Ahogy az egyszerű és nagyszerű étkeké általában, a fánk története is a régmúltra tekint vissza. A források szerint már II. Ramszesz egyiptomi fáraó sírjának domborművén is látható, amint valami fánkfélét süt két rabszolga, akik közül az egyik a forró fedőt tartja, míg a másik bottal kihalássza a frissen sült, csiga alakú süteményeket. A következő említésre méltó történet e zsírban sütött tésztafélével kapcsolatban valamivel későbbről, Kr. e. 168-ból származik. Ekkor esett meg ugyanis, hogy IV. Antiókhosz Epiphanész szeleukida uralkodó megszentségtelenítette Izrael legszentebb helyét, a jeruzsálemi szentélyt azzal, hogy oltárt emelt ott Zeusznak, és disznót áldozott neki. Miután a zsidók visszafoglalták Jeruzsálemet, meg akarták tisztítani a templomot, amihez nyolc napon át tiszta olajat kellett volna égetniük. A rituáléhoz szükséges olaj, amelyből csak egy napra való állt rendelkezésükre, csodálatos módon kitartott nyolc napig. Nos, erről a csodáról emlékeznek meg hanukakor az izraeliták az olajban sütött fánk fogyasztásával.
Az ókori rómaiak és görögök állítólag hosszúkás fánkféleséget fogyasztottak, amelyet mézzel vagy halszósszal ízesítettek, az arabok pedig kedves szokásuk szerint édes szirupba mártották az olajban kisült tésztát.
A fánk európai elterjedésének történetéről két legenda él a köztudatban. Az egyik egy Krapfen nevű pékhez, a másik Marie Antoinette-hez köthető. Krapfenéknél egy csetepaté okozta véletlen vezetett a fánk „fölfedezéséhez”. Történt ugyanis, hogy Krapfenné hirtelen felindulásból egy adag kalácstésztát vágott ura fejéhez, a tésztagumó azonban célt tévesztett, és a forró olajban landolt. Ha már ott volt, hát kisütötték, s ha már kisült, hát megették, és a fenséges csemege fölött talán békét is kötöttek a torzsalkodó házasok.
Egy másik legenda szerint Marie Antoinette fedezte fel az utókornak a szalagos fánkot, amikor egy alkalommal álöltözetben kereket oldott az udvari álarcosbálból, és elvegyült a farsangi lázban ünneplő plebsz között. Egy utcai árusnál ízlelte meg először a mennyei csemegét, s másnap a palotába rendelte a fánksütő mestert, akinek be kellett avatnia az udvari szakácsot a recept titkaiba.