„Írd fel az ajtóra a vérével, hogy disznó!”

Quentin Tarantino Charles Mansonról forgatja a következő filmjét.

Herczeg Szonja
2017. 07. 21. 14:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A történelem egyik leghírhedtebb mészárlásához nyúl soron következő, kilencedik filmjében Quentin Tarantino. A produkciót, amely a Manson-gyilkosságokat eleveníti fel, nagy várakozás övezi, mivel a rendezőnek – ha hinni lehet ígéretének – ez lesz az utolsó előtti alkotása, mielőtt befejezné pályafutását.

A Variety magazin úgy tudja, hogy Roman Polanski feleségének, a brutális kegyetlenséggel nyolc hónapos terhesen meggyilkolt Sharon Tate-nek a megformálásáért ádáz harc folyik. Az év elején hazánkban forgató Jennifer Lawrence és Margot Robbie is áhítozik a szerepre. Egy dolog azonban már most szinte biztos: Brad Pitt alakítja majd Vincent Bugliosit, a Manson család elleni vád képviselőjét.

A Mansont hírhedtté tevő kegyetlen öldöklés 1969. augusztus 9-én történt a kaliforniai Beverly Hillsben. Aznap éjjel Charles Manson kiadta a parancsot követőinek, hogy „a lehető legnagyobb kegyetlenséggel” gyilkoljanak meg mindenkit, aki egy bizonyos, a Cielo Drive-on található házban tartózkodik. Sharon Tate-et és másik három személyt szó szerint lemészároltak. Manson célpontja egy zenei producer volt, aki még korábban közölte vele, nem adja ki szerzeményeit. Csakhogy már egy ideje nem a férfi, hanem a Polanski házaspár bérelte az ingatlant. Manson erről állítólag tudott, mert felderítette a terepet. Az továbbra is kérdés, hogy ezek után miért maradt ez a ház a célpont.

Ami biztos, hogy azon a végzetes estén a Manson család négy tagja, Charles Watson, Susan Atkins, Linda Kasabian és Patricia Krenwinkle elvágta a telefonvezetéket, majd behatolt a házba, ahol a társaság már nyugovóra tért. Roman Polanski éppen Londonban forgatott, így ő nem volt ott, ellenben a nála vendégeskedő Jay Sebring, Abigail Folger, Wojciech Frykowski és a rendező felesége, Sharon Tate igen. Lövésekkel és késszúrásokkal végeztek velük. Távozásuk előtt Susan Atkins a haldokló Sharon Tate vérével még felírta a bejárati ajtóra: „disznó”.

Egy nap sem telt el, Manson újabb utasítást adott ki. Ezúttal a LaBianca házaspár volt a célpont, és a szektavezér maga is elkísérte követőit, mivel nem volt elégedett az előző napi mészárlással. A gyilkosságok után ezúttal a „halál a disznókra” és a „felemelkedés” szavakat írták a falra az áldozatok vérével.

Hosszú időbe telt, mire a két ügyet összekapcsolták. A már említett Susan Atkins épp más bűncselekmény miatt ült, és a börtönben hencegni kezdett a gyilkosságokkal. Ekkor jött el az áttörés. A tagok először halálbüntetést kaptak, ám mivel 1972-ben a legfelsőbb bíróság ideiglenesen ezt beszüntette (1976-ig), életfogytiglani börtönbüntetésre módosult az ítélet.

Charles Manson azóta is rácsok mögött tölti napjait, most nyolcvankét éves. Legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy súlyos betegsége miatt kórházba szállították. Ez nem az első alkalom volt, de ezt is túlélte.

Manson 1934-ben született Ohióban. Prostituált anyja tizenhat éves korában szülte. Nem érdekelte a fia, egyszer állítólag egy pohár sörért eladta valakinek. Manson, aki apját nem ismerte, nevelőszülők, rokonok és anyja között ingázott. Hét osztályt végzett, és már fiatalon piti bűnözővé vált. Gyűlölte a tehetős embereket és a nőket. Megjárt számos javítóintézetet, amelyekben elmondása szerint szexuálisan bántalmazták. Későbbi büntetései alatt állítólag már ő vált bántalmazóvá.

Szabadulása után San Franciscóba költözött, ahol koldulásból élt. Még a börtönben megtanult gitározni. Amikor összeköltözött egy Berkeley-re járó lánnyal, egyre több fiatallal került kapcsolatba. A San Franciscó-i Haight-Ashburyben ekkor élte virágkorát a hippikultúra, Manson pedig álfilozófiai és álteológiai okfejtéseivel az egyetemisták – főleg a lányok – bálványa lett. Nyolcadmagával indult el egy Volkswagen kisbuszban először Washingtonba, majd Los Angelesbe.

A The Beach Boys zenekar egyik tagja, Dennis Wilson felszedett két Manson-követő stoppos lányt, és elvitte őket a házába. Így ismerkedett meg a sztár és a szektavezér. A hatalmas bulik kontóját Wilson állta, sőt az orvosi kezelésekét is, mert a nagy orgiákban több vendég is trippert kapott. Wilson megpróbálta Manson zenei karrierjét is egyengetni, ezért bemutatta Terry Melcher zenei producernek. Annak a férfinak, akinek az egykori bérleménye később Manson célpontjává vált.

Wilson egy idő után megunta a Manson családot, és kitessékelte őket a lakásából, Mansonnal ezért össze is verekedtek. A földönfutóvá vált szekta Los Angelesben, a Spahn-tanyán talált magának új otthont. Manson ekkor kezdte el gyilkosságra biztatni követőit. A férfi a Beatles megszállottja volt: a zenekar fehér albumán (a Beatles cím nélküli lemeze, amelyet fehér borítója miatt általában The White albumként emlegetnek) keresztül magyarázta követőinek, hogy nemsokára kirobban a fehérek és feketék közti faji háború. Elhitette velük, hogy az egész album „a családnak”, vagyis nekik szól. Készüljenek az apokalipszisra, prédikálta nekik; az apokalipszist a Beatles egyik dalcíme után Helter Skelternek nevezte el. Manson célja az volt, hogy faji alapú háborút szítson, amelyet ők búvóhelyen vészelnek majd át, lemezt írnak, és miután – szerinte – a feketék győzelmével zárul a háború, szükségük lesz a család és Manson segítségére. Ekkor pedig átveszik a hatalmat.

Ennek érdekében a szektavezér úgy döntött, hogy nekik kell megmutatniuk az afroamerikaiak számára a Helter Skeltert. Úgy tettek, mintha a fehér áldozatokat feketék mészárolták volna le. A banda öt hét alatt összesen kilenc emberrel végzett.

Charles Manson 1971 óta börtönben ül. Szabadon bocsátási kérelmét folyamatosan elutasítják. 2015-ben majdnem elvette feleségül a nála 53 évvel fiatalabb Afton Elaine Burtont (becenevén Star, azaz Csillag). A nő azt remélte, Manson halála után övé lesz a holttest, és mauzóleumot emelhet neki, a belépti díjakból pedig meggazdagszik.

A gyilkosságokért elítélt többi családtag többsége is börtönben van. Csak Susan Atkins, Sharon Tate gyilkosa nem: ő 2009-ben agydaganatban meghalt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.