A katalóniai népszavazás Szerbiában is felkavarta az olajos vizet

Van Európának egy szeglete, amelyről örömmel lemondana egy ország, ha cserébe kapna valami mást.

Majláth Ronald
2017. 10. 15. 11:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint az olaj és a víz – így jellemzik sokan Szerbiában a Presevo-völgyi szerbek és albánok együttélését, amelynél találóbb hasonlat aligha létezik a két etnikum viszonyára. A dél-szerbiai Presevóban, Medvedában és Bujanovacban a szerb és az albán gyerekek külön iskolában tanulnak, a szüleik külön boltokban vásárolnak, külön kávézókba járnak. Mindenki a sajátjaihoz. A két etnikum közti viszony napjainkra már békés, de az integráció sehol nem tart.

Voltak persze idők, amikor még ennyire sem működött az együttélés. A napjainkra már százezer főt számláló dél-szerbiai albánság – koszovói nemzettestvéreihez hasonlóan – a nyolcvanas-kilencvenes években kivonult az állami intézményekből, sőt 1992-ben még népszavazást is rendeztek arról, hogy elszakadnának Szerbiától. A milosevici hatalomnak természetesen esze ágában sem volt elismerni a referendum eredményét, ők akkor még Koszovó teljes integrálásáról ábrándoztak. Miután a koszovói háború végével Belgrád álma szertefoszlott, a presevói albánok is aktivizálták magukat. Ekkor, Milosevic bukása után alakult meg egy fegyveres csoport, Presevo, Bujanovac és Medveda Felszabadítási Hadseregének (OV PMB) nevezve magát. A gerillacsoport 2000 ősze és 2001 tavasza között számos aknavető-támadást hajtott végre a helyi szerb rendőrség ellen, hogy kivívja az általa Kelet-Koszovónak nevezett terület elszakadását Szerbiától. Közel ötszáz négyzetkilométert vontak akkor az ellenőrzésük alá, s csak a NATO határozott közbelépésével tudták elkerülni, hogy újabb helyi háború robbanjon ki a két etnikum között.

A presevói albánok azonban nem adták fel. Ugyan kezdetben még abban reménykedtek, hogy a Koszovóról szóló tárgyalásoknak témája lesz ez a terület is, a Nyugat gyorsan a tudtukra adta, hogy Koszovó és Dél-Szerbia két teljesen különböző eset, így nincs miről beszélni. Politikai szervezeteik az önkormányzati választásokon hatalomra kerültek a dél-szerbiai albánok legfontosabb városaiban. A helyi albán vezetők, akárcsak a helyi társadalom persze több szállal is kötődik Koszovóhoz: az „anyaországukban” megvannak a saját patrónusaik, a vállalkozók számos céget alapítottak, a fiatalok egy része pedig már inkább Pristinába megy tanulni. A különállásnak aztán 2011-ben sajátos módját választották: az albán nemzeti tanács felhívta az albánokat, hogy ne vegyenek részt a népszámláláson. Kérték mindezt arra hivatkozva, hogy a népszámlálási íveket szerbül, cirill betűkkel gyártották le, és hogy a több mint egy éve külföldön élőket nem veszik számításba. Mivel a presevói és bujanovaci albánok nem engedték be a lakásukba a népszámlálókat, végül egészen furcsa eredmény született: míg a 2002-es népszámláláson Presevóban és környékén 88 százalékos többségben éltek az albánok, 2011-re 13 százalékra „csökkent” az arányuk, miközben a szerbeké 74 százalékra ugrott. Bujanovacon ugyanez történt: ott 55-ről 1,5 százalékosra „esett” az albánok aránya – persze csak papíron. A Presevo-völgyi albánok száma ugyanis a születések száma miatt folyamatosan nő, ráadásul Szerbiában rendre előkerül az a hír, hogy a koszovói albánok tömegesen vásárolnak ingatlanokat Szerbia déli részén.

Idén azonban váratlan fordulat történt. Ivica Dacic szerb külügyminiszter helyi albán lapnak kifejtette, hogy a területcsere lenne a legjobb megoldás a Koszovó és Szerbia közti vita rendezésére. A szerb külügyér szerint Pristina és Belgrád akár meg is tudna egyezni arról, hogy a Presevo-völgyért cserébe Szerbia megkapja Koszovó északi részét. Hiszen ahogy az albánok egykor nem akartak a szerb állam fennhatósága alatt élni, és létrehozták a koszovói köztársaságot, úgy ma a koszovói szerbek sem kívánnak abban az „úgynevezett államban élni” – fogalmazott akkor Dacic. Júliusban aztán Aleksandar Vucic szerb elnök lépett elő javaslattal. A Koszovóról szóló nemzeti konzultáció szükségességéről szóló írásában úgy fogalmazott egy szerb újságnak írott cikkében: Szerbiának meg kell oldania a Koszovóval fenntartott viszonyt annak érdekében, hogy ezt a terhet a jövő nemzedékeinek ne kelljen cipelniük, és Szerbia is tovább tudjon lépni. „Itt az ideje, hogy nemzetként felhagyjunk azzal, hogy struccként a homokba dugjuk a fejünket; próbáljunk meg végre realisták lenni, ne engedjük meg magunknak azt, hogy elveszítsük vagy átadjuk másnak, amink van, de ne is várjuk, hogy az ölünkbe hulljon az, amit már rég elveszítettünk” – fogalmazott a szerb elnök, s bár ő nem említette a területcsere lehetőségét, sokan egyértelműen ezt olvasták ki a soraiból.

A katalóniai népszavazás most újra felkavarta az olajos vizet. Jonuz Musliu, az albán nemzeti tanács elnöke – aki Bujanovac első embere is egyben – üdvözölte a katalán referendum eredményét, és arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy ismerjék el az ő 1992-ben tartott népszavazásukat. A kedélyeket aztán gyorsan lehűtötte a szerb külügyminiszter: Ivica Dacic azt üzente Musliunak, hogy inkább köszönje meg Istennek, hogy még nem tartóztatták le. Mondani sem kell, a szerb kormánynak eszében sincs egyezkedni a dél-szerbiai albánokkal a huszonöt éve tartott referendumról. Nekik sokkal fontosabb tárgyalópartnerük van, ez pedig Pristina, amellyel ha kedvezően alakulnak a dolgok, a Presevo-völgy még rendkívül fontos cseretárgy lehet abban az üzletben, amelyet Koszovó északi részéért kötnének az egykori ellenséggel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.