Kim Dzsongunék gyakorlatoznak, imádkoznak az amerikaiak

Kitűzzük a magyar zászlót Dél-Koreában. Németh Szilárd újra retteghet, miközben Orbán eligazítást tart a nagyvárosoknak.

Németh Erika
2018. 02. 08. 5:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Havazás után gyors olvadással köszönti a phjoncshangi téli olimpiát itthon az időjárás. Számunkra ugyanis Dél-Koreában már délután kettőkor elindulnak a XXIII. téli játékok, legalábbis Kangnungban felhúzzák a magyar zászlót. És itt ragadjuk meg az alkalmat arra, hogy jelezzük, hamarosan a helyszínről jelentkezünk az egyébként hivatalosan pénteken kezdődő játékok híreivel, érdekességekkel.

Az előrejelzés szerint nagyobb mennyiségű hóra délelőtt a Nyugat-Dunántúlon lehet számítani, máshol inkább esni fog, de fokozatosan egyre kevesebb lesz a csapadék, a lehullott hó pedig hamar olvadásnak indul. Az Alföld északi részén és az Északi-középhegység térségében élők viszont reggel jobban figyeljenek a szokottnál, mert ónos eső miatt csúszóssá válhatnak az utcák, a járdák.  

Észak-Korea egyébként sajátosan köszönti a téli olimpiát. Egy nappal a hivatalos megnyitó előtt Phenjanban nagyszabású katonai díszszemlét rendeznek hadseregük létrehozásának 70. évfordulója alkalmából. Ez bizonyára Kim Dzsongun szórakoztatására szolgál, akit nem látnak szívesen az olimpián

Eközben az Egyesült Államokban sűrűn imádkoznak. No, nem azért, mintha annyira tartanának Kim Dzsongun hadseregétől. Hanem – ahogy minden évben – Washingtonban idén is megrendezik az úgynevezett nemzeti imareggelit. A politikai árokbetemetésre szánt, a neve ellenére egész napos rendezvényre több mint száz ország 3500 vendége érkezik a politikai, üzleti és civil szférából. Az imareggeli kezdetén egyébként mindig ketten beszélnek: az elnök, azaz most Donald Trump, valamint egy meglepetésvendég – korábban például Teréz anya, Bono és Tony Blair brit exminiszterelnök.

 

A Magyar Nemzet információi szerint a magyar kormányt ezúttal is Balog Zoltán humánnak nevezett miniszter képviseli a rendezvényen. Balognak ez már a negyedik imareggelije lesz, s bizonyára megragadja az alkalmat, hogy lobbizzon azért, hogy végre fogadják a Fehér Házban Orbán Viktort. Bár egyre nyilvánvalóbb, az orosz kapcsolatokkal sakkban tartott Donald Trump nem siet együtt mutatkozni a Putyin emberének elkönyvelt magyar kormányfővel. 

Egy másik Donaldra is érdemes lesz figyelni ma, legalábbis, ha nem változik a terv: Tusk, az Európai Tanács lengyel elnöke Angela Merkel német kancellárral találkozik. Már ha a szerdán megszületett német nagykoalíciós megállapodás nyomán nem adódnak más, bokros teendői Merkelnek. 

Tusk egyébként hosszabb körúton van, szerdán még Budapesten egyeztetett az Európai Unió következő, 2020-tól kezdődő költségvetési periódusáról. Az egyik fontos kérdés, amire vendéglátóitól választ vár: elképzelhető-e, hogy a tagállamok többet fizessenek be a közös kasszába, mint a nettó nemzeti össztermék 1 százaléka. Találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel is, ám a megbeszélés eredményéről a kormányzat nem látta indokoltnak tájékoztatni a nyilvánosságot. Nem csoda, hisz közpénzről van szó, annak sorsát pedig nem szeretik a pórnép orrára kötni. Elég, ha az Orbán által kijelölt nemzeti burzsoázia tudja követni a pénzekkel való bűvészkedést. 

Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén ma nem az uniós források a vezető téma: adatvédelem, szén-dioxid-kibocsátás és a török emberi jogi helyzet van napirenden. A brexittárgyaláson azonban kiszednék a britekből, mikortól léptetnék életbe a vámszabályokat.

Itthon minden a régi, megszokott kerékvágásban megy tovább. Aki szereti a politikai komédiát, ma sem fog hiányt szenvedni. Délelőttre ugyanis megint összehívta a nemzetbiztonsági bizottság ülését az MSZP-s elnök; Molnár Zsolt és a többi ellenzéki képviselő továbbra is a kormány által titokban befogadott 1300 menekültről szeretne információkat kapni. Ezt már próbálták egyszer, akkor Németh Szilárd vezetésével a kormánypárti politikusok teátrálisan kivonultak az ülésről, mégpedig azért, mert ott ült velük együtt a bizottság LMP-s tagja, Szél Bernadett is.

Németh Szilárd váltig állítja, hogy az LMP-s politikus nemzetbiztonsági kockázatot jelent, mert 15 évvel ezelőtt néhány hónapig dolgozott egy Soros által is finanszírozott szervezetnél. Az a tény már nem zavarja, hogy Szél Bernadettnél a titkosszolgálatok nem találtak gondot, ahogy az sem, hogy a téma a menekültek befogadása, nem pedig a kormányzati kommunikáció által harsogott Soros-terv lett volna. Orbán Viktor Soros-ösztöndíja pedig mintha egy más univerzumban valósult volna meg. 

Miután Szél Bernadett valószínűleg ma is elmegy a bizottsági ülésre, hasonló fideszes reakcióra számíthatunk.

Izgatottan várjuk, hozzászól-e a perpatvarhoz majd a miniszterelnök, vagy csak veszprémi beszédére koncentrál, amit a megyei jogú városok vezetőinek tart a polgármesteri hivatalban: Soros–migráns–Soros–migráns–Soros... meglátjuk...

És bár választási évben vagyunk, feltűnően keveset hallani arról, miként képzelik el a magyar gazdaság jövőjét az egymással versengő pártok szakpolitikusai. A Civitas Intézet Választások és szakpolitikák 2018 című konferenciasorozat mai gazdaságpolitikai szekciója után talán már tisztábban látunk ezen a téren – a rendezvény kerekasztal-beszélgetésén a Fidesz, a Jobbik, az MSZP, az LMP, a DK, az Együtt és a Momentum gazdaságpolitikusai cserélnek majd eszmét.

Az autósport szerelmesei sem maradnak hírek nélkül. A Hungaroring idénynyitó sajtótájékoztatóján szó lesz többek között a tavalyi esztendő gazdasági eredményeiről, az idei versenynaptárról, valamint kiderül, hol tartanak a pálya fejlesztései. Jelen lesz a tájékoztatón Gyulay Zsolt, a Hungaroring Zrt. elnök-vezérigazgatója, valamint Michelisz Norbert autóversenyző is, aki beszámol az első hivatalos tesztjéről a Hyundainál.

De ne feledkezzünk meg a teniszről sem. A Fed-kupa euro-afrikai zóna I-es csoport tornájában, Tallinnban ugyanis a magyar válogatott Szlovéniával találkozik majd.

És végül, de nem utolsósorban: irány Mohács! Búcsúztassuk a telet, még ha egy kicsit maradni is akar, és köszöntsük a tavaszt a busójáráson. Lekésni nem lehet, idén 13-áig ijesztgetik a maszkosok a turistákat. Csak nehogy kiderüljön, hogy ők is Soros emberei. Mert akkor stop lesz a busóknak is. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.