„Csak a lakcímemet változtattam meg”

Ki volt a kilencvenkilenc esztendős korában, álmában elhunyt világhírű baptista prédikátor, Billy Graham?

Lukács Csaba
2018. 03. 09. 10:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Baptista Szeretetszolgálat vezetőivel együtt, egy utahi szenátor vendégeként jutottam be a rotundába, ahol a koporsó ünnepélyes megérkezését követően előbb kétkamarás megemlékezés zajlott (ezen felszólalt Donald Trump elnök is, Krisztus nagykövetének nevezve a prédikátort), majd a képviselők és szenátorok meghívottjai róhatták le kegyeletüket. Ezalatt a törvényhozás épülete előtt több száz méteres sorban várakoztak az emberek, hogy a nap folyamán ők is bejussanak elbúcsúzni.

Billy Graham a negyedik civil, akit a Capitoliumban ravataloznak fel: előtte két rendőr (akiket egy a törvényhozás épületébe bejutni akaró fegyveres lőtt le 1998-ban) és Rosa Parks polgárjogi aktivista részesült ebben a megtiszteltetésben. Összesen harminckét ember koporsója került be ide az Amerikai Egyesült Államok történelme során: tizenegy egykori vagy éppen hivatali ideje alatt elhunyt elnöké, valamint más magas rangú politikusoké és katonai vezetőké.

Lássuk, ki volt a kilencvenkilenc esztendős korában, álmában elhunyt világhírű baptista prédikátor, akit a kereszténység egyik legismertebb huszadik századi terjesztőjeként tartanak számon. William Franklin Graham 1918-ban született Charlotte-ban, Észak-Karolinában. Tizenhat éves korában tért meg, 1939-ben szentelték pappá. Több amerikai elnök lelki támasza volt attól függetlenül, melyik politikai oldalhoz tartoztak – az ifjabbik George Bush különösen közel állt hozzá, mert a prédikátor segítette a politikust megszabadulni alkoholfüggőségétől, ezzel mentve meg az akkor negyvenéves Bush életét. Ő volt az első lelkész, aki tudatosan használta a sajtót és azon belül a rádiót, valamint az akkor modernnek számító televíziót arra, hogy a Biblia üzenetét széles tömegekhez juttassa el. Azt tartják róla, hogy prédikációi legalább két és fél millió ember megtérésében játszottak döntő szerepet. 1983-ban Reagan elnök a civilnek adható legmagasabb amerikai kitüntetést, az Elnöki Szabadság Érdemrendet adományozta neki.

Összesen 185 országban hirdette Isten igéjét, háromszor járva Magyarországon is. Első látogatása szó szerint történelmi jelentőségű: ő volt az első nyugati prédikátor, aki a vasfüggöny mögé is eljutott. – A kommunizmust nem lehet kívülről megdönteni, ezért megyek a vasfüggöny mögé! – vallotta. 1977-ben Tahiban prédikált, és bár az esemény szinte semmilyen sajtónyilvánosságot nem kapott, tízezer ember gyűlt össze, hogy meghallgassa. Magyarország máshogyan is profitált a látogatásából: hazatérve arról győzködte Jimmy Carter akkori amerikai elnököt, hogy adja vissza a koronát az országnak. Neki is köszönhető, hogy nemzeti ereklyénk negyven éve, 1978. január 6-án megérkezett Budapestre. Billy Graham utoljára 1989-ben járt nálunk, a Népstadionban tartva előadást, akkor már százezer ember előtt. 1984-ben a Szovjetunióban, 1988-ban pedig Kínában is prédikálhatott.

Ő azon kevesek egyike a kontinensnyi országban, akiknek az amerikai posta akkor is kézbesíteni tudta a levelet, ha a borítékra mindössze a nevet írták rá, cím nélkül. A világ minden tájáról érkeztek hozzá küldemények azzal a címzéssel, hogy Billy Graham, USA.

Zárt körű temetésére kétezer embert hívtak meg. Köztük van egy honfitársunk, Papp János, aki a magyarországi baptista egyház vezetője. Donald Trump hivatalban lévő amerikai elnök részvétele miatt a temetés idejére ideiglenes légtérkorlátozást vezettek be Charlotte városa felett. A gyászszertartást egy hatalmas sátor alatt tartották, ezzel is emlékezve első, 1949-ben megtartott evangelizációs útjára. Akkor egy Los Angeles-i parkolóban felállított cirkuszi sátorban a tervezett háromról nyolchetesre nyúló evangelizációja alatt összesen háromszázötvenezer ember előtt prédikált, és igehirdetéseinek hatására legalább háromezer ember tért meg.

A prédikátor egyszer azt mondta: „Ha egy nap majd azt olvassák vagy hallják, hogy Billy Graham meghalt, egy szót se higgyenek el belőle. Sokkal elevenebb leszek, mint most vagyok. Csak a lakcímemet változtattam meg. Isten jelenlétébe léptem”. Tizenegy esztendővel ezelőtt elhunyt felesége, Ruth Graham mellé temették egyszerű fenyőfa koporsóba, amelyet egy louisianai javítóintézet lakói készítettek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.