Ha az olvasó annak idején a keleti blokkban utazgatva eljutott Lengyelországig, minden bizonnyal betért egy úgynevezett tejbárba. Amikor az éhes turista meglátta a Bar Mleczny feliratot, fellélegezhetett: az önkiszolgáló étteremben jó áron vehetett valami nem túl bonyolult és laktató meleg ennivalót. Főzelékek, levesek, egyszerű főételek és tejes turmixok, ez volt a kínálat, de aztán a rendszerváltás elsöpörte ezeket a helyeket is. A lengyelek viszont nem hagyták magukat, ráadásul meggyőzték a kormányt, hogy támogassa az olcsó menzák újranyitását. Ezek némelyike azóta trendi hely lett rengeteg fiatallal, és nem csak a nosztalgia miatt; akad olyan is, ahol közös asztalokat alakítottak ki, hogy a levesét kanalazó vendég óhatatlanul szemkontaktusba kerüljön és lehetőleg elbeszélgessen a vele együtt falatozókkal.
Szerencsére sikerült vasárnap is nyitva lévő tejbárt találnom Varsóban, így betértem a Prasowy nevű helyre. A berendezés maga a hetvenes évek, még a piros kockás abrosz is ott volt az asztalon, igaz, matrica formájában. Megérkezett a huszonegyedik század is; miután főételnek májjal töltött pirogot választottam, kaptam a tálcámra egy ketyerét, amely egy idő után berregéssel jelezte, hogy elkészült az étel, mehetek a kajakiadó ablakhoz. A krumplis-tojásos leves (zsureknek hívják) finom és laktató volt, és vettem hagyományos narancslének hirdetett meggypiros italt is, amely a természettel legutóbb valamikor az ősrobbanás táján találkozhatott, közvetlenül azután, hogy a Mengyelejev-féle periódusos rendszer kialakult.
Hétfőn már nem volt ennyire szerencsém, ugyanis a királyi vár közvetlen közelében lévő Pod Barbakanem tejbárban a kasszánál trónoló asszonyság nem tudta megbocsátani, hogy délutáni sziesztáját megzavartuk. Ráadásul az étel is elég pocsék volt (itt kompótkát is vettem, amely a nevével ellentétben nem befőtt, hanem üdítőital), de mindkét hely nagy előnye, hogy a komplett menü annyiba került, mint a Starbucksban egyetlen habos kávé.
Varsói ismerőseim szerint hatalmas szerencsém volt, hogy asztalt tudtam foglalni a 2013 óta Michelin-csillaggal büszkélkedő Atelier Amaróban; az ország első ilyen elismerést bezsebelő étterme ugyanis annyira felkapott hely lett, hogy ajánlatos két hónappal előre foglalni. A séf, Wojciech Modest Amaro Lengyelország Molnár B. Tamása. Lengyel konyha a XXI. században című könyve körülbelül olyan hatással volt a helyi gasztronómiára, mint nálunk a kulináris charta a magyarra. A negyvenöt éves szakember természetközeli lengyel konyhát vezet, és hogy ez mit is jelent pontosan, mindjárt kifejtem.