Saját medvehagyma-ültetvényemen gazdálkodom, a kert egyik árnyékos, nedves szegletében terül el, a bástya mellett. A gazdálkodás talán erős kifejezés, ez a lusták eldorádója, kibújik, levágom, és szervusztok; semmi esetre sem keverem össze a gyöngyvirággal, és birtokon belül nagy eséllyel megúszom a rókavizeletet is, így nem áll le a vesém. Bár a róka úgy korzózik fényes nappal a faluban, mint New Yorkban a mosómedvék, de nincs az az élőlény, magamat is beleértve, amelyik ép elmével kibírja a puli falzettjét.
A medvehagymából pesztó lesz, jó volna egy kis fenyőmag is, de az megfizethetetlen, nem baj, petrezselymet és parmezánt neki, olívaolajat, és mehet a hűtőbe. Egy évig is simán eláll, íze, illata mennyei. Többnyire pasztára teszem, kezdjük a legegyszerűbbel, nálunk nagyon megy, főleg fizetés előtt. Gyúrás, aztán elő a tésztakészítő apparáttal. Nem rossz a jó minőségű száraz sem, de így felülmúlhatatlan. Aztán olívaolajon megfuttatok fokhagymát és csilit, összeugrasztom az al dentére főzött tésztával, és kész. Eggyel bonyolultabb alapmű az arrabiata (mérges) mártás. Apróra vágott hagymát és fokhagymát futtatok az olívaolajon, a paradicsomot leforrázom, meghámozom, kicsit összenyomkodom (azt a tökízű izét, amit most árulnak, felejtsük el, akkor már jobban járunk egy rendes olasz paradicsomkonzervvel), az immár szép színű hagymára dobom egy kis csilivel és egy darabig főzöm. Látom, mikor jó. Tésztát neki, pecorinót vagy parmezánt, oszt’ buon giorno.
A helyzet az, hogy mindennap tudnék tésztát enni, és már alig várom, hogy újra teleültessem a kertet paradicsommal. Paradicsom, Édenkert. Principe borghese, San Marzano-, ökörszív, fürtös, costoluto, és eljön a Kánaán.
Olvasás tésztafőzéshez: Nekem a Specialita d’Italia (Le regioni in cucina), Könemann kiadó, 2000. a kedvencem, de azt daruval kell feltenni az asztalra, és teljesen odavagyok Giorgio Locatelliért is. Mostanában rákaptam az Olasz tésztákra (Alexandra kiadó, 2014) is, egyszerű, hagyományos konyhát közvetít, semmi fakszni, és végtelenül bájosak az illusztrációi. Ezt tanultam például belőle, egyenesen Puglia tartományból:
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!