Tudatos gyermektelenség: kordivat vagy kényszer?

Valószínűleg nincs terjedőben a jelenség, de nem nagyon lehet erről biztosat tudni.

Pintér Bence
2017. 10. 05. 16:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem, egyáltalán nem szeretnék gyereket. Sosem akartam – mondja valaki, mire mindenki meglepődik. Ki ne szeretne saját gyerekeket? Pedig sokan, sőt, talán egyre többen így vannak ezzel, annak ellenére, hogy a hasonló kijelentéseket nehezen tudja elfogadni a környezet. – Majd ha megtalálod életed szerelmét – jön a válasz. Vagy: – Majd megbánod, ha már nem lehet – szól egy másik. Vajon tényleg nőtt azoknak a száma, akik tudatosan döntenek a gyermekmentes élet mellett?

Ausztráliában hamarosan a legelterjedtebb családtípus a gyermektelen pároké lehet: az adatok és elemzések szerint 2023 és 2029 között már több ilyen típusú család lesz, mint ahány pár gyermeket nevel. Miközben egyes nyugati országokban ez a trend egyáltalán nem számít újnak vagy kirívónak, a „tudatos gyermektelenség”, mint téma megjelenése világszerte – Magyarországon pedig kiváltképp – heves vitákat képes generálni. Elég csak bepötyögni a keresőbe, hogy „nem akarok gyereket”, és csak úgy sorjáznak a hasonló témájú cikkek, a hozzájuk tartozó kommentháborúkkal egyetemben. 

A változó minőségű és hangvételű írások sok okot sorolnak fel a tudatos gyermektelenség mellett, amelyek között ugyanúgy megjelenik az, hogy valakinek meg sem fordult a fejében, hogy gyereket vállaljon, mint a gyerekvállalás kiépített stabil és boldog élethelyzetet, párkapcsolatot megváltoztató következményeitől, vagy éppen magától a terhesség fizikai következményeitől való félelem. Az indokok között több racionális és irracionális dolog is felmerül – de éppen így van ez azokkal az indokokkal is, amelyek a gyermekvállalás mellett szólnak. Például kutatások bizonyítják, hogy a gyermekvállalás egyáltalán nem segít egy rosszul működő házasság megmentésében, mégis gyakran felmerül ez indokként a gyermekvállalás mellett.

Ami biztos, az az, hogy az emberiség történetében először állnak fent olyan körülmények a fejlett országokban, amikor a női emancipáció és a hatékony fogamzásgátlás megjelenése nyomán egyáltalán döntés kérdésévé válhat a gyermekvállalás. A tudatos gyermektelenség racionalitása mellett gyakran hangzanak el olyan érvek, hogy a Föld egyébként is túlnépesedik, egy fejlett országban felcseperedő gyermek ökológiai lábnyoma pedig sokkal nagyobb, mint egy harmadik világban születő csecsemőé. A témával, és az ilyen életforma mellett szóló érvekkel mára több könyv is foglalkozik, sőt, nemzetközi mozgalom is indult a gyermekmentes életet választók számára; Ausztráliában pedig ilyen fókuszú politikai pártot is alapítottak már.

Magyarországon a téma különösen forró, hiszen a társadalom a különböző kutatások szerint kifejezetten gyerekcentrikus. Ritka, hogy valaki egyértelműen felvállalja, hogy nem szeretne gyereket, az erre adott reakciók pedig általában elítélőek. Az Életünk fordulópontjai felmérés adatai szerint a magyarok többsége úgy gondolja, hogy bár különböző mértékben, de a nőknek és a férfiaknak is szüksége van gyermekre a teljes élethez; míg egy másik felmérés alapján a gyermekvállalást a társadalommal szembeni kötelességnek tartjuk. A Magyar Ifjúság 2016 kutatásból pedig az derült ki, hogy a fiatalok túlnyomó többsége szerint a gyermekvállalás boldogabbá teszi az embereket. 

Európában a kutatások szerint 4-5 százalékra tehető azon nők aránya, akik biológiai okokból nem tudnak gyermeket vállalni, illetve olyan betegségük van, ami rendkívül kockázatossá teszi a gyermekvállalást. A gyermeket nem vállaló nők aránya azonban ennél magasabb – az okok pedig számosak, és nem egyszer összetettek. Szalma Ivett és Takács Judit 2014-es kutatásában éppen ezeket az okokat igyekezett feltárni, amikor húsz, különböző élethelyzetben lévő nővel interjúztak. A mintavétel során csak egyetlen válaszolóval találkoztak, aki tudatosan nem vállalt gyermeket; a többi esetben összetett okok vezettek a gyermektelen életmódhoz: ezek közül a két legfontosabb a tartós partnerkapcsolat hiánya és az anyagi helyzet volt.

A szerzőpáros egy későbbi tanulmányában arra is rávilágít, hogy empirikus szempontból nehéz szétválasztani, hogy valaki tudatosan vagy nem tudatosan gyermektelen: egyrészt a termékeny életkorban lévő válaszadók esetén megjelenő gyermektelenségi preferenciák nem tekinthetők véglegesnek, másrészt a termékenységi pályájukat befejezett válaszadóknál „szintén nehézséget jelenthet elkülöníteni, hogy az eredetileg csak halasztani kívánt, majd véglegesen elmaradó gyermekvállalás utólagos magyarázatában hogyan jelenik meg az érintettek számára a szándékolt gyermektelenség az általuk tapasztalt kognitív disszonanciát feloldó elemként”.

Ugyanebben a tanulmányban a szerzők több mítosznak is nekiesnek: a kutatások szerint például a gyermektelenek csak egy kis százalékát alkotják azok, akik tudatosan nem szeretnének gyermeket vállalni; bár az arány országról országra változik Európában. Ausztriában, Luxemburgban, Németországban és Svájcban „gyermekmentes” életmódot preferálók aránya tartósan 8–10 százalék körül mozog, de 2 százalék alattira tehető a közép-kelet-európai országokban, köztük Magyarországon is. A tudatos gyermektelenség terjedését feltételező közvélekedés oka a kutatók szerint az lehet, hogy egyre többen vannak, akik egyre későbbi életkorban vállalnak gyermeket – ebben az esetben ugyanis nem végleges, csak átmeneti gyermektelenségről van szó. 

Kapitány Balázs és Spéder Zsolt tanulmánya alapján azonban úgy tűnik, hogy a gyermekvállalási kor kitolódása is lelassult, sőt 2011-től vizsgálva gyakorlatilag megszűnt. „Az első gyermek vállalásának átlagos kora az édesanyák esetén 28,2 év volt 2013-ban, amely megegyezik a 2010. évivel, és valamivel alacsonyabb a 2011. és 2012. évi értékeknél” – állapítják meg a kutatók, hozzátéve, hogy „egyre kevésbé jellemző az országosan átlagosnak tekinthető gyermekvállalási életkor”. Az erre utaló adatok azonban azt is mutatják, hogy a termékenységi arányszám stagnálása az elmúlt években már egyértelműen nem a halasztásnak, hanem a gyermekvállalási hajlandóság tényleges, „mennyiségi” visszaesésének a következménye. A kutatók szerint ez arra utal, hogy jelentős mértékben növekedni fog a végleges gyermektelenség, amelynek mértéke az 1975-ben született nők esetén már 17–18 százalék körüli lesz. 

A számok és adatok világában tehát viszonylag kevés fogódzót találni azzal kapcsolatban, hogy növekszik-e itthon a tudatos gyermektelenséget választó párok aránya, és ha igen, akkor mi lehet ennek az oka. Az ilyen cikkeket követő viták viszont szinte teljes mértékben parttalannak tűnnek: akinek már van gyereke, hiába papol – gyakran magas lóról – annak, akinek még nincs; akinek pedig nincs, annak könnyen a szemére lehet vetni, hogy nem is tudja pontosan, miről mond le.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.