Az alezredes állhatatossága

Amikor édesanyja hírül vette, hogy egy csendőr életét áldozta ártatlan polgártársaiért, azonnal – még nem tudván, ki vitte véghez a hősi tettet – azt mondta: ez a fiára vall.

Wekerle Szabolcs
2018. 04. 01. 22:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hét évvel ezelőtt cikket írtam a Magazinba az 1956-os forradalomról. Arról, hogyan szűrődött le a szabadságvágy októberi budapesti robbanása az akkori vidékre. Példát Badacsonytördemicről és környékéről hoztam: az ott történtek tipikusnak tekinthetők. A Tapolcához közeli falvak pillanatok alatt megszervezték önigazgatásukat, élelmiszer-szállítmányt indítottak útjára a fővárosban harcolóknak, és közben még arra is volt gondjuk, hogy megvédjék a népharagtól az addig uralkodó rendszer helyi prominenseit.

Utóbbi nemes cselekedetből kivette a részét Laczay András is, aki akkoriban Tapolcán volt szigorló orvos, és a járási forradalmi tanács tagjaként a környék településeit járta. Az egyikben a dühödt helyiekkel szembeszállva, testi épségét kockáztatva akadályozta meg a párttitkár felkoncolását. Hálából a novemberben visszatérő kommunisták öt évre börtönbe zárták. Laczay András hat éve, 2012 tavaszán hunyt el Kecskeméten.

Amikor a múlt hét végén először olvastam a francia csendőr, Arnaud Beltrame hősiességéről, többek között Laczay András jutott eszembe. Aki 2011-es találkozásunkkor mindvégig derűsen mesélt az ’56-ban átéltekről, csakúgy, mint a forradalom után rámért büntetésről. Szavaiból egyértelmű volt: azt tette, amit hite és meggyőződése diktált, és elszántságát, bátorságát sohasem bánta meg. Vállalta tette következményeit – és nyilvánvalóan soha, később sem cselekedett volna másként.

Arnaud Beltrame március 23-án az általa vezetett csendőregység parancsnokaként elsőnek érkezett meg ahhoz a Trèbes városkában lévő szupermarkethez, amelynek dolgozói és vásárlói közül egy iszlamista terrorista addigra többeket megölt, illetve túszul ejtett. Az alezredes saját magát ajánlotta fel cserébe azért, hogy a fegyveres szabadon engedje foglyait. Ott maradt a túszejtővel, aki végül többször belelőtt, és megpróbálta elvágni a torkát. Ekkor végeztek a terroristával az áruházba betörő kommandósok. Beltrame 24-én éjszaka a kórházban belehalt sérüléseibe.

Amikor édesanyja hírül vette, hogy egy csendőr életét áldozta ártatlan polgártársaiért, azonnal – még nem tudván, ki vitte véghez a hősi tettet – azt mondta: ez a fiára vall. A csendőrtisztről azóta megtudhattuk, hogy április 18-án töltötte volna be 45. életévét, egyházi esküvőjét júniusra tervezte szerelmével, akit előzőleg a polgári törvénykönyv szerint már feleségül vett. Korábban szolgált Irakban és a francia elnöki palotát védő testőrségben is. Bretonként saját kérésére helyezték át Dél-Franciaországba, hogy közelebb lehessen nejéhez. Hívő katolikus volt.

Ha a marokkói származású Radouane Lakdim a virágvasárnap előtti pénteken nem hajtja végre terrorakcióját Carcassonne közelében, a csendőr alezredes alighanem részt vett volna a nagyhéti készületet megkezdő szertartásokon is. Ott a világ minden keresztényéhez hasonlóan újra meghallgathatta volna Jézus szenvedéstörténetét, elárultatása előtti vívódását a Getsemáne-kertben. Fültanúja, átélője lehetett volna annak a drámának, amely akkor, aznap éjjel a Megváltóban végbement: bár tudta, hogy sorsát nem kerülheti el, nagyon is emberi félelmek gyötörték. De rendíthetetlen maradt.

Ilyenkor, húsvét idején alkalmunk van elgondolkodni állhatatosságról és áldozatról. Mindarról, amit Laczay András, a francia csendőr vagy épp a hitükért mostanában is szinte naponta meggyilkolt keresztények ösztönösen-átgondoltan, „készségszinten” tudtak és tudnak. Csak figyelnünk kell. És van kiről példát vennünk bőven.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.