A sztálinizmus kárpátaljai áldozatainak emléket állító múzeum nyílt Ungváron

Sztálin uralma alatt 30 ezer kárpátaljai magyart hurcoltak el büntetőtáborokba.

MTI
2017. 12. 28. 15:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gulag-Gupvi-emlékév keretében, a Gulág Emlékbizottság támogatásával megnyílt a sztálinizmus kárpátaljai áldozatainak emlékmúzeuma csütörtökön Ungváron.

A Kárpátaljai Nemzetiségek Házában létrehozott emlékmúzeumot megnyitó beszédében Dupka György, a Szolyvai Emlékpark Bizottság felelős titkára, Gulag-kutató fontos fejleménynek nevezte, hogy a sztálinizmus áldozatainak immáron nemcsak a szolyvai emlékparkban, hanem a kárpátaljai megyeszékhelyen is sikerült emléket állítani. Hozzátette, az emlékmúzeum az 1944 novemberében sztálini lágerekbe elhurcolt 30 ezer kárpátaljai magyar férfi tragédiája mellett részletesen bemutatja a térség német és ruszin–ukrán lakossága, valamint az egyházak és az értelmiség ellen a szovjet hatóságok által elkövetett megtorlásokat.

A Gulag-kutató elmondta, a mintegy 200 négyzetméter alapterületű emlékmúzeum anyagai az 1944–1955-ös időszakot fogják át. Jelezte, a kárpátaljai magyar férfiak deportálásának története külön teremben 23 roll-upon elhelyezett dokumentummásolatok, fotók, naplórészletek alapján ismerhető meg. A kárpátaljai nemzetiségek, egyházak és értelmiségiek második világháború utáni üldözését 48 tabló és négy tárló mutatja be – emelte ki.

Dupka György köszönetet mondott a Gulág Emlékbizottságot létrehozó magyar kormánynak a sztálinizmus kárpátaljai áldozatainak emlékmúzeuma létesítéséhez nyújtott 14 millió forintos támogatásért.

Az emlékmúzeumban felavatták Bródy Andrásnak, Podkarpatszka Rusz – az egykori Csehszlovákián belül autonóm tartományként működő Kárpátalja – miniszterelnökének, később magyar országgyűlési képviselőnek az emléktábláját. Bródy Andrást az NKVD szovjet titkosrendőrség 1945-ben őrizetbe vette, majd az Ungváron működő népbíróság a következő évben halálra ítélte, és kivégezték. Az emlékmúzeumban külön emléktábla örökíti meg az Országgyűlés 1945–1946-ban kivégzett és a Gulag táboraiban elpusztult kárpátaljai képviselőinek és felsőházi tagjainak a neveit is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.