Hogy használja a szépészet a higanyos csirkevért és a nyers borjúszeletet?

Szakonyi Eszternek elege lett a szépségiparban tapasztalt átverésekből, ezért a hagyományokra építve saját termékeket hozott létre.

Makrai Sonja
2017. 06. 26. 19:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a szépségideálok az évszázadok alatt állandóan változtak, egyvalami mégis örök: a nők bármire képesek szépségükért és fiatalságukért. Az ókorban perzselt hangyatojást használtak, hogy a szemöldöküket sötétebbé varázsolják, a pigmentfoltokat higanyos csirkevérrel kezelték, vagy épp mérgező ólomporral fehérítették az arcukat. Volt idő, amikor a túl nagy kebelt a beteges gyöngeség jelének tartották, a korabeli dokumentumok szerint azonban sikeresen lehetett gyógyítani marhaepéből készült kenőccsel. A nők nem ismertek lehetetlent például, ha a bőrregenerálásról és a ránctalanításról volt szó. Sokáig az áztatott birsalma héjára vagy a sótlan vajra esküdtek, de az Athenaeum Részvény-Társulat által 1885-ben A női szépség fenntartásának, ápolásának és növelésének titkai címmel kiadott könyv szerzője azt javasolja, hogy „ha a ráncz az arcz közepe táján van, czitromgyökérből készült apró golyót is lehet a szájban tartani, vagy porczellán-, esetleg üveggolyót, szóval oly kerek testet, mely az arczokat kissé kifeszíti”.

A múlt században fiatalságuk megtartása érdekében az asszonyok sokszor kötöttek éjszakára az arcukra nyers borjúszeletet, vagy használták a marhavelő-viasz-dióolaj keverékéből készült kencét. Egy második világháború alatt kiadott kézikönyvből kiderül, hogy még abban a drámai helyzetben is keresték a szépítkezési lehetőségeket. Viszont a tejes-kenyeres pakolás is csak nehezen és csupán egy szűk réteg számára volt elérhető. Amerikában az 1930-as években pedig bevett gyakorlat volt az állati eredetű hormonok – mint például a teknősbéka vagy a krokodil petefészkéből kinyert szérum – alkalmazása az arckrémekben. Csak a hatvanas években kezdtek gyanakodni, hogy ezek a szerek az arcszőrzet megerősödését okozzák, de az egyre hangsúlyosabbá váló állatvédelem is közrejátszott abban, hogy végül kivonták a forgalomból ezeket a krémeket.

A legabszurdabb szépségápolási túlkapásokról Szakonyi Eszter egészségügyi szakkozmetikus írt könyvet Időtlen szépség – Bolyongásaim a szépségápolás történetében címmel, amelyben az 1700 és 1970 között megjelent szakirodalomból szemezget. A könyv azonban felidéz számos házi használatra alkalmas szépségápolási receptet is, és épp ezekhez nyúlt vissza Szakonyi Eszter maga is, amikor megalapította saját kozmetikai márkáját, a Vintage Beautyt.

Szakonyi Eszter tíz éven keresztül külgazdasági területen dolgozott, szerb, ukrán és román cégeknek adott el használt vasúti vagonokat. Elmúlt már harmincéves, amikor gyesen lévő anyukaként úgy döntött, kitanulja a kozmetikusszakmát. Tanárai, látva fanatizmusát és elhivatottságát, beprotezsálták a SOTE egészségügyi szakkozmetikai képzésére, amelyet kiváló minősítéssel fejezett be. Jelenleg Csillaghegyen működteti a több profilt és szakembert magában foglaló Vintage Beauty Szépészeti Nőintézetet.

– A múlt század elején lendült fel a vegyipar, és ezzel együtt jelent meg több tízezer új mesterséges vegyület – meséli Szakonyi Eszter. – Sok komponensről nem tudjuk pontosan, hogy hosszú távon milyen hatással van az emberre. Egyáltalán nem mindegy, hogy mit kenünk magunkra, hiszen bizonyos kutatások szerint a bőrön át ötször olyan gyorsan szívódik fel a méreganyag, mint az emésztőrendszeren keresztül. A bőr anatómiája az elmúlt évezredek során alig változott. Tudjuk, hogy az enyhén lúgos tisztítja, az enyhén savas tonizálja bőrünket – mondja a kozmetikus, aki munkája során nyomon követte a piacon lévő organikus kozmetikumokat, vizsgálta azok összetételi listáját, kipróbálta a saját bőrén, de mindig csalódott. Végül egy magyar termékcsalád mellett döntött, később azonban alaposabb laborvizsgálatoknak vetette alá a termékeket, de mint kiderült, nem azt tartalmazzák, ami rájuk van írva.

– Rengeteg olyan organikus-bio címkével ellátott, otthon készített kozmetikumot árulnak az interneten, amelyek nem megfelelő minőségűek. Amíg az emberek a saját bőrüket rontják el, addig az magánügy, de ha már értékesítik is a termékeiket, az súlyos etikai kérdéseket vet fel.

Ez is jól példázza, véli, hogy a hatósági kontroll Magyarországon igencsak akadozik vagy pusztán formálisan működik. Erre maximum papírba fagyva létezik eljárási rend, a felelősségi körök kuszák. És ezt sajnos nagyon sokan kihasználják.

– Bár az unión belül igen szigorú előírásoknak kell megfelelnie egy kozmetikumnak, hogy forgalomba kerüljön, itthon az ÁNTSZ és az OÉTI tehetetlensége miatt ezeket nagyon kevesen tartják be minden részletre kiterjedően. Elkeserített a helyzet: ha a piac így működik, hogy nem találni hatékony, tiszta és elérhető árú terméket, akkor miért is csinálom az egészet. Nem akartam beállni a sorba. Az ország legjobb vegyészmérnökeinek a segítségével ezért is kezdtem saját termék fejlesztésébe, azoknak a tapasztalatoknak a birtokában, amelyeket a régi könyvekből – illetve a tanulás és a napi munka során – összegyűjtöttem.

A receptekből, leírásokból Szakonyi Eszter is megpróbálta megtalálni azokat az alapanyagokat, összetevőket és szépészeti eljárásokat, amelyek nélkülözhetetlen feltételei a kortalan szépségnek. Másfél év kísérletezés, tesztek és minták garmadája után került piacra a Vintage Beauty kozmetikai termékcsalád. A kozmetikumok összeállításánál a leggyakoribb bőrproblémákat vették figyelembe: az egyik ilyen a gyulladt, irritált, aknés bőr, másik csoportba tartozik a pirosodásra hajlamos, rosaceás vagy érfalgyenge bőr, illetve külön kategóriát képez a regenerálás, nedvességmegkötés és a visszaolajozás. A termékek kizárólag hidegen sajtolt, biominősített olajokat, kivonatokat, virágvizeket, ásványi alapú poranyagokat, agyagokat, valamint macerátumokat (természetes oldószerben áztatott virágrészek) tartalmaznak.

– Nem akarjuk követni a szépségipari trendeket, nem célunk a gyors profitszerzés. A termékcsalád megalkotásánál elsődleges szempont volt a tisztaság és a hatékony problémamegoldás. Sok alapanyagot – mint a mákolaj vagy a szőlőmagolaj – itthonról is be tudnánk szerezni, de ezek sajnos nem minősítettek, nincs hozzájuk mikrobiológiai vizsgálati jegyzőkönyv, technikai adatlap, specifikáció. Mire egy magyar gazdálkodó a termékeit áttolja egy minősítési procedúrán, az rengeteg pénzt és időt emészt fel, így nem éri meg a kicsi, szabdalt területeken gazdálkodóknak. Itthon egyedül talán a dörgicsei biolevendárium ilyen, amelynek használjuk is a termékeit, de az összetevők jelentős részét kénytelenek vagyunk német, angol, dán, francia, portugál forrásokból beszerezni. A kozmetikumainkat egy professzionális külső gyárban készítik, így biztosítva van, hogy az összetevők mikrobiológiailag tiszták maradjanak, a gyártástechnológiai fegyelem pedig hibátlan.

Szakonyi Eszter, hogy önmagát igazolja, minősíttette a termékeit, de hogy a függetlenségét megtartsa, ehhez külföldi biominősítő szervezetet bízott meg. Saját fejlesztésű nyugtató, regeneráló és gyulladáscsökkentő szérumuk Magyarországon egyedüliként rendelkezik a szigorú feltételrendszerű francia Ecocert (globális biominősítő szervezet) organikus minősítésével. A szigorú eljárás lehet az oka annak, hogy jelenleg a magyar kozmetikumok közül kizárólag a Vintage Beauty brand tudhatja magáénak ezt a szakmai rangot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.