Napi várható: indul a Momentum aláírásgyűjtése, a Jobbik a liberális klubba megy

A harmonikustól a kriminálisig: ezekre az eseményekre (is) figyelünk majd a mai nap.

Tóth Szabolcs Töhötöm
2017. 11. 20. 5:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha önnek esetleg nem nyerte el a tetszését, hogy a civil szervezetek eztán külföldi ügynökként tengetik majd napjaikat a nemzeti együttműködés rendszerében, most tehet ez ellen. Ma indítja ugyanis a Momentum Mozgalom új népszavazási kezdeményezését: aláírásgyűjtésbe fognak a civil szervezeteket megbélyegző törvény eltörléséért. (A Momentum akciója előtt azután nyílt meg az út, hogy november 7-én a Kúria megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság határozatát, és úgy döntött, mégis hitelesíti a népszavazási kezdeményezést.)

Az ügy érdekes fordulatot tartogathat, mivel Trócsányi László igazságügyi miniszter célzott rá, hogy a Kúria döntésével szemben alkotmányjogi panaszt lehet benyújtani. Ezzel a kormány a színpadra helyezett egy olyan fegyvert, ami jó eséllyel el is fog sülni.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem budapesti campusán eközben flow-ba kerülnek a jövő közszolgái. Itt ugyanis már 11 órától a világhírű, életművét Amerikában megalkotó Csíkszentmihályi Mihály tart előadást. Csíkszentmihályi a „Good Governance”, azaz a Jó kormányzás címet adta beszélyének, az alcím pedig ez: Vezetői szerepek és felelősségek a közjó megteremtésében. Reméljük, sokan hallgatják majd nyitott fülekkel a sztárelőadót.

(Az már nagyon régen volt, amikor mi hosszan beszélgettünk Csíkszentmihályi Mihállyal, de interjúnk semmit nem veszített aktualitásából azóta sem:)

Lesz egy kis mozgolódás ma Paks II. körül is, hiszen Budapesten megnyílik az Atomex beszállítói fórum, ahol közös sajtótájékoztatón áll nyilvánosság elé Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter és Kirill Komarov, a Roszatom nemzetközi üzletfejlesztésért felelős első vezérigazgató-helyettese.

Egyébként pont egy hete karikaturistánk, Marabu témája is Paks II. volt:

ma az EU-tagországok uniós ügyekkel foglalkozó minisztereinek találkozója veszi kezdetét. Itt miniszteri szintű brexittárgyalásokra lehet számítani, annál is inkább, mivel Jean-Claude Juncker a múlt pénteken Theresa May brit miniszterelnök értésére adta, hogy „az óra ketyeg”. Általános vélekedés az unióban ugyanis, hogy a britek eddig nem végezték el a házi feladatot, és mindaddig, amíg a válás feltételeiben nem egyeznek meg a felek, a brexit utáni kapcsolatokról Brüsszel nem akar tárgyalni.

A Jobbik ma ismét az oroszlán barlangjába merészkedik: Mirkóczki Ádám, a párt képviselője a Budai Liberális Klub vendége lesz, ahol este hétkor Soproni Tamással (Momentum), Szigetvári Viktorral (Együtt) és Ungár Péterrel (LMP) pódiumbeszélget „Szabad(?) választások, pártállami feltételek” címmel.

Emlékezetes, Rangos Katalin a minap Vona Gábort a belvárosi liberálisok fellegvárában, a VII. kerületi Spinoza Házban faggatta közönség előtt. Érdekes idők, utoljára a rendszerváltás hajnalán voltak ennyire kíváncsiak egymásra a másként gondolkodók. 

Ami a kultúrát illeti, Kultúrgrund rovatunk szerkesztői azt mondták, ez a nap olyan izgalmas lesz, mint egy krimi. Méghozzá azért, mert várhatóan előállunk egy Jo Nesbo-interjúval.

Akik viszont lemaradtak volna a Viszkis-sztoriról, azoknak ajánljuk: beszélgettünk a Viszkis rablóként elhíresült Ambrus Attilával. Ez utóbbi interjúhoz az apropót a róla szóló, Antal Nimród rendezte film e heti bemutatója jelenti.

Egyébiránt mi, magyarok olykor szeretünk lelkesedni túlromantizált bűnözőinkért. Márai Sándor 1947-ben egy ilyen korabeli „hős” elfogása apropóján írt naplójába egy kíméletlen bejegyzést a jelenségről. Én mára ezzel búcsúzom, befejezésként olvassák inkább a mestert:

„Vasárnap este egy vendéglőben. A friss hétfői lapot hozzák a rikkancsok. Az első oldalon öklömnyi betűk ordítják, hogy kézre került »Hekus Dönci«, egy notórius rablógyilkos és kéjgyilkos, aki néhány nap előtt bravúros merészséggel megszökött ügyészi kihallgatás közben a fogházból. Most elfogták, néhány nap múltán felakasztják.

A hír a vendéglőben nagy feltűnést kelt. Kispolgárok, munkások ülnek itt. Az emberek felugrálnak az asztalok mellől, egymás kezéből kapkodják az újságot. A hangulat általános: csalódás, lesújtottság, düh. Mindenki sajnálja Hekus Döncit, mert nem sikerült szökése és rendőrkézre került. A sajnálkozás hangos, általános, senki nem titkolja érzéseit.

Ez a tünet rendkívül érdekes. A magyar viszonyok úgy fejlődtek, hogy a társadalom leplezetlenül rokonszenvet érez a rablógyilkos és a kéjgyilkos iránt, szolidaritást vállal a gengszterrel, aki − egy pillanatra − volt olyan ügyes és elszánt, hogy kicsúszott az államhatalom karmai közül. Mindenki rokonszenves, aki az államhatalommal szembefordul: ez a kocsmai közhangulat értelme. Szomorú, nyugtalanító tünet, de nagyon jellegzetes, félreérthetetlen.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.