Múlt szombaton komoly ceremóniára került sor a marosugrai Heller-kastélyban: a délvidéki és felvidéki testvérlovagrendek, száz meghívott vendég és a sajtó képviselőinek jelenlétében letette az esküt az Erdélyi Pálinkalovagrend kilenc lovagja. Az esemény fővédnöke Fazekas Sándor magyar földművelésügyi miniszter volt, akinek levelét Farkas Balázs csíkszeredai konzul olvasta fel. A pálinkalovagokat (civil egyesületként) már korábban bejegyezte a román bíróság.
A Székelyföldön a pálinka számít nemzeti italnak, mert sem a bor-, sem a sörkészítésnek nincs hagyománya. Az itt élő embereket elkíséri a születéstől a halálig – ha gyermek születik a családba, az apa pálinkával koccint a szomszéddal, de temetés után is toros pálinkát kínálnak a szertartáson részt vevő gyászolóknak. Egy ideje nemcsak házi főzésű italokat lehet vásárolni, hanem professzionális cégek is alakultak a házi és vadgyümölcsök feldolgozására, és közülük néhányan úgy döntöttek, hogy szervezett formában is próbálnak tenni a magas minőség védelmében.
A szombati eseményre új, zöld-fekete ruha készült (Bandi Katalin marosvásárhelyi textilművész alkotása), a jelölteket Erdély védőszentje, Szent László király nevében ütötték lovaggá a következő szöveggel: „Légy a rend hűséges, bátor vitéze, mert e nemes ital kötelez!” „Hűséggel és becsülettel szolgálunk! Kereszt a hűségünk, kard a becsületünk!” – mondták válaszul az újdonsült lovagok.
Domokos István ceremóniamester az ünnepség után arról beszélt, Erdélyben ideálisak a feltételek a jó pálinka készítéséhez: elég magasan vannak a tengerszint felett ahhoz, hogy jófajta házi és különösen íz- és aromagazdag vadgyümölcsök teremjenek. Ezekből kimagasló minőségű italt lehet előállítani, amely alkalmas csúcsgasztronómiai fogyasztásra. Domokos szerint a Székelyföldön a mindennapok itala a szilvapálinka, de az ünnepekre készülnek különlegességek, például áfonya-, vadszeder-, vadmálna-, erdeiszamóca-, som- vagy kökénypárlat, de újabban még a homoktövist is felhasználják erre a célra – utóbbiból például száz kiló kell egy liter pálinkához. A ceremóniamester azt nevezte az erdélyi pálinkafőzők legnagyobb gondjának, hogy pálinka néven csak a Magyarországon és Ausztria négy keleti megyéjében készített párlat forgalmazható az Európai Unióban.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!