Súlyosan kompromittált rókajóllét – Mi lesz a rókavadászattal?

Az arisztokrácia fél évezredes hagyományokra visszatekintő „sportja” során egyetlen puskalövés sem dördül el.

Molnár Csaba
2018. 01. 20. 19:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Miniszterelnökként a munkám nemcsak az, hogy a saját vélekedésem szerint döntsek valamiről, hanem hogy figyelembe vegyem az ország közvéleményét is. Úgy gondolom, hogy egyértelmű üzenetet kaptunk, így ebben a parlamenti ciklusban már nem lesz szavazás a rókavadászatról” – idézte a The Independent Theresa May kormányfőt. A nyilatkozatból egyértelmű, hogy Maynek személy szerint semmi baja a rókák kutyákkal történő vadászatával, ahogy ezt többször hangoztatta a toryk számára katasztrofális eredménnyel zárult tavalyi választási kampányban is. Ezzel azonban eltaktikázta magát, ugyanis sokat változott a világ a rókavadászat megítélésében. Ami a néhány ezer gazdagnak az egykori előjogaikat idéző kedvtelés, az őket kiszolgáló vadászatszervezőknek pedig kényelmes megélhetés, az a brit szavazók 85 százalékának (ez az arány még sosem volt ilyen magas) semmi más, csak vérengző, kegyetlen játék. A szerencsétlen, esélytelen róka az életéért rohan, amíg bír, de a sokszoros túlerőben lévő, ölésre kiképzett kopók előbb-utóbb könyörtelenül végeznek vele. A „sportolók” eközben pedig kényelmes nyeregben, piros lovaszakóban, sherryt szürcsölve követik a kutyákat az erdőn keresztül.

A világ szinte minden országában vadásznak (a politikusok különösképpen), és a vadászok kormányzati lobbiereje gyakran sokszorosan meghaladja e tevékenység társadalmi támogatottságát. Viszont sehol sem kerekedett akkora, évtizedek óta húzódó botrány az állatok leöléséből, mint a briteknél a rókavadászat miatt. Valóban elég az emberek érdeklődésének és undorának fenntartásához, hogy itt nem lőfegyverrel, hanem kutyákkal ölik meg az állatot? Vagy a rókavadászatot a jelenleg korszerű állatvédelmi, etikai megfontolásokon túl más, például a háttérben tovább élő társadalmi feszültségek miatt is elutasítja a legtöbb ember?

Az ókor óta vadásznak kutyával, azonban a legtöbbször a kutya nem a fegyver szerepét tölti be, nem ő öli meg a prédát, csak a felkutatásában, terelésében és a tetem behozásában segédkezik. Britanniában már a római hódítás előtti kelta időkben is használtak kopót a vadászathoz, majd az egymást követő hódítók hozták magukkal a vadászati hagyományaikat és az ezekhez kitenyésztett vadászkutyafajtákat. De arra csak a XVI. századból, egészen pontosan 1534-ből van az első írásos bizonyíték, hogy egy norfolki gazda ölési szándékkal ráuszítja kutyáit a rókákra. Ez akkoriban senkit sem botránkoztatott meg, hisz a rókát kártevőnek, a háziállatok pusztítójának (emellett pedig az egyik legértékesebb szőrme „viselőjének”) tartották. A következő két évszázadban egyre kifinomultabbá vált a kutyás rókavadászat, megjelentek az erre a célra tenyésztett kopók, de senki sem gondolta ezt sportnak a XVII. század közepéig. Az arisztokraták korábban inkább szarvasra szerettek vadászni, de ezek száma megcsappant az öldöklés miatt, így az urak áttértek a rókára és a nyúlra. Az első feljegyzett, már szórakozásból űzött rókavadászatot a yorkshire-i Bilsdale-ben tartotta Buckingham grófja 1668-ban. A bilsdale-i vadászatot azóta is megrendezik (jelenleg nem igazi rókával).

A rókavadászat népszerűsége ezután folyamatosan nőtt, különösen a XVIII. század második felében, amikor a brit közös használatú földeket elkerítették – és létrejöttek a modern tulajdoni viszonyok –, illetve lezajlott az ipari forradalom. Az egykor végeláthatatlan közös földeket felparcellázták, a vasút és a csatornák felszabdalták a tájat. A nagyvadak élettere leszűkült, szinte eltűntek, az emberek (pontosabban a gazdagok) a vasút segítségével viszont korábban elképzelhetetlen távolságokra tudtak utazni, hogy ott kedvteléseiknek hódoljanak. Minden körülmény kedvezett tehát a rókavadászatnak.

A modern rókavadászat atyjának az akkor még csak 18 esztendős Hugo Meynellt tekintik, aki 1753-ban elkezdett olyan kopókat tenyészteni, amelyek elsőrangú szaglással és szinte végtelen kitartással bírtak. Így a falkái gyorsan és hosszan tudták űzni a lassan kifulladó rókákat. A gyorsaság fontos volt az arisztokrata világfiaknak, akik korábban azért ódzkodtak a rókavadászattól, mert az hajnalban kezdődött, és nehezen tudtak felkelni az előző éjszakai mulatozás után, olvasható a Historic UK brit történelemmel foglalkozó magazinban.

A XIX. század volt a rókavadászat fénykora egész Európában, de a kontinensen a XX. század első felében sorra betiltották e véres sportot. Nem úgy Nagy-Britanniában, ahol ez a vidéki gentlemanéletvitel kitörölhetetlennek gondolt részévé vált. Olyannyira népszerű maradt, hogy a megcsappanó populációk miatt fellépő igényeket kielégítendő épp azokból az országokból – Hollandiából, Németországból, Svédországból – szorultak rókaimportra, amelyekben betiltották a vörös ragadozók legyilkolását. Az állati jóllét fontossá válásával a múlt század végére aztán Angliában is többségbe kerültek a rókavadászat betiltásának támogatói, mígnem 1999 végén a Lord Burns vezette parlamenti vizsgálóbizottság megállapította, hogy a rókavadászat „súlyosan kompromittálja” a rókák jóllétét. Ennek ellenére még öt év telt el a betiltásig.

Ez nem volt mindenkinek ínyére, hiszen a drága hobbi köré több tízezer embert eltartó iparág épült, amely a brit tradíciókra, a kultúrára, sőt a rókapopulációk szinten tartásának szükségességére apelláló kampányokat folytat mind a mai napig, és amint látjuk, nem feltétlenül esélytelenül. A rókavadászat a tilalom ellenére sem fog egyhamar eltűnni. Amellett, hogy Kanadában, Franciaországban vagy Ausztráliában továbbra is legálisnak számít, paradox módon a brit rókavadászkopó-tartók egyesületének tagsága a betiltás óta jelentősen nőtt, és jelenleg 176 aktív kopófalkát számlálnak. Azt állítják, hogy a jelenlegi vadászatokon már nem szerepel róka, a kutyák mesterséges szagmintát űznek. A vádak szerint ez csak porhintés, és az összejövetelek csúcspontja még mindig a préda szétmarcangolása, csak ezt már nem verik nagy dobra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.