Egy ENSZ-döntés alapján Ukrajnának biztosítania kellene az anyanyelvi oktatást

A Hodinka Antal Nyelvészeti Kutatóközpont szerint ez olvasható ki egy a Krímet érintő ítéletből.

MN
2017. 11. 23. 15:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala a 2014 és 2017 közötti időszakot felölő jelentést készített az emberi jogokról az Oroszország által megszállt Krímen – olvasható a Hodinka Antal Nyelvészeti Kutatóközpont honlapján. Mint írják, a dokumentum 194–201. bekezdése az anyanyelvi oktatás kérdéseivel foglalkozik. A 200. bekezdésből derül ki, hogy a Nemzetközi Bíróság 2017. április 19-én döntött az Ukrajna által Oroszországgal szemben indított keresetben. Kimondta, hogy Oroszországnak „hozzáférhetővé kell tennie az oktatást ukrán nyelven”.

Ennek alapján Ukrajnának is biztosítani kellene az anyanyelvi oktatáshoz való hozzáférést a területén élő kisebbségek számára, azonban a 2017. szeptember 5-én megszavazott új oktatási törvény 7. cikkelye kimondja: „az oktatási folyamat nyelve az oktatási intézményekben az államnyelv”.

A központ kiemeli, hogy november 17-én Lilija Hrinevics, az Ukrajna Oktatási és Tudományos Minisztériumának vezetője Ungváron, másnap pedig Beregszászon nagy nyilvánosság előtt kijelentette, hogy arról ugyan hajlandó alkudozni a kijevi hatalom, hogy hány tantárgyat kell ukrán nyelven oktatni a – törvény hatályba lépéséig még – magyar tannyelvű iskolákban, azt nem engedik, hogy a jelenlegi, anyanyelven folyó oktatás továbbra is fennmaradjon.

Az ENSZ jelentése elérhető a nemzetközi szervezet honlapján angol, ukrán és orosz nyelven is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.