Novák: Már csaknem ötvenezer családnak segített a csok

126 milliárd forint volt a támogatási összeg.

MN
2017. 06. 28. 9:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eddig csaknem ötvenezer családot támogattak a családi otthonteremtési kedvezmény segítségével, 126 milliárd forinttal – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

Novák Katalin felidézte, hogy mintegy két éve vezették be a juttatást. Kiemelte, dinamikusan nő az érdeklődés, a támogatott családok és az igénylők száma. Csupán ez év májusában 10 milliárd forinttal emelkedett az e célra fordított összeg – tette hozzá. 2018-ban otthonteremtésre újabb 25 milliárd forinttal több jut, így jövőre már 236 milliárdot biztosítanak a különböző otthonteremtési támogatásokra – hangsúlyozta az államtitkár.

Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügyekért felelős államtitkára arról beszélt, hogy az otthonteremtési kedvezmény bevezetésének kettős célja volt: demográfiai és gazdasági. A gazdasági cél két irányban bontható tovább: rövid távon azt várták, hogy a csok segíti a gazdasági növekedést az építőipar felfutásával, a beruházásokon keresztül, hosszú távon pedig a demográfiai változás által hat, hiszen további munkaerő jelenik meg, emelkedhet a foglalkoztatottság.

Az államtitkár kijelentette, hogy 2016 a lakáspiaci fordulat éve volt, a 2017-es adatok alapján pedig további felfutást tapasztalnak, és még nagyobb bővülésre számítanak. Az idei első negyedévben a kiadott építési engedélyek száma csaknem 90 százalékkal, az épített új lakásoké 50 százalékkal nőtt. Az elért eredmények nemcsak a családi otthonteremtési kedvezménynek köszönhetők, hanem annak is, hogy kiegyensúlyozott a gazdasági növekedés, folyamatosan javulnak a foglalkoztatottsági mutatók, emelkednek a munkabérek, és adókedvezmények segítik a családok előrejutását – jelentette ki Hornung Ágnes.

Miközben mintegy másfél millió embert érint a lakhatási szegénység Magyarországon, a kormány egyetlen fillért sem fordít a fiatalok, az egyszülős családok és a rászorulók lakhatási problémáinak megoldására – így reagált Novák Katalin sajtótájékoztatójára Kanász-Nagy Máté, az LMP ifjúsági szakszóvivője. Hozzátette: pártja 50 milliárd forint költségvetési forrást biztosított volna 2018-ban állami bérlakás-építési és -felújítási programra, a kormány azonban úgy döntött, hogy továbbra is csak a tehetőseket támogatja.

Kanász-Nagy szerint legalább háromszázezer ember vár arra, hogy megfizethető bérlakáshoz jusson, és ötszázezerre tehető azok száma, akiket hátrányosan érintett a központi lakásfenntartási támogatás megszüntetése.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.