Fák nőnek az új pozsonyi magyar nagykövetség tetején

Egy tető alatt van végre minden a szlovák fővárosban, de nem kellene eladni azokat a házakat, amelyeket már megszerzett a magyar állam.

Kuthi Áron
2018. 02. 06. 19:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új épületbe költözött a magyar nagykövetség Pozsonyban, a diplomáciai misszió székhelye előkelő helyen, a barokk Grassalkovich-palotában működő államfői rezidencia tőszomszédságában található. A magyar tulajdonban álló, egyszerű klasszicista homlokzatú városi palota alapos felújításon esett át, a leglátványosabb része a tetőtér-beépítés, amellyel három további szintet nyert a szlovák fővárosban dolgozó magyar diplomáciai testület. A helyszínválasztás eleve hangsúlyos diplomáciai lépés, hiszen az épület homlokzatának ablakaiból a szlovák államfői palotára lehet látni, és Andrej Kiska is minden nap láthatja a magyar zászlót.

Mint az a terveket készítő Bobek és Javorka pozsonyi építészstúdió által közreadott látványtervekből kiderül, egy keskeny belső épületszárny tetején elfért egy fákkal berendezett miniatűr tetőterasz is. Innen az is megtudható, hogy az épület alatt kialakított garázs három szintes, a gépkocsikat lift mozgatja a szintek között. Ez a megoldás minden bizonnyal a rendelkezésre álló meglehetősen kicsi tér miatt kellett megszülessen. A külügyminisztérium projektjét az ingatlanberuházásokat finanszírozó baráti (hazai) cég, a szlovák OTP Real finanszírozta. 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a keddi ünnepélyes átadón viszont nem említette, hogy az eddigi, kertvárosi, ám elegáns negyedben lévő, új építésű székhelynek a továbbiakban milyen szerepet szán a tárca. Mint az egyébként a szlovák földhivatali nyilvántartásból kiderül, az új székhely a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőé, a régi rezidencia a Külgazdasági és Külügyminisztérium tulajdona. Forrásaink szerint a kellemes zöldövezetben lévő ingatlan a továbbiakban nagyköveti rezidenciaként szolgál. 

A megújult épületet a külügyminiszter integrált nagykövetségnek nevezte, ahol több – kulturális, gazdasági – szolgáltatási funkció is összeér. Ezek a tevékenységeket eddig szétszórtan találtuk a városban. Ezért tehát felmerül a kérdés, mi lesz azzal az ugyancsak magyar tulajdonban álló régi palotaépülettel, amelyet közvetlenül a Stefánia (Stefánikova) út 1. számú épületében berendezett új nagykövetség mellett találhatunk egy mellékutcában, és a Balassi Intézet működik benne. Szintén kérdéses, hogy mit kezd a külügy a konzuli szolgálat székhelyével a Nyerges (régebben Deák, ma Sedlárska) utcában, ahol 2014-ben még üzleti központ is nyílt. A szlovák földhivatali nyilvántartás tanúsága szerint semelyiket nem bérelte a magyar állam, hanem saját tulajdonban állnak. A bérbeadás lehetősége nyitva áll, az ingatlanok nagyon előkelő helyen vannak, biztos, hogy bérlőre találnának. 

###HIRDETES### 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.