A nap, amikor New Yorkban mindenkinek elment az esze

Fosztogatás, etnikai konfliktusok és egy szubkultúra születése: a Nagy Alma végzetes napja 1977-ben.

Pintér Bence
2017. 08. 01. 13:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

New York nem éppen legszebb napjait élte 1977 nyarán. Az amerikai nagyváros pénzügyi gondokkal küszködött, romlottak a bűnözési mutatók, a „Sam fia-gyilkosságok” (David Berkowitz hat embert ölt meg) egy éve borzolták a kedélyeket, miközben a város éppen az év addigi legnagyobb hőhullámától szenvedett. Mintha csak a feszült és sötét hangulatot akarnák fokozni, július 13-án este a város mind az öt negyedében kihunytak a fények: New Yorkot huszonöt órára áramszünet bénította meg.

A felelős két villámcsapás volt: az első 20.37-kor ért egy elektromos alállomást, a második húsz perccel később egy távvezetéket. A többi vezeték túlterhelődött, és a rendszert üzemeltető cég, a Con Edison kisebb hibái, illetve apróbb félreértések nyomán nem sikerült a szokásos vészhelyzeti protokollal megoldani a helyzetet. A cég elszigetelte magát a külső áramforrásoktól, hogy megvédje a túlterhelt rendszert, városon belül azonban nem tudott elég áramot termelni: este fél tízkor leállt a Big Allis generátor, és az egész város elsötétült.

Tizenkét évvel korábban, 1965-ben volt hasonló áramkimaradás: akkor több amerikai és kanadai állam, összesen harmincmillió ember maradt áram nélkül tizenhárom órára. Az akkori beszámolók mindössze öt esetben számoltak be fosztogatásról; egyesek szerint bűnözés szempontjából New York egyik legnyugodtabb estéje volt. 1977-ben egészen másként alakultak a dolgok: a fent említett rossz hangulat szinte azonnal lázadásba és fosztogatásba fordult át. Az okok sokrétűek voltak, a legtöbb kommentár szerint fontos elem volt, hogy az etnikai kisebbségek körzeteit a többinél is rosszabbul érintette a pénzügyi krízis.

Grandmaster Caz és társa, DJ Disco Wiz épp az egyik bronxi parkban, a város elektromos hálózatára csatlakozva pörgette a lemezeket, amikor kihunytak a fények. Először azt hitték, hogy csak ők okoztak valami kisebb, helyi rövidzárlatot, de aztán hamarosan látták, ahogy a környező boltok és bódék lehúzzák a rolót. Kitört a pánik, üvegek törtek. „Mindenhonnan azt hallottam, hogy nyomás az üzletekbe! Aztán mindenki egyszerre kezdett el futni” – emlékezett vissza Caz egy későbbi dokumentumfilmben. Úgy tűnik, mindenki ugyanarra gondolt: városszerte kezdték feltörni az üzleteket, egy autókereskedésből elloptak ötven vadonatúj kocsit. Vittek mindent, amit értek. Caz elmélete szerint a hiphop szubkultúra felfutása is innen eredeztethető: bár bizonyítani ezt nehéz, arról vallott, hogy ő maga is eltulajdonított aznap éjjel egy-két dolgot. Szerinte elég csak meghallgatni, mit vettek fel az áramkimaradás előtt, és milyen minőségben zenéltek utána.

Összességében ezerhatszáz üzletet ért kár, ezer tűzesethez riasztották a tűzoltókat. Egész blokkokat tarolt le a vandalizmus: volt, ahol még másnap reggel is lángoltak az épületek. A rendőrség nagy erőkkel vonult fel, közel négyezer embert tartóztatott le azon az éjszakán. Néhány kórházban sem sikerült generátorról működtetni az áramot, így több helyen gyertyafénynél műtöttek, Brooklynban pedig a parkolókban, tűzoltósági reflektorok fényében látták el a pácienseket. A New York Post korabeli leírása szerint az utcák harctérré alakultak, ahol a fosztogatókat is kirabolták. A kár közel háromszázmillió dollár volt.

A szolgáltatás visszaállítása csak másnap reggel kezdődött meg, és elég lassan folyt: fokozatosan tért vissza különböző környékekre az áram. Az utolsó érintett területen, Manhattan Upper East Side városrészében csak éjjel tizenegy körül volt újra szolgáltatás. A szövetségi kormány tizenegymillió dollárt adott a városnak a károk enyhítésére, a városi hatóságok pedig felülvizsgálták az elektromos rendszer kezelését. New York a káosz után fellélegezhetett: még Sam fiát, azaz David Berkowitzot is elkapták egy hónappal később.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.