Pártaktivisták segítik a határon túliaknak a szavazólapok „helyes” kitöltését

A Vajdaságban biztosan, de információk szerint Kárpátalján, Erdélyben és Horvátországban is akcióznak a Fidesz érdekében.

MN
2018. 03. 22. 16:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különös hír jelent meg nemrég a vajdasági Pannon RTV honlapján. A tudósítás szerint lakossági fórumot tartottak pénteken este Hajdújáráson a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) szervezésében, amelyen egyébként az elmúlt nyolc év eredményeit dicsérték. A rendezvény fő témája a Magyarországon soron lévő választás és az azon való részvétel fontossága volt. A híradás végén így fogalmaznak: „Az előadók hangsúlyozták, a VMSZ aktivistái segítenek a szavazólapok helyes kitöltésében, mivel csak a megfelelően kitöltött szavazólapok lesznek érvényesek.”

Ahogy a Magyar Nemzet már korábban megírta, nemrég kétoldalas hirdetés jelent meg a legnagyobb példányszámban eladott vajdasági magyar napilapban, a Magyar Szóban, ahol arra biztatják az olvasókat, hogy „Ikszelj! Mert magyarnak lenni kúl határon innen és túl”. A névtelen hirdetéshez kapcsolódó szövegben ez állt: a délvidéki magyar választópolgárok levélszavazás útján vehetnek részt a magyarországi parlamenti választáson. Ehhez nem kell egyebet tenniük, mint a szavazólapon ikszelni a kiválasztott pártra, majd a szavazólapot betenni a fehér borítékba és leragasztani – így lesz titkos a szavazat. „Azonban nagyon fontos, hogy a szavazata érvényes legyen! A szavazat akkor érvényes, ha az adatlap pontosan van kitöltve. Ebben aktivistáink segíteni fognak Önnek” – ígérte a hirdető.

Most viszont már nemcsak az azonosító adatlapok kitöltését, hanem a szavazólapok kitöltését is segítenék a VMSZ aktivistái.

A hír kikerülése után a második legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége azonnal reagált. Közleményükben jelezték: az a fajta „segítség”, amit a VMSZ kínál a Délvidéken élő külhoni magyar állampolgároknak, nincs összhangban a demokratikus és szabad választások egyik alapkövetelményével: a névjegyzéki és a szavazati joggal bíró állampolgárok személyes adatainak titkosságával. Mint fogalmaznak: „A választópolgárt azonosító adatlap/szavazólap kitöltése aktivisták és pártkáderek által, illetve a szavazólevelek helyszíni begyűjtése komolyan megkérdőjelezi a választási folyamatok titkosságát, mert alkalmat adnak a »segítséget« nyújtóknak a szavazásra jogosult állampolgárok befolyásolására, nyomásgyakorlás kifejtésére, illetve illegális, pártpreferenciákat tartalmazó adatbázisok kialakítására, valamint az adatbázisokban rögzített adatokkal való kereskedelemre.

Ennek értelmében felkérjük a délvidéki magyarságot arra, hogy mondjon NEMet a házaló aktivistáknak!”

Szávay István, a Jobbik nemzetpolitikai kabinetjének elnöke már február elején arra figyelmeztetett, hogy értesülései szerint a VMSZ aktivistái a szavazási levélcsomagok „helyes kitöltésében” is közreműködnek majd, sőt a „voksokat össze is gyűjtik, hogy eljuttassák őket a szabadkai konzulátusra. A VMSZ azonban nem csak efféle segítséget nyújt, hanem

közben minden erejével nyíltan kampányol is a kormánypárt mellett.

Így sajnos nem lehetünk bizonyosak abban, hogy a „nem helyesen” kitöltött (értsd: nem a Fideszre ikszelt) szavazólapok is célba érnek-e majd” – írta akkor Szávay.

– Sajnos semmi meglepő nincs abban, hogy a VMSZ a szavazólapok kitöltésében is fog segíteni. Pontosan tudtuk, hogy ez fog történni – mondta el most lapunknak a jobbikos képviselő. Szerinte

nem csak a VMSZ vesz részt ebben az akcióban, hanem a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, az Erdélyi Magyar Néppárt, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége is.

Ezek a pártok teljesen alárendelődnek a Fidesz akaratának, és mindent megtesznek a kormánypárt győzelméért. – Egyre világosabban látszik, hogy már nemcsak a Fidesz vezetői rettegnek az elszámoltatástól, hanem a vele szövetséges határon túli magyar pártok is. Ezeknek a vezetői között szintén vannak olyanok, akiknek lehet félnivalójuk, hogy a Jobbik-kormány utánajár, hogyan is gazdálkodtak a Magyarországról kapott pénzekkel – tette hozzá a Jobbik politikusa.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.