Volt idő, amikor még tudtunk nevetni a kormányok humorán

Létezhet-e kormánypárti humor? A 150 éve indult Borsszem Jankó rá a bizonyság, hogy igen.

Pethő Tibor
2018. 01. 05. 15:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alaposan pórul járt Szappankövy (született Seiffensteiner) Salamon a Dob utcából. Amikor rászánta magát a magyarosításra, nem is sejtette, mennyi parazsat gyűjt deres fejére. „Hol az a Szappankő vár, város vagy helység, melyből e nevet származtatta? Nem érzi ezen a magyar szappanon, hogy száz esztendő múlva is bőgni fog belőle a – seife?” – vetette szemére a híres nyelvész, két hetet adva a változtatásra. Így lett Szappankőyből Szittyalaky. A tiltakozás nem maradt el: véráztatott ősei nevében azon nyomban protestált Szittyalaky Töhötöm: „Zsidó! Vedd csak te fel megint azt a Szájfenstájner nevet, jobban illik az te rád, hadd tudja az a hatalmas Úristen a végítélet napján, hogy kivel van dolga.” Így lett a Dob utcai lakosból újra Seiffensteiner. Több se kellett az Antisemita Párt vezetőjének, Istóczy Győzőnek. „Egy Seiffensteiner nevű semitafajzat pillanatnyi elkapatásában megmagyarosította a nevét; de utóbb hihetőleg eszébe jutott, hogy hisz ez a geseft nem hajt neki rebachot, kapja magát és vissza germanizálódott. Ilyenek ők!” – írta röplapjában. A korra jellemző humoreszket a Borsszem Jankó 1881. március 13-i számában olvasom.

Létezhet-e kormánypárti humor? Ha a mai és közelmúltbeli példákból indulunk ki, azt mondhatnánk, hogy nem. Ha a január 5-én, 150 éve született, a sokáig leválthatatlannak tűnő Szabadelvű Párthoz közel álló, egyébként valamivel több, mint 70 évet élt (ebben a műfajban rekordtartó) legendás vicclapot tekintjük, akkor azt válaszolhatjuk, hogy igen. Persze az alapításkor is merültek fel efelől kételyek. „Ha tudtok öcsém, csináljatok” – vetette oda lakonikusan Deák Ferenc a lapalapítás ötletével őt felkeresőknek, Ágai Adolfnak (Csicseri Borsó álnéven jegyezte írásait) és barátainak.

A Borsszem Jankó azonban győzött, hamarosan a legnépszerűbb folyóiratok között tartották számon. Eszközeivel a liberális kormányirányzatot támogatva (igaz, nem egy kérdésben a kormánynak oda-odacsapva) kiállt például a zsidó emancipáció mellett (ami nem akadályozta meg olykor néhány, az antiszemitizmus határát súroló élc, karikatúra közlésében). Látványos, többek között a kövér papokat gúnyoló rajzaival letette a voksot az egyház és az állam szétválasztása mellett. Ha kellett, a Tisza Kálmán-i retorikát követve volt kuruckodó Béccsel szemben, de az előkelő osztrák–magyar úr alakját magasztosította a „barbár olájok” és az egyéb nemzetiségiek ellenében. Mindebben az 1875 és 1890 között regnáló, Generálisnak is nevezett miniszterelnök politikájának világos lenyomatát fedezhetjük fel. Tisza Kálmán, hogy kompenzálja a korábbi függetlenségi programjának sutba dobását, a kiegyezés realitásként való elfogadását, veszélyes nacionalista játékba kezdett az ország felét kitevő kisebbségekkel. Az asszimilációs politika jegyében például bezárták a szlovák középiskolákat, az 1868-as nemzetiségi törvényt rendre semmibe vették.

Ahogy Kövér György egy korábbi tanulmányában megjegyzi: „A Borsszem Jankó erejét, hatását az adta, hogy olyan egyénített alakokat teremtett, amikből bőven kitelt a magyar társadalom panorámája.” Így születhetett meg dömbszögi és bugaczi nömös Mokány Berci, Kraxelhuber Tóbiás, a „preschpurgi hausherr\" (pozsonyi háztulajdonos), Mihaszna András, a budapesti rendőr vagy a nemesebb veretű Magyar Miska alakja. És ne feledkezzünk meg a lap leghosszabb ideig regnáló (fentebb már említett) figurájáról, a heti bölcsességeit pesties zsidó zsargonban előadó Seiffensteiner Salamonról sem. (Ezek rajzolója Jankó János volt.)

Az első világháború végével a lap hanyatlásnak indult. Feladatát – mondhatjuk több emberöltőnyi távlatból, arra az időre betöltötte: a magyar karikatúraművészet a Borsszem Jankó segítségével sikeresen felzárkózott a külföldi grafikához. Az újság egyébként jelentős hatást gyakorolt  a magyar reklámgrafikára, a későbbi vicclapok stílusára.

A húszas évektől előfizetőinek száma csökkent. A lassú pusztulást zárta le az Imrédy-kormány 1938-as szigorú sajtórendelkezése, amely több ezer napi- és időszaki laptól vonta meg a kiadási engedélyt. Köztük volt a Borsszem Jankó is.

Élclap utódai jóval rövidebb ideig éltek csupán. A jelentőségében vele vetekedő Pesti Posta csak 1944 őszén néhány hónapig, a háború utáni kisgazdapárti Szabad Száj pedig négy esztendőn át láthatott napvilágot a kedvezőtlen politikai klíma következtében. A legszerencsésebb a Magyar Kommunista Párt vicclapja, a Ludas Matyi volt, amely – beleszámítva a kilencvenes évek feltámasztási kísérleteit – valamivel több, mint ötven éven át jelent meg. Bukása a megváltozott előfizetői szokásokra, a lap körüli marakodásra vezethető vissza. Éveken át két változata került az olvasók elé, egy jobb- és egy baloldali.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.