Az elmaradt újévi meccs

Barátkozás a fronton: ellenállási tevékenység következményekkel.

B. Kovács Gergely
2018. 01. 01. 5:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A karácsonyi fegyvernyugvást az egyébként pusztító első világháború szép és megható mozzanataként tartják számon. 1914 karácsonyától kezdve néhány nap a békéé lehetett a nyugati fronton, az ellenséges katonák barátkozni kezdtek, közösen énekeltek, megajándékozták egymást, együtt cigarettáztak, sőt futballoztak is.

A tűzszünet sajnálatos módon nem a legfelsőbb szinten eldöntött tény volt, és csak ott valósulhatott meg, ahol a harcoló katonák maguk határoztak úgy, hogy egy időre véget vetnek az öldöklésnek.

Ekkorra már világosan látszott, hogy II. Vilmos német császár híressé vált nyári jóslata – „mire a falevelek lehullanak, győztes katonáim itthon lesznek” – nem bizonyult reálisnak, és bárki láthatta, a háború bizonytalan ideig tart. Novemberre a front az Északi-tengertől Svájcig húzódott, két oldalán két védekezésre berendezkedett hadsereggel. XV. Benedek pápa december 7-én felhívással fordult a harcoló felek vezetőihez a fegyvernyugvás reményében, de kérése teljes elutasításra talált. A hónap során csak a brit katonák számára négyszázhatvanezer csomagot, valamint két és fél millió levelet kézbesítettek. V. György király üdvözlőkártyát küldött a hadsereg katonáinak, lánya, Mária pedig a nevét adta ahhoz az alapítványhoz, amely rézdobozban ajándékot, például dohányt és írószert küldött a harcoló egyenruhásoknak. A németek sem maradtak ajándék nélkül, teherautószámra kaptak többek közt apró karácsonyfát és koszorút, hogy a hadvezetés így tartsa bennük a lelket.

A legtöbb feljegyzés egybehangzóan úgy tartja, hogy a németek „provokálták” ki a fegyvernyugvást. 1914. december 25-én elsőként ők kezdtek karácsonyi dalok éneklésébe, saját nyelvükön köszöntötték az angol és francia katonákat, át-átkiabálva az árkokon, többek közt ilyen szavakat, hogy „cigaretta, puding, boldog karácsonyt!”, legalábbis ez szerepel a veterán C. H. Brazier visszaemlékezésében. Az antant katonái kezdetben bizalmatlanul fogadták a gesztust, de miután látták, hogy az átmerészkedő németek fegyvertelenek, ők is előbújtak, és az árkok közti senki földjén találkoztak.

Nem először fordult elő, hogy a szemben álló felek az „élni és élni hagyni” szellemében előmerészkedtek, és hallgatólagos megállapodásuknak megfelelően engedték egymásnak, hogy ki-ki ellássa sebesültjeit, eltemesse halottait, megerősítse árkait. December 1-jei naplóbejegyzésében az egyik angol katona már arról számolt be, hogy a németek egyik sebésze „átlátogatott” hozzájuk, és megkérdezte, hogy vannak. A francia és német katonák sokkal feszültebb viszonyban voltak egymással, ennek ellenére decemberben kisebb-nagyobb frontszakaszokon esténként napi fél órára köztük is abbamaradt a harc, hogy a holttesteket összeszedhessék a harcoló felek, és ekkor újságokat is cseréltek. Ám a karácsonyi fegyvernyugvás volt az utolsó ilyen alkalom.

A legfelsőbb hadvezetés szigorúan tiltotta az effajta barátkozást, mert úgy vélték, károsan hathat a fegyelemre. Ennek szellemében hazaárulásként kezelték a baráti gesztusokat. A frontvonalban harcolók ezért egyfajta ellenállási tevékenységnek is szánták a barátkozást.

Anglia a futball hazája, és a fegyverszünet ténye talán azért is él ennyire intenzíven, mert a labdarúgás is szerepet kapott ezekben a napokban. Hogy erős kollektív nemzeti emlékről van szó, az is bizonyítja: a Sainsbury’s áruházlánc 2014-ben, a százéves évfordulón hosszú, többperces reklámfilmben elevenítette fel a múlt század eleji eseményeket, ezt eddig húszmillióan nézték meg a videómegosztón. A némileg giccses, a rengeteg szenvedést érzelgős képsorokká egyszerűsítő film újrameséli a történteket, a csúcspontja pedig egy hatalmas futballütközet.

A történészek a mai napig vitatják, hogy tényleg lejátszották-e azt a mérkőzést, amelyet a legenda szerint 3:2-re nyertek a németek. Sokkal inkább azt valószínűsítik, hogy a valamilyen tárgy – például konzervdoboz – rugdosása egy volt azon számos elfoglaltság közül, amellyel az ellenséges katonák szórakoztatták egymást. Ennek ellenére a mérkőzés mítoszként él a köztudatban, miután egy névtelen őrnagy beszámolt róla a The Timesban 1915. január 1-jén. Az év fordulójáig amúgy a sajtó – a hadvezetés nyomására – igyekezett elhallgatni a fegyvernyugvás tényét, mert az szerintük demoralizálta a katonákat.

A legvalószínűbb az, hogy az angolok egymás közt játszottak meccseket, de néha bevettek egy-két németet is. Német oldalról egy beszámoló maradt fenn a témában. Kurt Zehmisch hadnagy a következőket írta: „Az angolok egyszer csak előjöttek az árkukból, labda volt náluk, és hamarosan zajlott is a mérkőzés. Milyen lenyűgözően gyönyörű, egyben milyen furcsa is volt!”

A tűzszünet helyenként egészen szilveszterig kitartott, de akadtak frontszakaszok, ahol karácsonykor sem kímélték egymást. John Edward Bernard Seely ezredes naplójában ez állt: „Újév napján futballmeccs az angolok és a németek között.” Ám a jelek szerint erre már nem került sor. Szilvesztert követően a harcok mindenütt újrakezdődtek, és a fagyott „gyepen” nemesen küzdő ellenfelekből ismét halálos ellenségek váltak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.