Húsz százalékkal keresnek kevesebbet a magyar nők a férfiaknál

Leginkább az informatika, a menedzsment és a cégvezetés területén mutatkozott nagy bérszakadék.

Herczeg Szonja
2017. 08. 02. 17:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy botrányt kavart, amikor múlt héten a brit közszolgálati műsorszolgáltató, a BBC nyilvánosságra hozta legjobban fizetett munkatársainak listáját. Nem is feltétlenül a pénz nagyságrendje miatt, hanem azért, mert a toplista első öt helyezettje között egyetlen nő sem volt. Sőt: összességében a legjobban fizetettek kétharmada férfi.

A színészek, rádiós és televíziós műsorvezetők között is élen végzett Chris Evans, aki közel 800 millió forintnak megfelelő összeget keres évente. A BBC ezt azzal indokolta, hogy Evans műsora a leghallgatottabb az egész szigetországban. A BBC-nél egyébként az átlagos bér évi 14 millió forint körül mozog, a legrosszabbul fizetett munkatárs is 6,8 millió forintnyit keres.

A közszolgálati műsorszolgáltatót eddig is kötelezte a kormány, hogy hozza nyilvánosságra a felső vezetők fizetését éves jelentésében. Ez volt azonban az első alkalom, amikor a legjobban fizetett műsorvezetők béréről is beszámolót kértek.

Norvégiában már régóta nyilvános mindenkinek a fizetése. Míg korábban egy, a könyvtárakban megtalálható évkönyvben kutakodhatott bárki a sarki fűszeres zsebében, 2001 óta ez az adat online is könnyen elérhető. – Igazából eleinte szórakoztató volt – nyilatkozta Tom Staavi norvég újságíró a BBC-nek. – Nagyon fontos az átláthatóság, mivel Norvégiában igencsak magas a személyi jövedelemadó, 40,2 százalékos – folytatta, majd hozzátette, hogy amikor ilyen sokat fizet az ember, akkor tudni akarja, hogy jó helyre megy a pénze, és persze, hogy más is tisztességesen adózik-e.

Ennek ellenére Norvégiában a többséget nem zavarja, hogy mennyit keres a másik. Nagyon kicsi a különbség az azonos területen dolgozók bére között, és sok szektorban kollektív szerződésekben kötik ki a cégek a bért egy adott pozícióra. Ez azt is jelenti, hogy a nők és férfiak díjazása között nincsenek eget verő különbségek. 

Mégis, egy idő után némi kikötést eszközölt az állam a „bérkukkolókra”. Ahhoz, hogy megnézhessék más fizetését, személyiigazolvány-számukkal kell belépniük a rendszerbe, és így kiderül, hogy ki hányszor nézte meg valaki a bérét. Ennek legfőképp az volt a célja, hogy a bűnözők ne szemelhessenek ki tehetősebb háztartásokat – mert volt példa ilyesmire.

A korlátok nélküli átláthatóságnak más hátránya is akadt. Egy tanárnő azt mesélte a BBC-nek, hogy a diákok sokszor beszéltek arról, kinek az apja mennyit keres (és persze ezzel párhuzamosan: mennyire menő), hisz látták a regiszterben. De azt is elmondta, hogy a saját édesapja is napokig morgolódott, amikor látta, hogy a szomszédjuk, akinek sokkal szebb a háza, elvileg mennyivel kevesebbet keres és adózik, mint ő.

Ami a nemek közti fizetési különbségeket illeti, a tengerentúlon sem sokkal jobb a helyzet, mint Nagy-Britanniában. Bár a Pew Research kutatócég szerint a nyolcvanas évek óta folyamatosan szűkül a nemek közti bérkülönbség, mégis 2015-ben a nők a férfiak fizetésének 83 százalékát keresték meg. (Ez az adat kicsit barátibb, ha a fiatalabb huszonéves generációt nézzük. Ott már 90 százalék.)

Ez azt jelenti, hogy a nőknek plusz 44 napot kellene dolgozniuk ahhoz, hogy ugyanannyit vigyenek haza, mint férfi társaik. A Pew Research kutatásai szerint ez annak is köszönhető, hogy bár egyre több a vezető pozícióban lévő nő, a férfiakhoz mérten kevés. Emellett a családtagok gondozására vagy gyermeknevelésre kivett szabadságok száma is közrejátszik abban, hogy a nők karrierje parkolópályára kerül, ezzel a magasabb beosztás és a magasabb fizetés reménye is halványul.

Ami Magyarországot illeti, nálunk a nők átlagfizetése 20 százalékkal alacsonyabb a férfiakénál. – Pozíciók szerinti összehasonlítás alapján, ahol egyenként néztük meg azt, hogy ugyanabban a pozícióban, ugyanazért a munkáért mennyivel keresnek a nők kevesebbet vagy többet, még részletesebb képet kapunk – mondja Ficza János, a Fizetések.hu menedzsere. – Leginkább az informatika, a menedzsment és a cégvezetés területén mutatkozott nagy bérszakadék, de ezekben az ágazatokban jellemzően kevesebb nő is dolgozik.

A Fizetések.hu mutatói szerint meglepő módon a vendéglátóipar (idegenforgalom), az értékesítés-kereskedelem, a pénzügyek, a HR, a marketing, illetve az egészségügy területén is sok pozícióban volt jelentős a nők lemaradása, holott ezeken a területeken egyforma arányban dolgozik a két nem.

Vannak olyan területek is, ahol kiemelkedően magas a bérszakadék. Ilyen az adminisztrátori munka (8 százalékos különbséggel), a könyvelői, a grafikusi, fogorvosi (itt 30 százalékos a differencia), a szakács vagy a projektmenedzseri munkakör.

De akadnak olyan szakmák is, amelyekben általában a nők visznek haza több pénzt. Ilyen az állatorvosi vagy pszichológusi, illetve a lakberendezői hivatás.

– A vezetői pozíciókban a bérkülönbség 15 százalékos. A nemzetközi kimutatások szerint mindössze 10 százalék a nők aránya ezekben a pozíciókban, emiatt nem tud szűkülni a bérszakadék sem a két nem között. A nők ugyanis lassabban és nehezebben tudnak vezetői pozíciókba kerülni, alapvetően a hátrányos megkülönböztetés, valamint a gyerekvállalás miatt – teszi hozzá Ficza János.

Úgy tűnik tehát, hogy ez utóbbi, vagyis a karrier és a gyerekvállalás együttes megvalósítása még mindig csak keveseknek sikerül maradéktalanul.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.