Gazdájukhoz kerültek az idei Nobel-díjak

Stockholmban és Olsóban adták át az elismeréseket.

MN
2017. 12. 10. 18:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átadták az idei Nobel-díjakat vasárnap Stockholmban és Olsóban a kitüntetetteknek. A megosztott fizikai Nobel-díjat az amerikai Rainer Weiss, Barry Barish és Kip Thorne kapta. A LIGO/Virgo együttműködés vezetőit a gravitációs hullámok kutatásában nyújtott munkájukért tüntették ki. A kémiai Nobel-díjat szintén megosztva kapta a svájci Jaques Dubochet, a német-amerikai Joachim Frank és a brit Richard Henderson. A tudósok a díjat krio-elektronmikroszkópia létrehozásáért kapták meg, amelynek segítségével egyszerűbbé és tökéletesebbé vált a biomolekulák képalkotása. A módszer jelentősen előmozdította a biokémia fejlődését. Az ugyancsak megosztott orvosi és élettani Nobel-díj a Jeffrey Hall, Michael Rosbash és Michael Young amerikai tudósok alkotta trióhoz került, akik azzal a belső biológiai órával foglalkoztak, amely a nappalokhoz és éjszakákhoz való alkalmazkodásban segíti az élőlényeket. A tudósok eredményei magyarázatot adnak arra, hogy a növények, állatok és emberek miként igazítják életritmusukat a bolygó keringéséhez. Az irodalmi díj Kazuo Ishiguro brit regényíróhoz került. A japán származású író a svéd akadémia indoklása szerint azért érdemelhette ki az irodalmi Nobelt, mert „hatalmas érzelmi erejű regényeiben, a világgal való illuzórikus kapcsolatunk mélységét tárja fel”. A közgazdasági Nobel-emlékdíjjal kitüntetett Richard Thaler amerikai professzor azért kapta az elismerést, mert a döntéshozatali mechanizmus viselkedés lélektani és gazdasági aspektusai közötti kapcsolatok feltárásában elévülhetetlen érdemeket szerzett. A díjazottak a stockholmi hangversenyteremben vehették át a svéd uralkodópártól a nekik járó emlékérmet, a diplomát és a 9 millió svéd koronáról szóló csekket.

Ezzel párhuzamosan Norvégia fővárosában, Oslóban adták át a Nobel-békedíjat. Az elismerést a Nemzetközi Kampány az Atomfegyverek Felszámolásáért (ICAN) nevű nem kormányzati szervezet kapta, amely nevéhez hűen az atomfegyverek megsemmisítését tűzte ki célul maga elé. A szervezet nevében Beatrice Fihn, az ICAN igazgatója vette át a Nobel-békedíjat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.