Kitiltották a székely politikust Romániából

Dabis Attilát román határrendészek tartóztatták fel, amikor be akart lépni az országba.

MTI
2018. 03. 09. 17:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A román hatóságok pénteken nem engedték belépni Romániába Dabis Attilát, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) külügyi megbízottját.

A hírt Izsák Balázs, az SZNT elnöke tette közzé közösségi oldalán. Dabis Attila a székely szabadság napja alkalmából szombaton tartandó megemlékezésre és felvonulásra igyekezett Marosvásárhelyre, amikor a magyar–román határon a román határrendészek feltartóztatták. Kitiltásáról egy angol nyelvű végzést adtak át neki, amely indoklást nem tartalmaz.

Dabis Attila az MTI-nek megerősítette az információt. Hozzátette: pénteken a kora délutáni órákban az Ártánd–Bors határátkelőhelyen próbált belépni Romániába.

Izsák Balázs, az SZNT elnöke az MTI-nek elmondta: a magyar állampolgárságú Dabis Attila 2011-ben önkéntesként kapcsolódott be az SZNT munkájába, és fontos szerepet vállalt a tanács nemzetközi kapcsolatainak kiépítésében. Szervezőként segítette az SZNT vezetőinek dél-tiroli, katalóniai, baszkföldi, skóciai látogatásait, elindítója volt a nemzeti régiókra vonatkozó európai polgári kezdeményezésnek, majd amikor az Európai Bizottság elutasította a kezdeményezés bejegyzését, Izsák Balázzsal ketten támadták meg az EU luxemburgi bíróságán az EB elutasító határozatát.

A budapesti Kisebbségi Jogvédő Intézet nemzetközi koordinátoraként is tevékenykedő Dabis Attila szakértőként vett részt annak az árnyékjelentésnek az elkészítésében, amelyet az SZNT, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), a Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo) és az Advocacy Group for Freedom of Identity (AGFI) készített az Európa Tanács számára arról, hogy Románia mennyiben teljesítette a kisebbségvédelmi keretegyezmény ratifikálásakor tett vállalásait.

A kitiltásra az LMP közleményben reagált. A párt nevében Ungár Péter adott hangot felháborodásának, és felszólította a magyar külügyminisztert, hívassa be Románia budapesti nagykövetét, és jegyzékben tiltakozzon az eljárás ellen.

Mint írja, az LMP álláspontja szerint 2018-ban Európában megengedhetetlen és elfogadhatatlan az ilyen eljárás a román hatóságok részéről. Az LMP ezért minden támogatást felajánl a Székely Nemzeti Tanácsnak, egyben felhívja a külügyminisztert, tegyen meg minden szükséges jogi és diplomáciai lépést.

Az LMP egyúttal újfent hangsúlyozza: delegációval képviselteti magát Marosvásárhelyen, a székely szabadság napján, ahol tiltakozásuknak hangot adnak.

Az LMP álláspontja szerint a Székelyföld autonómiatörekvése és általában a nemzeti kisebbségek jogainak védelme és önrendelkezésük biztosítása összhangban áll az európai értékekkel. Ezen értékeket pedig különösen fontos hangsúlyozni abban az évben, amikor példátlanul durva támadás érte és éri a székelyeket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.