Negyvenöt éve zárult le az űrhajózás aranykora

Nem valószínű, hogy a közeljövőben lesz még olyan bő évtizedre terjedő időszak, amikor az űrhajózás ekkora fejlődésen megy át.

Csécsi László
2017. 12. 19. 10:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„És úgy hagyjuk el a Holdat a Taurus-Littrow-n, ahogyan érkeztünk, és ahogy vissza fogunk térni, ha Isten is úgy akarja: békével és az egész emberiség reménységével” – ezek voltak az utolsó szavak, amelyek elhangzottak a Holdon. Eugene Cernan 1972. december 13-án búcsúzott így bolygónk kísérőjétől, mielőtt a Challenger holdkomp felszállófokozatában ülve társával, Harrison Schmitt-tel elrugaszkodtak a felszínről. A pilóta biztosan nem gondolta, hogy a visszatérésre több mint fél évszázadot kell várni. Sőt többet, hiszen jelenleg sem tudjuk megmondani, hogy mikor hagyunk újabb lábnyomot a Hold porában. Hiba lenne azonban azt gondolni, hogy a Hold kutatása véget ért az Apollo–17 december 19-i visszatérésével. Mint azt Almár Iván űrkutató lapunknak megjegyezte, 1972 óta több műszert is küldtünk a kísérőnk felszínére, ezek pedig rengeteg tudományos eredményt szolgáltattak. Nem túlzás, ha azt állítjuk, hogy többet, mint az Apollo-küldetések.

Hogy mégis miért zárult le 1972 végén ez a sikeres program? Részben azért, mert a közvélemény elvesztette az érdeklődését. Hiába születtek újabb és újabb eredmények, a hétköznapi emberek mindezekből csak annyit észleltek, hogy félévenként űrhajósok sétálnak a Holdon. Az érdeklődés az Apollo–13 esetében hágott a tetőfokára ismét. Igaz, akkor azért, mert az asztronauták életveszélybe kerültek.

A program befejezésében az is közrejátszhatott, hogy az Egyesült Államoknak már nem kellett a Szovjetunióval versenyeznie az elsőbbségért, így a drága küldetések presztízsértéke csökkent. Almár Iván egyébként azt is megjegyezte, bár vannak olyan vélemények, hogy a holdra szállások meg sem történtek, az egyik bizonyíték épp az, hogy ha csalásról lett volna szó, azt a kiélezett helyzetben a szovjetek azonnal leleplezték volna.

Persze a visszatérés terve folyamatosan napirenden van. Már az idősebb Bush elnök is bedobta az ötletet, most pedig Donald Trump tett ígéretet arra, hogy ismét embert küld a Holdra. Az Egyesült Államok egy Hold körüli pályán keringő, a Mars-utakhoz egyfajta támaszpontként használt űrállomást tervez. Emellett a Hold felszínén is kialakítanának egy másik állomást. A Donald Trump által aláírt dokumentum azonban nem említ időkeretet az ambiciózus tervek megvalósítására, és a költségekről is hallgat. Kína szintén bejelentette, hogy embert küld a Holdra. Ám ismerve a kínai űrprogram megfontolt tempóját, erre még biztosan várni kell.

Azt ugyanakkor bizton állíthatjuk, hogy az Apollo–17-küldetéssel nem akármilyen korszak zárult le. Ez volt az űrhajózás fénykora. Nem valószínű, hogy a közeljövőben lesz még olyan bő évtizedre terjedő időszak, amikor az űrhajózás akkora fejlődésen megy át, mint az Apollo-küldetések idején.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.