Női Jézusnak adta ki magát, és úgy rabolt gyerekeket

Az egykori jógatanárnő által alapított new age csoport maga volt a drogokkal bőven kibélelt pokolbugyor.

Szathmáry István Pál
2017. 08. 27. 10:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jótékony feledés – akár így is értékelhetnénk a most 96 éves, öregek otthonában élő Anne Hamilton-Byrne demenciáját. Pedig lenne mire emlékeznie, bár valószínűleg ezek az emlékek kevésbé viselnék meg, mint több száz hívének némelyikét, akik egykor vakon követték. A valaha jógaoktatóként dolgozó nő azt állította magáról, hogy Jézus Krisztus újabb földi megtestesülése, és képes megjósolni a jövőt. Hogy nem lehetett híján a karizmának és a kisugárzásnak, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy miután 1961 egyik napján felkereste a fizikusi végzettségű, de a vallásfilozófia és a parapszichológia iránt is érdeklődő Raynor Johnsont otthonában, mindezekről gyors teázás örve alatt rövid úton sikerült meggyőznie a férfit. A páros az ezt követő harminc évben sokakat beszélt rá arra, hogy csatlakozzon egyre terebélyesedő, The Family, azaz A Család nevet viselő szektájukhoz, amely utólagos becslések szerint nagyjából ötszáz főt számlálhatott. Mindezeket többek között Chris Johnston és Rosie Jones nemrég megjelent könyvéből tudhatjuk.

Ha azt gondoljuk, egyszerű és tanulatlan embereket sikerült félrevezetniük, távol járunk az igazságtól. A Család tagjai között számos ügyvédet, orvost, ápolót és tudóst lehetett találni, toborzásukat Raynor Johnson végezte. De nemcsak felnőttek csatlakoztak a csoporthoz, közel harminc gyerek is a szektához tartozott. Igaz, ők nem maguktól döntöttek így: elrabolták – gyakran a kórházból, közvetlenül születésük után előre hamisított papírokkal –, majd a nő Uptop névre keresztelt kertvárosi házába rejtették őket, ahol LSD-mámorban nevelkedtek, egyébként igen szigorú szabályok alapján. Éhezésben és verésben is volt bőven részük. Az agymosás és a fegyelem teljes volt: az egyik leghíresebb, az üggyel kapcsolatos fotón 13 gyerek áll két tornasorban a ház kertjében, hasonló ruhákban, többségük egyformára nyírt és szőkített frizurával. Ez utóbbi „trükk” azt szolgálta, hogy a kívülállók számára valódi testvéreknek tűnjenek. És hogy mindez miért történt így? Arra a pontos választ maga Anne Hamilton-Byrne tudná csak. Mindenesetre a tagoktól beszedett pénz valószínűleg tekintélyes vagyonhoz juttathatta a szektavezért.

A Család kapcsán számos érdekes pletyka merült fel az idők során a nemi erőszaktól kezdve a különös spirituális szokások gyakorlásán át addig a szóbeszédig, hogy a tagok közé tartozott a Wikileaks-botrány kapcsán elhíresült újságíró, Julian Assange is. Ami tény: nagyon kevés olyan szekta említhető, amelyiknek nő állt az élén, és az is biztos, hogy különös kegyetlenségek folyhattak az elzárt házban, mivel a ma már jobbára ötvenes éveiket taposó egykori gyerekek mindmáig nem tudtak megszabadulni nyomasztó emlékeiktől, és továbbra is keresik a választ arra, kik lehettek a valódi biológiai szüleik.

A történet vége – legalábbis ami Hamilton-Byrne zavartalan működését illeti – 1987-ben érkezett el. Az egyik gyereket, Sarah Hamilton-Byrne-t összeférhetetlen viselkedése miatt száműzték a házból. Egy magánnyomozó bevonásával Sarah kulcsszerepet játszott abban, hogy a helyi rendőrség figyelmét végre felkeltette A Család ügye. Rajtaütöttek a szekta központján, és kiszabadították a gyerekeket. Hamilton-Byrne és társa elmenekült, később az USA visszatoloncolta őket Ausztráliába. A nőt okirat-hamisításért pénzbüntetésre ítélték, a börtönt viszont megúszta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.