Alma mater – Ady Endre Elméleti Líceum, Nagyvárad

Határok és politikai rendszerek jöttek-mentek, de ez a kétszáz évesnél idősebb iskola végig állta a sarat.

MN
2018. 03. 02. 15:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Ady Endre Líceum volt már zárdaiskolától kezdve tanítóképzőn át ipari iskoláig több minden.

Elődje az 1771-ben alapított Szent Orsolya-rendi zárdaiskola volt, amelynek alapjait Szentzi István kanonok tette le. Működése az orsolya rend vezetése alatt álló elemi iskolával kezdődött, ahol leánygyermekek nevelése és oktatása folyt. 

1856-tól tanítóképző létesült, ahonnan százával kerültek ki a keresztény hitet és szeretetet hirdető, és azt tanítványaiknak továbbadó pedagógusok. A XIX. század végétől az intézmény polgári leányiskolával bővült. Az első világháború és az azt követő impériumváltás megakasztotta az intézmény fejlődését. Az 1920-as évek derekától az iskola sorvadásának indult, alig tudott fennmaradni.

A második világháború idején, amikor Nagyvárad ismét Magyarország része lett, a szűkös esztendők ellenére újra virágzásnak indult, ismét elkezdődött a tanítóképzés a régi hagyományokat folytatva, és a leánylíceum is megnyitotta a kapuit. 1944 után az ateista-kommunista rendszer térnyerésével a régi katolikus iskolának fel kellett hagynia hagyományos nevelési módszereivel.

Az új korszakban, a nevelés hivatásában bízva, az új, immár államosított iskola a diktatúra szorításában is igyekezett a hivatás erejével a hitet és az erkölcsöt megőrizni, eredményeket elérni, nemzedékek jövőjét formálni.

Az iskola 1971-től 1982-ig Alexandru Moghioros nevét viselte (vagyis Mogyorós Sándor kommunista pártfunkcionárius románosított nevét). 1982 és 1989 között 5-ös számú Ipari Líceumnak hívták, majd 1990-től viseli mai nevét.

1989-től kezdve az iskolát új lendülettel szervezték át, így válhatott az egyik legjobb romániai magyar középiskolává.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.