Forr az üst doppingfronton, pingpongoznak az oroszokkal a döntnökök

Szó sincs róla, hogy Oroszország visszakapta volna eredeti státuszát, csak a NOB bizalmát nyerték vissza.

Radványi Benedek
2018. 03. 03. 9:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alighogy véget ért vasárnap a téli olimpia, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szerdán föloldotta az orosz ötkarikás testület felfüggesztését, ami miatt sportolóik nem szerepelhettek saját zászlajuk alatt a játékokon. Ez akár úgy is hangozhatna, hogy a doppingvád terhe elillant az orosz sportolókról és vezetőikről, ám a helyzet távolról sem ilyen egyszerű.

Phjongcshangban két doppingesetük is volt – a curlinges Alekszandr Kruselnyickij és a bobos Nagyezsda Szergejeva bukott meg –, bizonyára ezért sem oldották föl a korlátozást a zárünnepség előtt, meggátolva, hogy az orosz zászló alatt vonuljanak be a stadionba. Ám mivel minden más teszt negatív eredménnyel zárult, olimpiai bizottságukat – 15 millió dolláros büntetésük befizetése és a szervezetükben történt személycserék után – a NOB visszaemelte a többiekével azonos polcra. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) szemében azonban továbbra is leminősített státuszban maradtak, továbbá nincs teljes felhatalmazással bíró doppingellenőrző szervezetük és központjuk.

A NOB és a WADA különöző szemléletéből fakadóan van is feszültség, amit lapunknak Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping-csoport vezetője is megerősített. – A WADA-nak nem tetszett a NOB döntése, és a közvéleményben is érezhető, hogy nem egységes az álláspont. Nyilván a doppingellenes ügynökség nem fog engedni visszaminősítési kritériumaiból, mert az eltiltásukat kiváltó McLaren-jelentést nem ismerték el, valamint a moszkvai és a szocsi labor adatbázisának átadását nem teljesítették,

így szó sincs róla, hogy Oroszország teljes egészében visszakapta eredeti státuszát, csak a NOB bizalmát nyerték vissza.

Jelen helyzetben minden versenynél kérdéses, hogy az adott sportági világszervezet miként engedi indulni az oroszokat (a most zajló fedett pályás atlétikai vb-n például semlegesként szerepelnek, ám a WADA-nak nem ez a kritériuma, hanem hogy ne versenyezhessen sáros sportoló). Ugyanakkor júliusban lesz egy WADA-ülés, ami akár enyhülést is hozhat. – Várjuk, hogy mi fog történni, nagyon erősen forr ez az üst – mondta Tiszeker Ágnes.

Hiába nem engedtek indulni számos orosz sportolót, ha a négy évvel ezelőtti olimpiát nem nézzük – egyrészt a számukra hazai pálya, másrészt az eredetileg 33 dobogós helyezésük számát szinte naponta átrendező doppingesetek, illetve azok fellebbezései miatt –, a mostani játékokon szerzett 17 érmük nem tér el az elmúlt időszak átlagától: 2002-ben 13-at, 2006-ban 22-t, 2010-ben 15-öt szereztek. Igaz, az aranyak száma mindannyiszor több volt a mostani kettőnél.

Ám Alina Zagitova műkorcsolyasikere mellett az egyik legfontosabb elsőséget, a férfi jégkorongozókét gyűjtötték be. Ráadásul úgy, hogy szembefordulva a kritériumokkal, a dobogón a győztes játékosok fittyet hánytak rá, hogy felcsendült az olimpiai himnusz, ők az orosz nemzeti dallamot énekelték teli torokból. Tovább emelte ennek jelentőségét, hogy miután hazatértek, elnökük, Vlagyimir Putyin a Kremlben nemcsak kitüntette őket, hanem megköszönte ezt a cselekedetet, kiemelve, hogy milliók ünnepeltek hasonló módon. A miniszterelnök, Dimitrij Medvegyev sem volt szűkmarkú: az összes érmest megajándékozta egy BMW-vel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.