi Sándor és az általa vezetett magyar fiatalok feltüzelték a tömeget a költő hazafias verseivel. A nap végére a magyar parlament és a bécsi udvar elfogadta a tizenkét pontjukat, köztük Magyarország unióját Erdéllyel. Ez a nap lesz a romániai magyarok napja, most, amikor készülünk a minden románok nagy egyesülésének százéves megünneplésére.” Ezt megszavazni felelőtlen gesztus, állítják, mert megzavarja a „példaszerű belső békét Romániában, ahol a kisebbségek jogai bőven meghaladják az európai normákat”.

Megszólalt Traian Basescu korábbi államfő is, akit kétszer is a magyarok szavazatai tartottak hatalomban elnöksége idején. Az egykori hajóskapitány azt mondta: „az, hogy Tariceanu és Dragnea fejében megfordult március 15-e ünneppé nyilvánítása a román jogrendben, olyan, mintha a saját történelmed a budiba dobnád”. Egy facebookos bejegyzésben elküldte a legnagyobb kisebbséget külföldre: „a romániai magyarokat senki sem állítja meg abban, hogy március 15-én Budapesten ünnepeljenek” – írta.

Kedd este a Németországban tárgyaló Klaus Iohannis is hazaüzent: „Ne tárgyaljon a PSD semmiféle etnikai alapú autonómiáról az RMDSZ-szel!”

Aznap estére az is kiderült: hiába tárgyaltak a magyarok a baloldali pártokkal, az egyezségből nem lesz semmi, így nem fogják támogatni a bizalmatlansági indítványt. Magyarán teljesen fölöslegesen sikerült a maximumra járatni a magyarellenességet.

Jó hír, hogy egy erdélyi szervezet, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat azt tervezi, a durva magyarellenes kirohanások miatt a diszkriminációellenes tanácshoz fordul. „Egy normális országban a politikusok és véleményvezérek nem uszíthatnak egy kisebbség tagjai ellen csak azért, mert az uszítás a pillanatnyi politikai érdekeiket szolgálja” – írták közleményükben. Az RMDSZ is feljelentést tett a volt államfő kijelentései, valamint több tévécsatorna magyarellenes tartalma miatt.

Elgondolkodtató, hogy kevesebb mint egy nap alatt néhány nacionalista, hőbörgő műsorvezetőnek és politikusnak sikerül a feje tetejére állítania egy egész országot. Azt a Romániát, amely ezekben a napokban vásárolt be fegyverekből: Amerikától hatmilliárd dollárért Patriot rakétákat, Németországtól hárommiliárd euróért harckocsikat, Franciaországtól négymilliárd euróért Airbus harci helikoptereket, Izraeltől hárommilliárd dollárért felújított F–16-os vadászgépeket rendelt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.