Ez volt a második világháború utáni legnagyobb európai tömegmészárlás

Több tízezer szlovént és horvátot végeztek ki Tito partizánjai. Már több mint ötszáz tömegsír került elő.

Majláth Ronald
2017. 10. 01. 9:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyolc métert sikerült ásnia puszta kézzel a föld mélyén a sebesült férfinak. Ezt követően áthatolhatatlan betonlaphoz érkezett, elfogyott a levegője, és meghalt. Ő volt az első azon áldozatok közül, akiket 2009 februárjában a szlovéniai Huda Jama melletti Barbara-aknából emeltek ki egy vizsgálóbizottság tagjai.

Olaszország 1943. szeptemberi kapitulációját követően a németek a szlovéniai partizánellenes, félkatonai és rendőri alakulatokból hoztak létre segédhadsereget. Az önkéntes kommunistaellenes rendőrség utódszervezeteként jött létre, majd a második világháború végeztével több tízezer horvát katonával kiegészülve Ausztria felé indult, hogy a brit erőknek adja meg magát. Az angolok azonban egy megegyezésre hivatkozva, melynek értelmében a szövetségesek úgy döntöttek, minden hadifoglyot annak a kormánynak kell átadni, amely ellen harcolt, visszadobták őket Jugoszláviába. A szövetségesek ekkor ugyanis már Josip Broz Tito kommunista kormányát ismerték el hivatalosnak. A Délkelet-Karintiában lévő Bleiburgnál kommunista partizánok várták a szlovén és horvát hadifoglyokat, és Kočevski Rog mellett néhány nap alatt tízezreket végeztek ki közülük. Ez volt a második világháború befejezése utáni legnagyobb tömegmészárlás Európában.

A kommunista partizánok bírósági ítélet nélkül végezték ki a hadifoglyokat, majd tömegsírokba temették őket. A Barbara-aknát hermetikusan lezárták, csak a mellette lévő járatokat helyezték újra üzembe a háború után. Két évvel később aztán a jugoszláv hatóságoknak gondjaik adódtak: egy asszony tudott a Brežicénél, Košnicénél és Huda Jamánál kivégzett hadifoglyokról, és beszélni kezdett a rémtettekről. A titói kommunista rezsim nem ismert kíméletet: a 32 éves terhes nőt kémkedés vádjával halálra ítélték.

E tömeggyilkosságok megértését segíti az a dokumentum, amelyet nemrég fedezett fel egy szlovén történész. A szlovén kommunisták már az anyag elején, az általános utasításban parancsba adták, hogy minden olyan csoportot teljes egészében likvidálni kell, amelyben akár egyetlen antikommunista személy is van. Ennél is árulkodóbb az a hétpontos lista, amelyben kifejtik, mely társadalmi csoportokat kívánják megsemmisíteni. A dokumentum szerint nemcsak az antikommunista mozgalmak és nemzeti szervezetek tartoznak ezek közé, hanem az egyházi személyek is. A harmadik pont alatt egyenesen azt írják: „Minden értelmiségit likvidálni szükséges, aki nem kapcsolódik százszázalékosan a Szlovén Kommunista Párthoz és aki nem tag a szervezetben. Nem tolerálható a csupán plátói szimpátia sem a Felszabadítási Front felé.” Szerintük ugyanis az új államban később ezek az emberek kezdenének először elégedetlenkedni. A „burzsoázia” minden tagjának is hasonló sorsot szántak, és kegyetlen útmutatást adtak azokkal a gazdag polgárokkal szemben is, akik egyébként támogatták a kommunistákat: „Ami azokat a gazdagokat, kereskedőket és iparosokat illeti, akik pénzügyileg támogatták a Felszabadítási Frontot [ez volt a kommunisták szervezete], velük szemben a fentebb említett elveket kell alkalmazni. Ők ezzel csak a bőrüket akarták menteni.”

A dokumentumról először egy szerb történész, Srđan Cvetković beszélt a sajtónak, aki be is mutatta a felfedezett anyagot, melyről most egy szlovéniai tudományos folyóiratba készítenek cikket. A szakember – aki egyben a tömegsírokat kutató állami bizottság főtitkára is – a sajtónak elmondta: amennyiben a dokumentum hiteles, ez a parancs hasonló azokhoz a rendelkezésre álló anyagokhoz, amelyeket az általa vezetett bizottság korábban talált. A titkosszolgálat egyik utasításában például az áll, hogy a szlovén lakosságra vonatkozó négyszázalékos likvidálási kvóta kevesebb, mint ahány embert a Szovjetunióban öltek meg a forradalom után, ahol ez a szám öt százalék volt. A később felállított Népvédelmi Osztály (Ozna) iratai között is találtak olyanokat, amelyekben a „hazai reakció” gyökeres megsemmisítésére tettek javaslatot. Sokat elárul a parancs is, amelyet személyesen Josip Broz Tito jobbkeze, a szlovén Edvard Kardelj adott utasításba 1945. június 25-én: „Amnesztiát fognak hirdetni. Ez azt jelenti, hogy semmi okotok rá, hogy lassúak legyetek a tisztogatásban, mint ahogy eddig voltatok.”

Pedig a szlovén kommunista partizánok nagyon is gyorsak voltak: csak a Barbara-aknánál ötezer szlovénnel végeztek, akik között nemcsak hadifoglyok, hanem civilek is voltak. Az elhagyott ároknál eddig 1420 olyan tetemet exhumáltak, amelyek lebomlani sem tudtak teljesen, mivel a rájuk szórt törmelék elzárta a levegőt (a történészek szerint a szomszédos barlangokban további 2200-2500 áldozat lehet még). A maradványok arról tanúskodnak, hogy a hadifoglyok egy részét főbe lőtték, másokat pedig csákánnyal vertek agyon. Ám a Huda Jama-i események csak töredékét jelentik annak a tömeggyilkosság-sorozatnak, amelyet okkal nevezhetnénk a szlovén Katyńnak. Amikor hat évvel ezelőtt újabb tömegsírt fedeztek fel a szlovén–horvát határnál, Dobovánál, hatezer holttestet találtak. Addigra már 594 tömegsírt tartottak nyilván száz különböző szlovéniai településen. Becslések szerint akár százezer áldozatot is rejthetnek ezek a helyek, nagyobb részük szlovén és horvát származású.

Ahogy a Barbara-aknánál történt tömeggyilkosság ügyében, más esetekben sem állították bíróság elé a felelősöket Szlovéniában. De nem is biztos, hogy a főbűnösöket ebben az országban kell keresni. Az eddig előkerült írásos parancsokról ugyanis mind a szerb, mind a szlovén bizottság megállapította, hogy azok minden esetben az Ozna vezetőjén, Aleksandar Rankovićon keresztül érkeztek – egyenesen Titótól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.