Nem adják fel a harcot a vajdasági magyarok

Hiába akadályozza a magyar nyelvű felvételizés ügyét az újvidéki jogi kar, a magyarok tovább küzdenek.

Majláth Ronald
2017. 10. 26. 16:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába döntött úgy az Újvidéki Felsőbíróság, hogy nem felvételizhetnek magyar nyelven az Újvidéki Egyetem Jogtudományi Karára a magyar diákok, hiába ítélt legutóbb ellenük egy újabb bíróság, tovább küzdenek a jogaikért a vajdasági magyarok. Így határozott a héten a magyar diákokat és egyetemi hallgatókat tömörítő Vajdasági Magyar Diákszövetség (Vamadisz), amely évekkel ezelőtt felvállalta a tanulni vágyó magyarok ügyét.

Mint ismert, Vajdaságban a szerb mellett a magyar nyelv is hivatalos, az ügyintézés során azt is lehet használni. Emellett egy tartományi szintű rendelet is van arról, hogy Vajdaság területén minden egyetemi kar köteles megszervezni a felvételi vizsgát a nemzeti kisebbségek nyelvén, köztük magyarul is.

Az újvidéki jogtudományi kar azonban csak 2012-ig engedélyezte a többnyelvű felvételi vizsgázást, akkor változtatott a gyakorlaton, és már csak szerbül felvételizteti a diákokat,

az összes többi egyetemi karral ellentétben, megszegve a hatályban lévő törvényt. Ezért a Vamadisz – amely a magyarországi hallgatói önkormányzatoknak felel meg – 2015 decemberében pert indított az újvidéki bíróságon a jogi kar ellen.

Mivel továbbra sem lehetett magyarul felvételizni, a délvidéki magyar egyetemisták úgy döntöttek, nemzetközi fórumok elé viszik az ügyüket. 2016 novemberében az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának genfi fórumán a Vamadisz szóvá tette a kialakult problémát. Itt felvázolták, milyen diszkrimináció éri a vajdasági magyarokat a jogtudományi karon, és jelezték azt is, hogy a szerb állami vezetés részéről nincs meg a kellő akarat, hogy megoldja ezt a problémát, pedig ehhez egy tollvonás is elég lenne az oktatási minisztérium részéről. A szerb külügyi minisztérium delegációja akkor erélyesen reagált a Vamadisz felszólalására.

Hosszas jogi csatározás után idén áprilisban az Újvidéki Felsőbíróság úgy döntött, hogy továbbra sem felvételizhetnek magyar nyelven a magyar diákok. Akkor lapunk megtudta: az Újvidéki Egyetem dékáni értekezletén tapsviharral nyugtázták a döntést. A városi Fellebbviteli Bíróság azonban elfogadta a Vamadisz fellebbezését, ezzel gyakorlatilag hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet. Újabb per következett, melynek során a bíróság nem hallgatta meg a Vamadisz által javasolt tanút, aki igazolta volna, hogy nem felvételizhetett magyarul, ez pedig egyértelmű bizonyíték lett volna arra, hogy a magyaroknak van igaza.

Így múlt héten a bíróság ismételten elutasította a Vamadisz keresetét.

– Komoly dilemmában voltunk, hogy érdemes-e egyáltalán folytatni a jogi csatározást, hiszen most 22 hónap után ugyanott tartunk, mint a kezdetén, semmivel sem vagyunk előrébb – mondta lapunknak Sóti Attila, a Vamadisz elnöke, aki szerint most már nyilvánvalóvá vált, hogy mind a jogi kar, mind pedig a bíróság szándékosan elhúzta az időt, hogy a felvételizés továbbra is csak szerb nyelven történjen. Sőt, a szervezetben azt elmúlt közel két év során többször is azt érezték, hogy a bíróság nem teljesen pártatlan a kérdésben. Így például

az ügyben ítélkező egyik bíró a jogi kar által szervezett retorikai verseny zsűrijének is tagja volt.

Mindennek ellenére a Vamadisz e heti tanácskozásán mégis úgy döntött, hogy folytatják a jogi harcot és az indoklás kézhez vétele után azonnal megtámadják az ítéletet. Most abban bíznak, hogy a Fellebbviteli Bíróság ismét új eljárást ír elő, melynek során kötelezik majd arra a bírót, hogy a Vamadisz tanúját is hallgassák meg.

– Csak reménykedünk, hogy az új tárgyaláson másik bíróhoz kerül majd az ügy, de abban is, hogy most nem húzzák majd el úgy a folyamatot, hogy ismét csak szerbül felvételizhessenek a magyarok – tette hozzá Sóti Attila. Kiemelte: ebben a harcban a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, a Magyar Nemzeti Tanács, a magyarországi Kisebbségi Jogvédő Intézet és a Nemzetpolitikai Államtitkárság is támogatásáról biztosította őket, de még a szerb egyetemisták szervezete is az ő oldalukon áll ebben a csatában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.