Csiszolatlan drágakövek – Magyar Nemzet Magazin-ajánló

Mi lesz a randevúkkal? Halotti lepelben lépkedve az aknamezőn. Alvóügynökeink külföldi múzeumokban. Magazin

MN
2018. 01. 05. 17:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1978 januárjában hazatérő Szent Koronáról máig ölre menő viták dúlnak. Bármiféle konszenzus megteremtése lehetetlennek tűnik a vitázó felek közötti személyes viszonyok ellehetetlenülésén túl a politika közbeavatkozása miatt is.

Kultúrtörténeti jelentőségű könyvet tett le az asztalra Molnos Péter művészettörténész, aki az elmúlt évtizedekben csendesen kiszemezgette a levéltárakból a magyar műgyűjtés aranykorának legizgalmasabb történeteit. Az Elveszett örökség című kötet küldetése „felébreszteni” azokat a világban szétszóródott festményeket, amelyek alvóügynökként függenek különböző európai és amerikai múzeumokban, és végre méltó helyére emelni a világon a magyar festészetet.

Flyover country. Az amerikai szlengből származó kifejezés az Egyesült Államok középső régiójára utal, amelyen a keleti, illetve a nyugati parti nagyvárosokban élő elit rendre csak átrepül, tudomást sem szerezve róla, milyen az élet arrafelé. A jelenség Magyarországon is meghonosodott, ugyanis a szóbeszéd szerint Mészáros Lőrinc közelíti meg légi úton azt a bélmegyeri vadászkastélyt, ahol Kádár János és Leonyid Brezsnyev is előszeretettel ment fácánra. A település viszont semmit sem profitál abból, hogy sűrűn megfordul itt Felcsút milliárdos polgármestere, pedig van itt olyan probléma is, amelyet talán senki más nem tud megoldani, csak ő, a „nemzet gázszerelője”.

Bár a föld szinte minden természetes élőhelyét veszélyezteti az emberi tevékenység és a klímaváltozás, talán mégis a vízi élőhelyek vannak a legnagyobb veszélyben. Ezek állapotának jó indikátora (jelzőeszköze) lehet a vízimadarak populációs trendjeinek vizsgálata. Székely Tamás és Nagy Szabolcs biológusok, illetve külföldi kollégáik most egy hatalmas adattömbön (több mint kétmillió egyedszámláláson) alapuló tanulmányt írtak a világ vízimadár-populációiról a Nature folyóiratban. Az eredmények szerint ezekre leginkább az állami kormányzás hatékonysága van hatással.

Témák a Magazinból

Negyven éve tért haza a Szent Korona

Akadémikus gyanakvás és nemzeti ezoterizmus (17., 20. oldal)

Alvóügynökeink külföldi múzeumokban

Molnos Péter a magyar gyűjtéstörténet fordulatairól, a Tanácsköztársaság hatásáról a mai politikára és a trágyadomb alá rejtett Brueghel-festményről (18–19. oldal) 

Úgyis az enyém leszel, dámbika!

„Akkor is a falu adta a hajtókat, amikor a Kádár János járt ide vadászni, meg most is, amikor a Mészáros Lőrinc. Ennyi változott.” (21. oldal)

A jó szó varázslatos ereje

Évi nagyjából kétszázezer hívás érkezik a 116-123-as SOS-vonalra (22–23. oldal) 

Mi lesz a randevúkkal?

Kánai András futurológus a velünk élő jövőről (23. oldal) 

Halotti lepelben lépkedve az aknamezőn

Forrong Irán, és az esetleges megtorlásban ismét jelentős szerep hárulhat „a nemzet legnagyobb reménye”, a Baszidzs tagjaira (24–25. oldal)

Daddy kitagadott fia

Milo Yiaonnopoulos, a profi troll, Schmidt Mária kedvenc bloggere (24–25. oldal)

Kettős kötés

Anyaországi színészreménységek tucatjai tanulják a mesterséget Budapest vagy Kaposvár helyett Marosvásárhelyen (26–27. oldal)

Szeretet a halál után is

Ata Kandó és Kandó Gyula művei a Szentendrei Képtárban (32. oldal)

Gazda Albert a lencseevés és a lábápolás összefüggéseiről

Lackfi János és Kálmán Gábor tárcája

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.