A nap végül kikandikál a kékesszürke felhők közül, mielőtt végleg eltűnne a Zemplén csúcsai mögött, és még utoljára aranysárgára festi a tájat. Komisz és Szutyok ugatása visszhangzik a hegyek között, a két mudi hallatlan hivatástudattal tereli a csorda egy-egy tagját a fejőgéphez, majd amelyik tehén végzett, azt vissza a többiekhez. A rögtönzött fejőüzem a mező tetején, az erdőszéli fák között várja kuncsaftjait, a gépet üzemeltető aggregátor egy Transporter platóján berreg.
Az esti fejéshez kísértük el Miklós Rudolfot és öt gyermeke közül két nagyobbik lányát, Lucát és Virágot. A lányokat néhány kilométerrel odébb vettük fel, a család földjén, ott töltötték a délutánt, lovagolni tanítottak hozzájuk hasonló korú fiatalokat.
– Kötőfékes, nyakmadzagos lovaglást oktatnak – kezdi Miklós Rudolf a bevezetést világukba. – Egyéves koruk óta állnak kapcsolatban a lovakkal.
Az esti rutin mindig ugyanaz: hat körül kezdődik a fejés és az állatok itatása; előbb a család birtokán, ahol a lovak – köztük a huculok – és néhány kárpáti borzderes szarvasmarha él, majd egy kicsit odébb, Kovácsvágás mellett, ahol további jó harminc borzderestehén, -bika és -borjú legel szívességi földeken, azaz mások nem használt tulajdonán.
Miklósék 2008-ban kezdtek el a kárpáti borzderessel foglalkozni. Volt már előtte is szarvasmarhájuk. Kezdetben olyan fajtát kerestek maguknak, amely háztájiban tartható, könnyen ellik, nem beteges, és jó tejet ad. Elsőként kaptak egy magyartarka-borjút, de az szikrányi tejet sem adott. Ekkor értették meg, hogy ezeket a fajtákat már annyira intenzívvé tette az ember, hogy semmiben sem emlékeztetnek az egykor a ház melletti földön legelő állatokra. Az intenzív, iparszerű termelési rendszerekben dolgozó fajták nagy mennyiségeket adnak, de a beltartalmi érték kisebb, a tej java része víz. Ipari körülmények között nevelik és tartják őket, az állatokat szoláriumozzák, mert nem mennek ki a napra, rövid életüket az istállóban töltik. Ezzel szemben a borzderes koncentrált tejű marha.