Megalázottan és szégyenben élnek Kadhafi amazonjai

Az Amazongárdába tartozó nőknek meglehetősen különös volt a munkaköri leírásuk.

Majláth Ronald
2017. 07. 08. 6:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Amazongárdát a nyolcvanas évek elején alapították abból a célból, hogy tagjai tűzön-vízen át megvédjék a „forradalom testvéri vezérét és útmutatóját”, Moammer Kadhafit. Hogy miért éppen női testőrökkel? Az egyik magyarázat szerint a diktátor úgy tartotta, hogy egy arab fegyveres férfinak nehéz lenne nőre lőnie. Ennél a nem túl férfias hozzáállásnál persze volt egy fellengzősebb indoklás is, amelyet maga Kadhafi terjesztett: eszerint a női testőrgárdával azt szeretné kifejezni, hogy a nők is képesek arra, amire a férfiak. Ez a magyarázat tökéletesen illeszkedett abba a képbe, hogy a líbiai vezér előszeretettel mutatta magát az afrikai nők felszabadítójának.

A líbiai amazonokkal aztán meg is ismertették a férfiak világát: a 13–18 éves lányokat az ország különböző részeiről válogatták össze, majd Tripoli központjában kiképzőtáborba vitték őket, hogy megtanulják a testőrködés – és persze a gyilkolás – mesterségét. A speciális képzést kapó hölgyek a továbbiakban nem rejthették az arcukat sem kendő, sem pedig burka alá, emellett esküt kellett tenniük, hogy soha nem hagyják el vezérüket, és megőrzik szüzességüket. A nem mindennapi munkaköri leírás ekkor még nem keltett gyanút, inkább egyfajta üde színfoltot jelentettek a nemzetközi találkozókon a gondosan sminkelt, többnyire kék uniformist viselő amazonok az exhibicionista diktátor körül.

A 2011-es líbiai polgárháború aztán mindent megváltoztatott. A véreskezű diktátort az Amazongárda sem mentette meg a bukástól, miután elfogták, súlyosan bántalmazták, majd agyonlőtték a felkelők.

De mi lett az amazonokkal? A harcos női testőrök nagy része szétszéledt, azonban egy Bengáziban dolgozó pszichológus, Szeham Szergeva megtalált közülük ötöt, akik egészen döbbenetes dolgokat meséltek a múltjukból. Voltak, akiket zsarolással kényszerítettek be a testőrgárdába, mondván, családtagjaiknak lesz bajuk, ha nem csatlakoznak. Sokan akadtak olyanok is, akik arról számoltak be, hogy Kadhafi személyesen erőszakolta meg őket. A lányok kézről kézre jártak, előbb a diktátor, aztán a fiai, majd a magasabb rangú elöljárók következtek. Miután a pszichológusnő eljuttatta a tanúvallomásokat az akkor még bujkáló Kadhafiról a Nemzetközi Büntetőbíróságnak, mindenki előtt világos lett, a diktátor miért választotta ki személyesen testőrhölgyeit.

Az egykori amazonok ma meggyalázottan, szégyenben élnek tovább a káoszba süllyedt Líbiában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.