Magyarország kezdeményezi az ukrán–EU-s társulási megállapodás felülvizsgálatát

Szijjártó Péter: Az új ukrán oktatási törvény a volt szovjet rendszernél is rosszabb helyzetet teremt.

MN
2017. 10. 09. 19:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán oktatási törvény alapvetően sérti meg az Ukrajna és az Európai Unió közötti társulási megállapodást – jelentette ki hétfőn Ungváron a külgazdasági és külügyminiszter. AZ MTI szerint elmondta, hogy emiatt az uniós tagországok külügyminisztereinek jövő hétfői luxembourgi tanácskozásán kezdeményezni fogja a társulási megállapodás felülvizsgálatát. A miniszter a kárpátaljai magyar szervezetek és a történelmi egyházak vezetőivel a tanügyi jogszabály kapcsán kialakult helyzetről folytatott egyeztetése után beszélt erről.

Azt is hangsúlyozta, az új ukrán oktatási törvény a volt szovjet rendszernél is rosszabb helyzetet teremt a magyarok és más kisebbségek számára. A miniszter elmondta: a kárpátaljai magyarság vezetőivel folytatott megbeszélésen arra az egyértelmű következtetésre jutottak, hogy a nemrég hatályba lépett oktatási törvény gyakorlatilag ellehetetleníti Ukrajnában a magyar iskolák működését, elveszi a már megszerzett jogot az anyanyelven történő tanulástól 10 éves kor fölött, miáltal Ukrajna minden létező nemzetközi kötelezettségét megszegi. „Ezt nem engedhetjük meg, a magyar kormány a legkeményebben szembe fog menni ezzel az intézkedéssel” – tette hozzá.

Kérdésre válaszolva, miszerint lát-e lehetőséget arra, hogy Ukrajna módosítja a kisebbségi jogokat csorbító oktatási törvényét, Szijjártó Péter kifejtette: az egyetlen lehetőség a nemzetközi nyomás növelése Ukrajnára, mivel a törvény elfogadása jól átgondolt, belpolitikai hasznot célzó stratégia része. A miniszter megengedhetetlennek nevezte, hogy „az EU tőszomszédságában a 21. században be kell zárni iskolákat, mert kisebbségi nyelven oktatnak”. Ez a kisebbségi jogok bővítését előíró társulási szerződés felrúgása, amelyet nemzetközi nyomással meg kell akadályozni – hangoztatta.

Azzal kapcsolatban, hogy Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter hétfőn megismételte a javaslatát, hogy látogassanak el együtt Kárpátaljára, és a magyarság képviselővel közösen vitassák meg az oktatási törvénnyel kapcsolatos kérdéseket, Szijjártó Péter leszögezte: ukrán kollégája elkésett a javaslatával, a kárpátaljai magyarokat az előtt kellett volna megkérdezni, hogy a törvényt elfogadták.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.