Késve és drágán készülhetnek az új lakások

Teljes fokozaton pörög az építőipar, a cégek egymás elől szívják el a munkavállalókat.

Wiedemann Tamás
2017. 07. 15. 10:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába nőtt tavasz végén óriási mértékben az építőipar teljesítménye, még mindig nem érte el a korábbi évek szintjét. Mégis hatalmas különbség van az előző évek ingatlanépítési láza és a mostani között: olyan sokan vándoroltak ki a közelmúltban, hogy nagyon kevés a szakember, ami óriási csúszásokat okoz az építőiparban, miközben jelentősen nőttek a költségek. Így bár első látásra jól hangzik, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint májusban az építőipari termelés volumene 35,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet, ezzel az eredménnyel is csak a 2014. áprilisi teljesítményét hozta a szektor.

Az ágazatot most is az uniós és a kormányzati beruházások fűtik, lényegében ettől függ, hogy milyen statisztikai adatok látnak napvilágot, igaz azonban, hogy a magánmegrendelések is feljöttek. A szektor 2015-ben érte el a csúcsát, amikor is az európai uniós támogatások ömlöttek az országba, majd az új uniós finanszírozási ciklus elején, 2016-ban lassult a brüsszeli pénzek utalása. Idén ismét elkezdtek beáramlani a brüsszeli források, és ezzel párhuzamosan újból szebb számokat mutatnak a hazai statisztikák. Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint az építőipar idei teljesítménye csak arra lesz elég, hogy utolérje magát az ágazat, ráadásul kockázatokkal is számolni kell a szektorban. – Bár az idei adatok kétségtelenül látványos növekedést mutatnak, a tényleges helyzet felemás. Az idén akár 20 százalék feletti bővülés várható a szektorban, ám ez ahhoz lesz csak elég, hogy az ágazat korrigálja a tavalyi 18,8 százalékos visszaesést – tette hozzá. Az építőipari rendelésállomány májusban több mint 90 százalékkal haladta meg a tavalyi szintet, ugyanakkor Németh Dávid szerint nem biztos, hogy az ágazat képes lesz idejében teljesíteni a rendeléseket. – Egyre súlyosabb problémát jelent ugyanis a kapacitáshiány, ez pedig késedelmeket okozhat a munkálatokban – mondta Németh Dávid. Az új lakásvásárlóknak észnél kell lenniük, mivel a szerződés aláírásakor kialkudott határidőre nem biztos, hogy elkészül az ingatlan. Sokan már eladták a lakásukat és a szerződés szerinti időpontra időzítették a költözést. Vannak olyanok, akik pedig albérletbe költöztek, és számolniuk kell vele, hogy tovább kell ott maradniuk.

Horváth András, a Takarékbank elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy az idei első negyedévben 275,3 ezren dolgoztak az építőiparban, ami egyelőre csupán 3,5 ezres növekedés az előző év azonos időszakához képest, és mintegy ötezres csökkenés az előző negyedévhez viszonyítva. – Ez látható a nagyobb lakásépítések csúszásán is, de a legutóbbi adatok szerint a már napi 15 ezer forintot elérő építőipari szakmunkásbér vélhetően megoldást fog kínálni, és az elmúlt 8 évben leépült ágazat gyors ütemben kilábalhat a gödörből – tette hozzá.

A késések mellett a vásárlók szempontjából más negatív következményei is vannak az ingatlanpiaci felfutásnak: ez a drágulás. Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője arra figyelmeztetett, hogy 2012 és 2016 vége között 30 százalékos volt a munkaerő drágulása az építőiparban, miközben az alapanyagok ára 10-12 százalékkal emelkedett. Az idei első fél évben legalább további 15 százalékkal nagyobb összeget kellett fordítani a bérekre, s egyes anyagok szűkössége miatt legalább 10 százalékos volt e téren is a drágulás. – Mindez megtizedelheti azokat a vállalkozásokat, amelyek nem tudják teljesíteni ezeket a feltételeket – hangsúlyozta Mester Nándor. További két tényező is zavart okozhat az ágazatban: egyrészt a második félévben felpörgő állami beruházások elszívják a munkaerőt, másrészt lesznek olyan ingatlanfejlesztő cégek, amelyek az eredeti helyett kisebb méretű lakóparkot építtetnek, mert pénzzavarba kerültek. Az emiatt érintett kivitelezőknek ugyanakkor jó eséllyel sikerül másik céget találniuk, akkora a munkájuk iránti kereslet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.