Jövőre még nagyobb üzlet lesz a lakáskiadás

A bérbeadók közterhei csökkennek januártól, de ettől aligha lesz olcsóbb az albérlet.

Illés József
2017. 11. 27. 10:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kereslet továbbra is erőteljes lesz az albérleti piacon, s ez a magas bérleti díjak fennmaradását vetíti előre – nyilatkozta lapunknak a Balla Ingatlanirodák tulajdonos ügyvezetője. Balla Ákost annak kapcsán kérdeztük meg, hogy jövőre számottevően mérséklődnek a bérbeadókra kirótt közterhek. A szakemberek szerint ugyanakkor nem kényszerülnek rá a tulajdonosok, hogy ezt a könnyítést továbbadják a bérlőknek.

Jelenleg a lakásukat kiadó magánszemélyeknek a bevételük után meg kell fizetniük a 15 százalékos személyi jövedelem adó mellett a 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást (eho) is. Januártól azonban megszűnik ehofizetési kötelezettség, ezt azonban nem valószínű, hogy árengedmény formájában tovább adják a lakástulajdonosok a bérlőiknek. Így ez a többletjövedelem náluk marad. Vagyis jövőre a mostaninál is jövedelmezőbb üzlet lesz a lakások kiadása. Mivel stabil a kereslet az albérletek iránt, 12–20 milliós befektetéssel 4-6 százalék körüli hozam érhető el, jövőre viszont ez a hozamszint akár 7-8 százalékra is emelkedhet.

A bérleti díjak idén országos átlagban csak néhány százalékkal emelkedtek a tavalyihoz képest, de továbbra is jelentős szóródást mutatnak az egyes településeken, illetve Budapesten a különböző városrészekben. Az átlagos négyzetméterenkénti ár a fővárosban havi két-háromezer forint, de a felkapott helyszíneken találkozni lehet akár négyzetméterenként négy-ötezer forintos bérleti költségekkel is. A vidéki nagyvárosokban az átlagos tarifa négyzetméterenként ezerötszáz-kétezer forint, de az olcsó bérleményekért is elkérnek ezer forintot négyzetméterenként.

A legnagyobb kereslet főként a diákvárosokban, Budapesten, Győrben, Pécsett, Szegeden, Debrecenben és Miskolcon mutatkozik az albérletek iránt, de a nagy régióközpontok mellett Kecskemét, Eger, Dunaújváros, Veszprém, Szombathely albérleti piacán is markánsan érezhető az albérletek iránti igény erősödése. Az ipari beruházások nyomán ugyanis éppen ezekben a városokban jelentős a diákok mellett a munkavállalási céllal beköltözők száma is, akik rövid távon szintén lakást bérelnek, és csak később próbálnak saját ingatlanhoz jutni. Az albérlet-kiadási főszezon a nyár végén éri el a csúcsot, amikor a felsőoktatási intézményekbe felvett több tízezer diák megrohamozza az egyetemi városok albérletpiacait. Ilyenkor az oktatási központokhoz közeli bérlemények szinte pillanatok alatt bérlőre találnak, méghozzá akár húsz-harminc százalékkal drágábban, mint az egyetemektől távolabbi városrészekben. A legcsendesebb időszakok pedig általában az év végi és az év eleji hónapok. Az évnek ebben a részében általában lassabban is találnak bérlőket a tulajdonosok, és az áraikat is csak akkor tudják emelni, ha az adott ingatlan a városközpontban található. Hozzáértők úgy látják: a jelenlegi, sokak számára megfizethetetlen albérleti díjak csak akkor mérséklődnének számottevően, ha a kormány beindítana az alacsony jövedelműek számára egy szociálisbérlakás-programot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.