Az orosz titkosszolgálat állhat a magyarellenes robbantásos provokáció mögött

Házi készítésű, időzített szerkezet robbant a KMKSZ ungvári székházánál, egy hónap alatt már másodszor.

Pallagi Marianna
2018. 02. 27. 14:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A detonáció következtében tűz keletkezett, és az épület három földszinti helyisége teljesen kiégett. Egy hónap alatt ez a második támadás a szövetség székháza ellen.

„3.05-kor egy ismeretlen férfi érkezett a gyalogjáró hídtól a székházunk elé, és robbanószerkezetet helyezett az ablakpárkányunkra – nyilatkozta a történtekről a Magyar Nemzetnek Barta József, a KMKSZ alelnöke, a Kárpátaljai Megyei Tanács első helyettese. – Időzítette a szerkezetet, ami hét perc múlva működésbe lépett és hatalmas károkat okozott az épületben. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat és a nemzeti rendőrség munkatársai operatívan, megfelelő létszámban érkeztek a helyszínre. Megállapították, hogy saját készítésű robbanószerkezettel követték el a merényletet, de a tettesről – akinek a felderítése most a legfontosabb feladat – még nagyon kevés információnk van.”

A KMKSZ a Kárpátaljai Megyei Állami Adminisztrációval közös nyilatkozatban ítélte el a történteket és szólította fel a rendvédelmi szerveket, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt a tettesek mihamarabbi kézre kerítése érdekében.

A felek emlékeztetnek rá, hogy az utóbbi években megszaporodtak a megyében élő nemzetiségek – különösen a magyarok és az ukránok – egymásnak uszítására tett kísérletek, ugyanakkor hangsúlyozták, hogy ezek a provokációk nem érték el céljukat és a jövőben sem járnak sikerrel, épp ellenkezőleg: még inkább összekovácsolják a kárpátaljaiakat.

A kormányzó szerint a jelenlegi és korábbi (a vereckei emlékmű felrobbantására tett kísérlet vagy a KMKSZ ungvári irodájának két héttel korábbi rongálása) támadások mögött is az orosz titkosszolgálat tagjai állhatnak, akik a helyzet nemzetiségi alapon történő destabilizálását és a kelet-ukrajnaihoz hasonló forgatókönyv kiprovokálását célozták meg Kárpátalján. A megye első embere felrótta a rendvédelmi szervek csapnivaló működését, s kiemelte, hogy az ukrán vezetés nem hagyhatja intézkedések nélkül a tétlenségüket.

Az ukrán külügyminisztérium sajtószolgálata által kiadott közleményében ítélte el a rongálást. Közölték: vélhetően „idegen erők” okolhatók a történtekért. A bűnüldöző szervek megindították a nyomozást az ügyben, és mindent elkövetnek a bűncselekmény operatív felderítése érdekében. Ivanna Klimpus-Cincadze európai integrációért felelős ukrán miniszterelnök-helyettes szerint nyílt provokációról van szó, ugyanakkor szerinte nem lehet véletlen, hogy a támadás az után történt, miután Magyarország és a magyar érdekvédelmi szervezetek kritizálták az új oktatási törvényt.

Elítélte a támadást a magyarországi vezetés is. Szijjártó Péter külügyminiszter az eset kapcsán bekérette Ljubov Nepop budapesti ukrán nagykövetet és újfent kezdeményezte az EBESZ kisebbségügyi főbiztosánál, hogy a szervezet terjessze ki speciális megfigyelő misszióját Kárpátaljára is. A külügyminiszter kijelentette, hogy a magyar kormány anyagi segítséget nyújt az ungvári székház helyreállításához.

„A felújítási munkálatok idejére átköltöztetjük az irodánkat egy másik épületbe – mondta az előttük álló feladatokról Barta József. – Amíg nem derítik ki, hogy ki áll a történtek mögött, mert meggyőződésünk, hogy megrendelt bűncselekmény történt, nem lehetünk nyugodtak, és számíthatunk hasonló megmozdulásokra. Egyre erőteljesebbek és veszélyesebbek a minket ért támadások, ezért meg kell erősítenünk az irodáink védelmét. A rendfenntartókat is arra kérjük, hogy biztosítsák számunkra a kellő őrséget.”

A székház elleni első támadás február 4-én történt. Akkor gyújtópalackot dobtak az épületbe, de a tűz nem okozott jelentős károkat. A hatóságok akkor két, a kelet-ukrajnai harcokban is részt vevő lengyel radikális szélsőjobboldali szervezethez tartozó személyt állított elő az ügyben.

Az ukrán kormányt hibáztatják

Bár a jelek az orosz titkosszolgálat feszültségkeltő akciójára utalnak, a magyar ellenzéki és kormánypártok is az ukrán nacionalizmust okolják a történtek miatt. Mint az MTI is írja. Németh Zsolt, a Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke szerint a kedd hajnali robbantással egyértelműen meg akarták félemlíteni a magyarságot – és bár az elkövető ismeretlen, a támadás mögött a több hónapja zajló, központilag irányított magyarellenes kampány áll, amelyben az ukrán, és azon belül az ukrán állami média is az élen járt. 

A Jobbik szintén az ukrán kormányt hibáztatja a felháborítónak tartott merényletért: szerintük a robbantás újabb ékes bizonyítékát adja annak, hogy az ukrán hatalom magyarellenes intézkedései bátorítóan hatnak az agresszív nacionalistákra, akik ezért egyre brutálisabb akciókra vállalkoznak.

A Jobbik üdvözölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter gyors fellépését, de azt is hangsúlyozta, hogy a hosszú éveken át jellemző félrenézés, az egyoldalú magyar gesztuspolitika következményeként mernek ma már szinte bármit megtenni a magyarellenes erők. 

Az LMP politikai közössége határozottan elítéli a KMKSZ épülete elleni újabb aljas szándékú támadást. Ungár Péter elnökségi tag pártja nevében felszólította Szijjártó Pétert, hogy olyan diplomáciai eszközöket vegyen igénybe, amelyek hatékonyan védik a magyar kisebbségeket. Az LMP bízik abban, hogy a magyar hatóságok a helyi illetékesekkel együttműködésben haladéktalanul és mielőbb kivizsgálják a támadást, hogy soha többet ne kelljen félni a határokon túl élő magyaroknak.

Az MSZP és a Párbeszéd közös közleményben ítélte el a kárpátaljai magyarságot ért sorozatos támadásokat és arra szólították fel a kormányt, hogy határozottan lépjen fel a kárpátaljai magyarság védelme érdekében. Azt írták: Ukrajnában rendkívül súlyosan korlátozzák a kisebbségek jogait, és Kárpátalján megfélemlítik a magyar nemzeti közösség tagjait. \"Szolidárisak vagyunk a támadást elszenvedett politikai szervezettel, illetve a kárpátaljai magyar közösség miden tagjával\" - közölték. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.