Harry Potter kiirtja a baglyokat

A varázslóról szóló széria felelős az indonéz bagolymánia felfutásáért.

Molnár Csaba
2017. 08. 04. 18:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy ok, amiért Hedvig volt a legjobb Roxfortban – e címmel jelent meg egy cikk az író, J. K. Rowling Harry Potter-rajongó közösségét összefogó Pottermore honlapon. Ebben szabályos nekrológot írnak a bagoly tiszteletére. Az okok között olyanokat találunk, hogy Hedvig egyéniség volt, több Harry házi kedvencénél, továbbá okos, és nem is csak egy madárhoz mérten. A baglyot A halál ereklyéi című kötetben öli meg a főgonosz Voldemort.

A Harry Potter-sorozatnak sokat köszönhetnek a baglyokkal foglalkozó állatvédők, hiszen a könyvek divatba hozták ezeket az egykoron félelemmel vegyes tartózkodással kezelt ragadozó madarakat, így a korábbinál több figyelem és pénz áramlott a védelmüket célzó projektekbe. Ugyanakkor az érem másik oldala már kevésbé örömteli és egyáltalán nem varázslatos. A varázslórajongók másik, kevésbé értelmes csoportja ugyanis nem az élőhelyükön akarja megvédeni a baglyokat, hanem a könyvbeli hősökhöz hasonlóan otthon szándékozik birtokolni őket, talán még azt is elvárják tőlük, hogy nyugodtan üldögéljenek kinyújtott karjukon, és hozzák-vigyék az üzeneteket.

Ez már nem mese. Az anekdoták alapján már korábban is sejthető volt – számol be a Nature –, hogy India állat-feketepiacán Harry Potter hatására nőtt meg a kereslet a védett baglyok iránt, de egy új tanulmány, amely a Global Ecology and Conservation szaklapban jelent meg, már konkrét adatokkal is alátámasztja a pletykákat. Az Oxford Brookes Egyetem kutatói húsz indonéziai (Bali és Jáva szigetén lévő) madárpiac eladási adatait vizsgálták át. Míg az ezredforduló előtt talán néhány száz baglyot adtak el évente ezeken a piacokon, tavaly már 13 ezret. A kereslet emelkedését természetesen a kínálat bővülése is követte. 2001 előtt a baglyok alig egy ezrelékét tették ki a piacokon árult madaraknak, míg mára már másfél százalékukat adják. Ez tizenötszörös növekedés.

Vincent Nijman, a tanulmány egyik szerzője úgy nyilatkozott a Nature-nek, hogy bár bizonyítani rettentően nehéz, hogy ok-okozati összefüggés lenne a Harry Potter-könyvek, illetve -filmek, valamint az egekbe szökő illegális bagolyeladások között, szinte biztos a kapcsolat. Már csak azért is, mert Indonéziában 2000-ben jelent meg az első Harry Potter-regény, A bölcsek köve, és pont ekkor ugrott meg a hobbicélra tartott baglyok kereskedelme. „A Harry Potter szinte természetessé tette a baglyok otthoni tartását” – mondja a vadállat-kereskedelmet kutató szakember. Az ezredforduló előtt a legnagyobb indonéz nyelven, malájul még burung hantunak, szó szerint szellemmadárnak hívták a baglyot, ma már mindenki burung Harry Potternek, Harry Potter madarának nevezi.

A meseregények mellett az internethasználat terjedése is szerepet játszik a háznál tartott baglyok számának megsokszorozódásában és ezzel együtt a vadon élő példányok megtizedelődésében. Számos indonéz honlap, fórum foglalkozik a kizárólag lakásokban senyvedő baglyokkal, amelyekben a boldog tulajdonosok egymásnak büszkélkedhetnek kedvenceikkel, tippeket oszthatnak meg egymással a tartásukkal és a beszerzésükkel kapcsolatban. Ezek a honlapok gyakorlatilag az illegális madárkereskedelem marketingjeként is felfoghatók. A Traffic nevű, vadállat-kereskedelmet monitorozó angol szervezet is kiemelte néhány évvel ezelőtti jelentésében, hogy többszörösére emelkedett a baglyok forgalma a törvénytelen indonéz állatpiacokon, és ez akár a Harry Potter-univerzum népszerűségének is tulajdonítható. Ugyanakkor a szervezet munkatársa arra hívja fel a figyelmet, hogy az okok sokfélék, Indiában például azért népszerűek a kalitkában tartott baglyok, mert varázserőt tulajdonítanak nekik (ez persze nem feltétlenül zárja ki, hogy e hiedelem is a Harry Potter-könyvek hatására vált népszerűvé).

A baglyok kifejezetten olcsók, ez is hozzájárul ahhoz, hogy tömegesen kerülnek laikus Potter-rajongók kezébe. Egy-egy madár ára 2–9 ezer forintnak felel meg, a legnépszerűbb fajok a füles kuvikok közül kerülnek ki. E madárnem képviselői között vannak súlyosan veszélyeztetett fajok, sőt olyanok is, amelyeket alig néhány évvel ezelőtt fedeztek fel. Könnyen előfordulhat, hogy egy-egy ritka bagolyfaj utolsó példányai még azt megelőzően elpusztulnak a mit sem sejtő „gazdáik” ketreceiben, mielőtt az ornitológusok egyáltalán tudomást szerezhetnének a létezésükről. Bár az indonéz törvények betűje szerint tilos kereskedni a vadállatokkal, a hivatalos szervek valójában semmit sem tesznek az orvvadászat, illetve a madárbefogás megakadályozására. Sőt, mintha egyáltalán nem is érdekelné őket saját faunájuk. Nincs hivatalos indonéz monitorozórendszer a madárfajok egyedszámainak nyomon követésére, így a kutatók legfeljebb becsülhetik a madarak veszélyeztetettségének fokát. A baglyoknál ezt tovább nehezíti, hogy éjszakai állatok, így még nehezebb észrevenni, ha egyedszámuk gyors csökkenésnek indul. Nijman sötét hasonlattal a vágott virághoz hasonlítja a befogott baglyokat: „Szépek, amikor megvesszük őket, de gyors halálra ítéltetnek. Hiába tűnnek élettelinek és boldognak, amikor a piacon látjuk őket, valójában már akkor is halottak.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.