Fél deci párlat

Székelyek harca az évszázadok óta készített italuk nevéért.

Lukács Csaba
2015. 10. 17. 14:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Múlt szombaton komoly ceremóniára került sor a marosugrai Heller-kastélyban: a délvidéki és felvidéki testvérlovagrendek, száz meghívott vendég és a sajtó képviselőinek jelenlétében letette az esküt az Erdélyi Pálinkalovagrend kilenc lovagja. Az esemény fővédnöke Fazekas Sándor magyar földművelésügyi miniszter volt, akinek levelét Farkas Balázs csíkszeredai konzul olvasta fel. A pálinkalovagokat (civil egyesületként) már korábban bejegyezte a román bíróság.

A Székelyföldön a pálinka számít nemzeti italnak, mert sem a bor-, sem a sörkészítésnek nincs hagyománya. Az itt élő embereket elkíséri a születéstől a halálig – ha gyermek születik a családba, az apa pálinkával koccint a szomszéddal, de temetés után is toros pálinkát kínálnak a szertartáson részt vevő gyászolóknak. Egy ideje nemcsak házi főzésű italokat lehet vásárolni, hanem professzionális cégek is alakultak a házi és vadgyümölcsök feldolgozására, és közülük néhányan úgy döntöttek, hogy szervezett formában is próbálnak tenni a magas minőség védelmében.

A szombati eseményre új, zöld-fekete ruha készült (Bandi Katalin marosvásárhelyi textilművész alkotása), a jelölteket Erdély védőszentje, Szent László király nevében ütötték lovaggá a következő szöveggel: „Légy a rend hűséges, bátor vitéze, mert e nemes ital kötelez!” „Hűséggel és becsülettel szolgálunk! Kereszt a hűségünk, kard a becsületünk!” – mondták válaszul az újdonsült lovagok.

Domokos István ceremóniamester az ünnepség után arról beszélt, Erdélyben ideálisak a feltételek a jó pálinka készítéséhez: elég magasan vannak a tengerszint felett ahhoz, hogy jófajta házi és különösen íz- és aromagazdag vadgyümölcsök teremjenek. Ezekből kimagasló minőségű italt lehet előállítani, amely alkalmas csúcsgasztronómiai fogyasztásra. Domokos szerint a Székelyföldön a mindennapok itala a szilvapálinka, de az ünnepekre készülnek különlegességek, például áfonya-, vadszeder-, vadmálna-, erdeiszamóca-, som- vagy kökénypárlat, de újabban még a homoktövist is felhasználják erre a célra – utóbbiból például száz kiló kell egy liter pálinkához. A ceremóniamester azt nevezte az erdélyi pálinkafőzők legnagyobb gondjának, hogy pálinka néven csak a Magyarországon és Ausztria négy keleti megyéjében készített párlat forgalmazható az Európai Unióban.

Az ezzel járó dilemmát egy sepsiszentgyörgyi cég, a Potio Nobilis tulajdonosa foglalta össze. Dezső Tibor – aki magyar állampolgár is – dacból fogott neki pálinkát főzni a társával együtt, mert meg akarták mutatni a világnak, hogy Erdélyben is képesek a csúcsminőségre. Más vállalkozásainak hasznát fektette a modern üzembe, ahol számítógép vezérli a főzdét, és a gyümölcsöt emberi kéz nem érinti attól fogva, hogy az bekerül a mosó-szárító szalagra. A világ élvonalába tartozó technológia irányított erjesztéssel működik, és csak a legjobb minőségű, hibátlan gyümölcsöt használják fel – szakítottak azzal a rossz hagyománnyal, hogy ha egyébre már nem jó a termés, akkor pálinkát főznek belőle.

Dezső Tibor egyébként a lovagrend szakmai vezetője, és nem érdemtelenül: kajszibarack-pálinkája a 2014-es osztrák Destillatán, vagyis a világ legjelentősebb párlatversenyén aranyérmet szerzett. Erdély és Románia történelmében ő lett az első aranyérmes – a megmérettetés évében a világon összesen két kajszibarack-pálinka kapott aranyérmet, és ebből az egyik a Székelyföldön készült. Nagy bánata, hogy erre a palackra a gyümölcs nevét magyarul, a pálinka szót pedig csak románul írhatja fel.

– Törvénytisztelő emberek vagyunk – nyilatkozta lapunknak –, és minket a magyar kormány kényszerített arra, hogy a pálinkát románul (pălincă) írjuk rá az üvegre, mert a magyar szót nem használhatjuk. A hungarikumként kezelt terméket számunkra érthetetlen módon úgy védte le Brüsszelben Magyarország, hogy Bécsig lehet használni, de Erdélyben, ezen belül Sepsiszentgyörgyön nem. Reméljük, minél hamarabb korrigálják ezt a lehetetlen állapotot.

A Potio Nobilis legismertebb különlegessége a vadmálnapálinka, egy liter párlat elkészítéséhez 26-27 kilogramm gyümölcsöt használnak fel. Közel két eurót fizetnek a begyűjtőközpontnak egy kilóért ebből a gyümölcsből, melyet nagyon munkás összegyűjteni, mert nehéz területen, kézzel szedik, és vagy a medvével kell versenyezni érte, vagy az olasz felvásárlókkal.

A lovagrend főpohárnokát megkérdeztük arról is, mi történik akkor, ha egy erdélyi korcsmában – a jogszabálynak megfelelően – egy fél deci párlatot kérünk. – Érteni fogja a csapos, hiszen magyar, de kiszolgálni nem fogja, az biztos, mert nem tudja, hogy mi az! – felelte a szakértő. – Ezt a szót Erdélyben nem használjuk, már a dédapáink is pálinkát ittak, és ezután is azt fogunk inni.

Aki gyakran jár a Székelyföldre, pontosan tudja, hogy az oroszhegyi szilvapálinka messze földön híres. Oroszhegy polgármestere, Bálint Elemér Imre is részt vett a lovagrend ünnepségén, így volt alkalmunk beszélgetni vele. A településvezető előre gondolkodott: Bukarestben, vagyis a román nemzeti határok között levédette az „eredeti oroszhegyi szilvapálinka” elnevezést, ezért ők sem tervezik a párlat kifejezés használatát. Ezt történelmi tényekkel is igazolja.

– Oroszhegyen a pálinkának története van: az 1700-as évekből van leírásunk arról, hogy a püspök elrendelte egy kápolna lerombolását, mert rosszul viselkedtek az ott összesereglett hívek – ebben a történetben komoly szerepet játszott a pálinka. Nálunk jellemzően csak jó pálinkák vannak: az átörökölt mesterség, az évszázadok során megszerzett tudás és a jó gyümölcs okán nagyon oda kell figyelni, hogy el tudja rontani valaki – meséli a falu vezetője. A településen hatszáz házszámuk van, és családonként – közepes termés esetén – átlag egy hektolitert főznek. – Idén leszedtük már a szilvát, jó közepes a menynyiség, de az időjárás annyira kedvező volt a nyáron, hogy az idei pálinka az egyik legjobb évjárathoz fog tartozni – jósolja Bálint Elemér Imre.

Antalfi Zoltán nagymester, a marossárpataki főzde tulajdonosa az ünnepség egyik emelkedett pillanatában arról beszélt: ők nem konkurensei szeretnének lenni más pálinkatermelőknek, hanem együttesen részt venni abban, hogy bemutatják a magyar ember által főzött pálinkát a nagyvilágnak.

Ezt egyelőre nem így gondolják az anyaországi testvérszervezetek: a Magyar Pálinkalovagrend – bár információink szerint meghívták őket is az ünnepségre – nem ment el Erdélybe. (Néhány tagjuk – magánemberként – azért részt vett az eseményen.) Ennek több oka is lehet, de talán a legfontosabb az, hogy a szakma anyaországi hangadói – a pálinkapiacra rálátó forrásunk szerint – a „velünk élő szocializmus” képviselői: a székely főzdéseket gond nélkül lerománozzák, és mindent megtesznek a saját piacuk védelme érdekében.

Piros László nagymester lapunknak nyilatkozva egyenesen perrel fenyegette meg az Erdélyi Pálinkalovagrend tagjait: szerinte jogtalanul használják a pálinka szót, ezért – ahogy fogalmazott – nemzeti érzelmű magyar állampolgárként feljelenti a névbitorlókat az uniónál, mert nem akar még egy tokajiügyet. Ő egyébként azt állítja, hogy nem kaptak hivatalos meghívót az eseményre. Piros még a magyar miniszterelnököt sem fél kritikával illetni – szerinte Orbán Viktor hibásan és felelőtlenül mondja azt, hogy Magyarországon szabad a házi pálinkafőzés. Házi módszerekkel ugyanis kizárólag párlat készíthető, nem pálinka.

Amikor arról próbáltuk meggyőzni, hogy a Székelyföld elképzelhetetlen a pálinka nélkül, a nagymester azzal replikázott: a pálinka nem Trianon-termék (bármit is jelentsen ez), hanem uniós eredetvédettséget élvező, Magyarországon, magyar gyümölcsökből készülő áru. Amennyiben a romániai főzdék a palackokon feltüntetik a magyar pálinka szót, abból baj lesz – vetítette előre a 2004-ben megalapított Magyar Pálinkalovagrend vezetője. „Aki ezzel akar piacra lépni, annak nekimegyünk” – jelentette ki. Amikor felvetettük, hogy a délvidéki pálinkalovagok is használják a nevükben a pálinka szót évek óta, Piros László azt mondta: ahogy uniós tag lesz Szerbia, őket is feljelenti.

Dezső Tibor sepsiszentgyörgyi főzdés nemzetközi márkaépítésben gondolkodik. Az osztrák sikerek után az amerikai piacra is be akar törni. – Idén lesz egy párlatverseny Amerikában, oda is beneveztem – mondja. – Szép nagy falu, biztos vagyok benne, hogy a mi termékeinknek is lesz egy sarok egy boltban, ahol árulni tudjuk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.