Szatyorból fizetik a budai luxust

Drága budai otthont hirdet, és kínai érdeklődő hívja? Ne lepődjön meg, újabban ilyesmit keresnek.

Szabó Emese
2017. 12. 13. 20:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ágnesék körülbelül egy hete hirdették meg sashegyi lakásukat. Budai otthonuk nagyon jó helyen van, a környék kifejezetten drága: az ingatlan értékét 70 millió körülire becsülték. A hirdetésbe beleírták, hogy közvetítőkkel nem szeretnének foglalkozni, kérték: ne is hívják őket. Ehhez képest az első telefonok egyből irodáktól érkeztek. – Rengetegen hívtak, mindenkinek külön el kellett mondanunk, hogy a lakást magunk szeretnénk eladni. Az egyik jelentkezőn viszont nagyon meglepődtünk: nem közvetítő volt, hanem a magyarországi kínai kolónia információs lapjának munkatársa. Olyan lehetőséget ajánlott, mely szerint újságjukban és internetes portáljukon fél évig hirdethetnénk, az egyiken két nyelven, a másikon csak kínaiul – meséli Ágnes. A konstrukció lényege az lett volna, hogy a hirdetés a zárt kínai közösség médiafelületein jelenik meg, akik így olyan területekre is ráláthatnak, amire amúgy nem lenne módjuk. Az információs lap munkatársa megnézte volna az ingatlant, elkészítette volna a szerződést, lefordította volna a hirdetés szövegét. A család a lehetőséggel nem élt, de esetük vélhetően nem egyedi.

– A statisztikákból jól látszik, hogy idén 40 százalékkal nőtt azon ingatlankeresések száma, amelyek kínai IP-címekről érkeznek. Ezek nemcsak nézelődések, hanem azok a keresések, ahol az érdeklődők már megnézték az eladók elérhetőségeit is, tehát szándékaik biztosan komolyak. Ugyan a már itt élő távol-keletiek érdeklődésének növekedését nem tudjuk külön mérni, de vélhetően ott is hasonló az emelkedés – mondja Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzáteszi, hogy a lakások egész Európában drágulnak, az áremelkedés pár évig még nálunk is biztosan folytatódik. Ugyanez a helyzet a bérlakásoknál, ahol a bérleti díjak még inkább emelkedtek. Az érdeklődés élénkülése mögött főképp ez áll, hiszen ilyen paraméterek mellett a kínaiak akár a gazdasági, akár az üzleti kapcsolataik miatt is egyre érdekeltebbek a vásárlásban. Ma már több a megtakarításuk is, így egyre drágább ingatlanokat keresnek, nem csak a kereskedelmi területek környékén nézelődnek. Népszerűek körükben az újabb építésű lakások is.

Mindez látszik a statisztikákból is: a legtöbb kínai IP-címről érkező keresés a fővárosi III. kerületre vonatkozik, ahol a többség a 44 és 75 millió közötti ársávban néz lakást. A második helyen a II. kerület áll, ahol a főképp 54 millió forintnál drágább, de 80 milliónál olcsóbb otthonokat keresnek. A XII. kerület a rangsorban az ötödik, ott 41 és 98 millió forint a vágyott lakások árának alsó és felső határa. Balogh László kiemeli, hogy a XI. kerület a rangsor hetedik helyén áll, ott a kínai érdeklődők 75 millió forintosnál drágább, de 99 millió forintnál olcsóbb otthonokat nézegetnek. A pesti kerületek közül a XVI. és a XIV. kerület a legnépszerűbb, ezeken a területeken az 50 és 65 millió közti ársávban keresnek a távol-keleti vevőjelöltek. Kapós még a XVII., IV. és a XV. kerület is, ott is sok kínai keresgél. A fővárosi városrészek mellett Nagykovácsi még a népszerű terület: ott a távol-keleti érdeklődők a 36 és 41 millió közötti ársávban nézelődnek. A település keresettségének oka valószínűleg az ott működő amerikai nemzetközi iskola.

Az egyes területek népszerűségének hátterében az állhat, hogy a Kínából érdeklődő ingatlanvásárlóknak már nagy eséllyel vannak Magyarországon élő rokonaik, azok pedig saját lakóhelyük környékéről ajánlanak eladó ingatlanokat a még kint élőknek. Vélhetően ezért van az, hogy a többség már nem a kereskedelmi területek vonzáskörzetében keresgél. Az itt élők közül sokan már magyar állampolgársággal is rendelkeznek, a lakást eleve a gyerekek nevére veszik. Az ingatlant az esetek többségében készpénzre vásárolják, az összeget nemritkán szatyorban viszik a szerződéskötéshez.

– A kínaiakra az is jellemző, hogy nagyon erősen alkudnak. Azt mi is tapasztaljuk, hogy konkrét helyszínekhez ragaszkodnak. A már itt élők alapvetően kétféle ingatlant keresnek: vagy olcsóbb pesti otthonokat, vagy villát a budai oldalon. Az üzleteket jellemzően csak bérlik, azokat nem veszik meg. Persze van példa vásárlásra is: nemrég például egy kisebb irodaházat adtunk el kínai vevőnek, aki cégközpontnak szánta az ingatlant – ezt már Beák Attila, a Beák és Társa Ingatlaniroda vezetője mondja. Hozzáteszi, a vállalkozás tulajdonosa nem Magyarországon él, de itteni vállalkozását akarja fejleszteni. Az irodavezető szerint az nem valószínű, hogy a kínai beruházások miatt hazánkba érkező munkavállalók lakásokat vennének. Nekik nagyobb eséllyel bérelnek majd ingatlanokat, munkásszállókat. Akik megvételre keresnek lakásokat, azok szinte kivétel nélkül kereskedők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.