Évekig mérgezték a Dunába ömlő szlovákiai folyót, a Nyitrát

Higanyt és más veszélyes anyagokat mutatott ki a Greenpeace. Egy vegyipari cég nem tartotta be az előírásokat.

Kuthi Áron
2018. 01. 26. 14:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyik legveszélyesebb nehézfém, a higany a megengedettnél magasabb koncentrátumban fordult elő a Duna egyik szlovákiai mellékfolyójában, a Nyitrában, tette közzé a Greenpeace Szlovákia. A környezetvédő szervezet még november végén és december elején vett mintát a folyóból a Nyitranováknál (Nováky) üzemelő Fortischem vegyipari üzemnél, pontosabban a gyártól délre, és attól északra. 

A Greenpeace már évek óta méri az üzem által kibocsátott higany szintjét és évek óta folyamatosan kimutatja a megengedett feletti értéket. 

Anna Vojteková, a vegyipari vállalat szóvivője a szlovák TASR hírügynökségnek azt mondta, hogy

a cég tavaly december 10-én megszüntette a higanyelektrolízissel történő alapanyag-előállítást.

A tájékoztatás szerint az üzem ezzel a lépéssel az Európai Parlament és az Európai Tanács által kiadott, a higany kezelésére vonatkozó szabályozásnak szerzett érvényt. Egy szlovák hírportál tudósításából kiderül, a cég előzőleg a szlovák kormánynál próbálkozott, hogy a Környezetvédelmi Minisztérium továbbra is engedélyezze számára az elektrolízist. Ezt a kérést a tárca még november folyamán elutasította.

Mint ahogy a Bumm.sk szlovákiai magyar hírportál a Greenpeace-re hivatkozva írja,

a vegyipari vállalat nyitranováki üzemének kivezetése alatt vett vízminták más veszélyes anyagokat is tartalmaznak. A mintákban nagy mennyiségben találtak halogénezett szerves anyagokat, például karcinogén vinil-kloridot vagy kloroformot.

Lapunk megkereste Simon Gergelyt, a Greenpeace Magyarország helyszínre kilátogató szakértőjét: „Elképesztő bűz volt a környéken, ami magában jelezte a szennyezést, a helyi lakók már csak ezért is a segítségünket kérték. Szlovák kollégáinkkal decemberben megmértük az üzem csatornájából kifolyó lé szennyezettségét és attól távolabb, a folyó szennyezettségét is.

Az 1. kategóriás rákkeltő anyagnak számító vinil-kloridból 335 μg/l-t mértünk, miközben – ivóvíz esetében az emberi fogyasztásra még alkalmas határérték csupán 0,5 μg/l.

Ugyanígy, határérték feletti higanyszintet találtunk a vízben, ami magában méreg” – összegezte tapasztalatait Simon.

Mint megjegyezte, a higany nagy része később az üledékben gyűlhet össze, és helyben mérgezi a flórát, faunát, a vinil-klorid viszont illékony anyag, aminek jó része később a levegőbe kerülhet.

Mivel a Nyitra a Duna mellékfolyója, megkerestük a területileg illetékes Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot. A hivatalnál visszahívást ígértek, ha érdemi információt adnak arról, hogy a szennyezést kimutatták-e a magyar folyószakaszon is, frissítjük cikkünket. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.